

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Vahvelainen: EU:n valvottava rajojaan paremmin – “Emme voi päästää Eurooppaan ihmisiä, joista emme tiedä mitään”
Suomen lainsäädännöstä on tullut alisteista EU-lainsäädännölle ja suurin osa Suomen asioista päätetään jo Brysselissä. Vantaan kaupunginvaltuutettu, eurovaaliehdokas Tanja Isa Vahvelainen haluaa pitää kiinni Suomen itsemääräämisoikeudesta ja pysäyttää unionin liittovaltiokehityksen.
Tällä hetkellä Euroopan unionilla on toimivalta päättää muun muassa siitä, kuka Suomeen pääsee ja millä ehdoilla täällä ollaan. EU määrää, miten rajojamme valvotaan ja päättää perheenyhdistämiskäytännöistä.
Vantaalaisen eurovaaliehdokkaan Tanja Isa Vahvelaisen mielestä Suomen tulisi itse saada päättää näistä asioista.
– EU ei voi määrätä siitä, keitä Suomen pitää ottaa ja millä edellytyksillä annamme heidän tänne jäädä. Suomen pitää itse saada valvoa omia rajojaan. Nyt meillä ei ole sananvaltaa näihin asioihin, Vahvelainen toteaa.
EU:n rajapolitiikka ei toimi
Nyt povataan kuivuuden lisääntymistä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mikä saattaa laukaista lisää vuoden 2015 kaltaisia maahanmuuttokriisejä.
Vahvelainen ei haluaisi yhtään enempää kasvattaa kehitysapumäärärahoja, joita Suomikin jo maksaa melkoisesti. Kehitysapurahojen käyttöä pitäisi valvoa tarkemmin, jotta niistä todella olisi hyötyä kehitysmaiden kansalaisille eikä ihmisillä olisi niin suurta tarvetta lähteä kotimaistaan.
– EU:n tulee valvoa tiukemmin, keitä unionin alueelle pääsee ja valvoa omia rajojaan paremmin. Emme voi päästää Eurooppaan ihmisiä, joista emme tiedä mitään. Schengen-sopimusta on noudatettava. Nyt rajapolitiikka ei EU:ssa toimi, ja siksi monet EU-maat ovat joutuneet itse sulkemaan aidoilla omia rajojaan, Vahvelainen sanoo.
– Hädänalaisia ihmisiä pitää toki voida auttaa, mutta niin ei voi jatkua, että Suomeen voi kaikessa rauhassa kuka tahansa kävellä. Ennemmin Suomen pitää vaikka itse hakea pois avuntarvitsijoita kuin ottaa vastaan ihmisiä, joiden taustoista tai motiiveista ei ole tietoa.
Suomen asiat päätetään jo EU:ssa
Euroopan unionin liittovaltiokehitys torjutaan tekemällä yhteistyötä sellaisten kansallismielisten maiden ja ryhmien kanssa, joille oman itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden säilyttäminen on tärkeää.
Suurin osa Suomen asioista päätetään jo EU:ssa, ja tämä suunta pitäisi saada muuttumaan.
– Näen eduskunnan aika turhana elimenä, jos emme kykene EU:ssa pitämään Suomen puolia. Enää Suomi päättää itse lähinnä koulutukseen liittyvistä asioista, miltei kaikki muu tulee jo EU:sta. Monet äänestäjät kokevat EU:n kovin kaukaisena asiana, eivätkä ymmärrä, kuinka paljon sieltä käsin vaikutetaan arkiseen elämäämme liittyviin asioihin, Vahvelainen kertoo.
Ilmastopolitiikkaan järkeä ja realismia
Ilmastopolitiikkaan Vahvelainen perää lisää realismia. Järkeä ilmastopolitiikkaan pitäisi ajaa myös EU:n tasolla. Suomi on tehnyt ilmastotalkoissa jo enemmän kuin oman osuutensa.
Suomi on jo nyt esimerkkimaa, ja meidän on jatkettava samaa rataa. Emme kuitenkaan voi toimia siten, että tuotanto siirtyy muihin maihin ja Suomen omavaraisuus vaarantuu.
– Jos tuotanto täällä ajetaan alas, se siirtyy enemmän saastuttaviin maihin, ja onko järkeä sitten tuoda ne taas tänne kivihiiltä käyttävillä laivoilla? Meitä ei pidä myöskään pakottaa luopumaan polttomoottoriautoista. Kehitys etenee, mutta pakolla ja kuluttajille liian kalliilla ei hyvää saada aikaiseksi.
– Ilmastotalkoissa pitää oikeasti huomioida Suomen osuus. Vihreillä on asia vähän karannut käsistä, kun kuvitellaan, että Suomi yksin on vastuussa koko maailman ja Euroopan saastumisesta, Vahvelainen sanoo.
Äänestämättä jättäminen ei ole protesti
Kun Suomen lainsäädäntö on jo Euroopan unionille alisteista, Vahvelainen toivoo myös äänestäjien ymmärtävän, kuinka tärkeää on äänestää eurovaaleissa Suomen etuja ajavia edustajia europarlamenttiin.
Äänestämättä jättäminen ei ole protesti, vaan se on vallan antamista niille, jotka eivät ajattele suomalaisten etua.
– Ymmärrän hyvin, että kansalaisia painaa jo vaaliväsymys, kahdet vaalit ovat lähekkäin ja EU tuntuu monen mielestä kaukaiselta. Nyt on kuitenkin kysymys siitä, jääkö meille yhtään päätösvaltaa omiin asioihimme vai päätetäänkö niistä vastaisuudessa jossain aivan muualla, Vahvelainen painottaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- liittovaltiokehitys Tanja Vahvelainen Lähi-itä Rajavalvonta Afrikka Itsemääräämisoikeus ilmastopolitiikka perussuomalaiset Eurovaalit kehitysapu EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurovaaliehdokas Huhtasaari: EU ei palvele jäsenvaltioitaan, vaan jäsenvaltiot palvelevat paisunutta hallintoa – “On aika kaataa rahanvaihtajien pöytä”

Eurovaaliehdokas Raatikainen: Hallitsematon maahanmuutto pysäytettävä tai terrori-iskujen määrä kasvaa entisestään

Eurovaaliehdokas Partanen: EU:lle ei saa antaa verotusoikeutta

Eurovaaliehdokas Hakkarainen: Ilmastonmuutos on tekosyy kerätä rahat pois kansalta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.