

LEHTIKUVA
EU:ssa kannattaa olla suuri jäsenmaa: Saksalainen komission puheenjohtaja haluton rankaisemaan Saksaa unionin rokoteohjelman rikkomuksista
EU:n solidaarisuusprojektit näyttävät hyödyttävän yksinomaan suuria jäsenmaita. Pienet jäsenmaat käytännössä pääomittivat saksalaiset ja ranskalaiset jättipankit noin kymmenen vuotta sitten – ja EU:n 750 miljardin pelastuspakettikin on kohdistettu Italialle, joka on johtava G7-teollisuusmaa. Nyt Saksa selvinnee seuraamuksitta törkeästä EU:n rokoteohjelman rikkomuksesta, Politico kirjoittaa.
Lehti huomauttaa, että Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julisti viime perjantaina, ettei yksikään EU-maa saa kiilata muita jäsenmaita rokotteiden jakelujonon ohi.
– Yhdelläkään jäsenmaalla ei ole lupaa neuvotella aiheesta rinnakkain, von der Leyen totesi tomerasti.
Muutaman tunti tämän toteamuksen jälkeen Saksan terveysministeriö kertoi rikkoneensa tätä sääntöä tilattuaan kymmeniä miljoonia rokotteita omin päin.
Mitä seuraamuksia tällä on? Luulisihan isojen johtavan esimerkillään? Ei, komissio pitää silmien ummistamista moraalisesti oikeana strategiana.
Saksa neuvotteli omat sopimuksensa salassa
EU lähti rahoittamaan rokotetutkimuksia varmistaakseen sen, etteivät jäsenmaat olisi eriarvoisessa asemassa toimivien rokotteiden saatavuudessa. Toisin on käynyt.
Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että italialaiset ihmettelivät EU:n sisäisen rokotejakelun vinoumaa: Saksa sai alkuun 150 000 rokotetta. Muille jäsenmaille rokotteita heltisi huomattavasti vähemmän. Suomeenkaan rokotteita ei ole saatu odotettua määrää.
Saksan terveysministeriö painotti, ettei heidän rinnakkaistilauksillaan taklata muita jäsenmaita jonon hännille.
– Yksikään toinen EU-jäsenmaa ei saa rokotteita myöhemmin esimerkiksi BioNTechiltä siitä syystä, että Saksa on tilannut rokotteita täydentävästi, terveysministeriön tiedottaja Hanno Kautz selitti.
Rokotejakelun vinouma nostattaa palaneen käryä. Saksa on tehnyt rokotevalmistajien kanssa sopimuksia salassa jo loppukesästä lähtien. Maa olisi voinut kertoa avoimesti tilaavansa varmuuden vuoksi lisää rokotteita EU:n rokotetoimitusten jälkeen – jos se olisi ollut Saksan aikomus.
“Solidaarisuuden majakka”
Politico kirjoittaa Von der Leyenin julistaneen kesäkuusta asti EU:n rokoteohjelman toimivan solidaarisuuden majakkana. Tuntuisi siltä, että ollakseen tehtäviensä tasalla hän ei voi katsoa Saksan toimintaa läpi sormiensa.
Eurokriisissä solidaarisuus tarkoitti sitä, että muun muassa Suomi valjastettiin suojaamaan noin 20-25 miljoonan euron tappioriskinsä kreikkalaispankeista lapioimalla ensitöikseen noin 1 000 miljoonaa euroa Keski-Euroopan jättipankkien tappiosuojaksi.
Raha on toki tärkeää, mutta nyt solidaarisuuden nimissä leikitään terveydellä ja ihmishengillä.
EU:ssa ja Suomen hallituksessa toistetaan viestiä: Euroopan unioni on arvoyhteisö. Jos tämän arvoyhteisön johtoajatus on isomman oikeudella, niin se loogisesti selittäisi unionin arvomaailman.
Euroopan unionissa kannattaa olla suuri jäsenmaa. Muilta viedään rahat ja heidät tuupataan jonon hännille kerjäämään murusia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pekka Haavisto mukana vetoomuksessa, jossa esitetään EU:n tilaamien koronarokotteiden jakamista itänaapureiden kanssa

Koronarokotteiden niukka saatavuus ja suuri kysyntä luomassa suuren ongelman: Mafia voi iskeä silmänsä “vuoden 2021 nestemäiseen kultaan”

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”

Elomaa: Hallitus on vain odotellut passiivisesti rokotteiden saapumista eikä yrittänyt toimia asian eteen tilanteen edellyttämällä aktiivisuudella

Antikainen: Onko Suomen rokotelinja EU:ssa rokotesolidaarisuus vai kansallinen etu?

Saarikolla tai Ohisalolla ei minkäänlaista käsitystä, kuinka moni suomalainen on rokotettu juhannukseen mennessä

Halla-aho moittii hallitusta holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Korona tarjonnut verukkeen jättää välttämättömiä asioita ja uudistuksia tekemättä”

Reijonen: Mistä löytyvät suomalaisten rokotustiedot?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.