Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaa keskusteluun siitä, mihin merihädästä pelastetut ihmiset pitäisi kuljettaa.

Kansainvälisen lain mukaan merihädästä pelastetut voidaan viedä lähtösatamaan tai lähimpään turvalliseen satamaan.

– Libyan edustalta poimittujen kuskaamista Eurooppaan perustellaan sillä, että lähtösatama – eli Libya – ei ole turvallinen. Tässä voi olla perää. Mutta miksi mereltä pelastettuja ei viedä esimerkiksi Tunisiaan? Halla-aho kysyy.

Miksi vastuu kuuluu Euroopalle?

Halla-aho huomauttaa, että Tunisia on lähempänä, se on turvallinen maa, ja se on saman kansainvälisen sopimusjärjestelmän piirissä kuin Euroopan unioni ja sen jäsenmaat.

– Miksi vastuu kaikista maailman turvapaikanhakijoista kuuluisi juuri Euroopalle? Juu, tiedän, että kaikki maailman turvapaikanhakijat eivät tule Eurooppaan, mutta millä perusteella esimerkiksi Bangladeshista tai Nigeriasta tulevat ihmiset olisivat Euroopan ongelma, vaikka lähempänä olisi vaikka kuinka monta maata, joita sitovat aivan samat ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset?

– ”Oikeus hakea turvapaikkaa” muuttuu pelleilyksi, jos sitä tulkitaan niin, että henkilö voi itse valita, mistä hän turvapaikkaa hakee, ja tästä valinnasta seuraa kyseisen maan vastuu käsitellä hakemus.

Hakemusta ei pidä ottaa vastaan

Halla-ahon mielestä ”ensimmäisen turvallisen maan” -periaatetta pitäisi noudattaa tiukasti.

– Turvapaikkahakemusta ei pitäisi ottaa vastaan, jos on ilmeistä, että sitä tyrkyttävä henkilö ei ole hakenut suojelua lähimmästä turvallisesta maasta, hän painottaa.

SUOMEN UUTISET