Yle kertoi eilen Syyriassa sijaitsevasta, Isis-terroristien perheiden leiristä, jossa on useita suomalaisia naisia ja kymmeniä lapsia. Ylen eurovaalitentissä puoluejohtajilta kysyttiin näkemyksiä näiden ihmisten asemaan.

Aluksi sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin, miten Suomen pitäisi toimia asiassa. Rinne totesi, että Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen riippumatta siitä, mitä on tapahtunut. Silti Rinne kuvaili tilannetta hankalaksi.

– Isis on terroristijärjestö, jonka teot eivät ansaitse kunnioitusta tai arvostusta, Rinne sanoi.

Hänen mielestään näiden ihmisten asema pitäisi ratkaista kansainvälisessä tuomioistuimessa, missä selvitettäisiin leirillä olleiden ihmisten tausta ja missä heille langetettaisiin rangaistukset, jos ovat osallistuneet rikoksiin.

Haavisto esitti humanitaarista apua

Kokoomuspomo Petteri Orpo sanoi, ettei tunne sympatiaa leirillä olevia aikuisia ihmisiä kohtaan, koska he ovat itse valinneet lähteä taistelemaan terroristijärjestön riveihin.

– Meillä ei ole syytä heitä auttaa. Mutta jos on pieniä lapsia, jotka eivät ole voineet vaikuttaa siihen, että ovat joutuneet tähän tilanteeseen, niin se on vakavan harkinnan paikka, Orpo sanoi.

Vihreiden Pekka Haavisto esitti humanitaarisen avun ohjaamista leireille. Myös Haavisto kannatti mahdollisten rikosten selvittämistä kansainvälisessä tuomioistuimessa.

”Ovat lähteneet vapaaehtoisesti paratiisiinsa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että realiteetti on se, että minkään oikeuslaitoksen on hyvin vaikea näyttää toteen, mihin rikokseen leireillä olleet ihmiset ovat syyllistyneet.

– Nämä naiset ovat lähteneet vapaaehtoisesti islamilaiseen paratiisiinsa Syyriaan. He ovat käveleviä aikapommeja, jos he tänne pääsevät. Lapsia tietysti käy sääliksi, koska kukaan meistä ei voi valita omia vanhempiaan. On kuitenkin ehdottomasti Suomen etu, että nämä naiset eivät pääse tänne takaisin, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET