

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Politiikka takaisin politiikkaan
KOLUMNI Vaalikoneissa, haastatteluissa, paneeleissa ja toritapahtumissa saan usein vastata kysymykseen: ”Miksi pitäisi äänestää perussuomalaisia?”
Poliitikko pyrkii yleensä vakuuttamaan yleisön siitä, että juuri hän on pätevin hoitamaan yhteisiä asioita. Hän siis markkinoi itseään ennen kaikkea valtionhoitajana ja asiantuntijana. Tällainen suhtautuminen on hiukan ongelmallinen. Tosiasiahan on, että kansanedustajaksi pääsee äänestäjien suosiolla, ei pätevyydellä. Ministeriksi pääsee, jos sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi valtiovarainministeriksi valitaan Suomessa pääsääntöisesti se, joka on toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja. Ei kai kukaan kuvittele, että tässä asemassa sattuisi aina olemaan henkilö, joka on myös pätevin mahdollinen julkisen talouden osaaja.
Poliitikot korostavat asiantuntijarooliaan siksi, että ideologiset ja arvoihin liittyvät erot ovat kadonneet puolueiden väliltä. ”Yhteistä arvopohjaa” pidetään jopa hyveenä, ja konsensusmielipiteistä poikkeamista paheksutaan veneenkeikuttamisena. Tällainen ajattelu on vallannut myös median. Kaikki puolueet pyrkivät vetoamaan kaikkiin äänestäjiin kumartamalla joka suuntaan ja olemalla pyllistämättä kenellekään.
Kuitenkin monipuoluejärjestelmän koko mielekkyys on siinä, että eri puolueet tarjoavat eri tavalla ajatteleville kansalaisille vaikutuskanavan. Mielipide-eroissa ei ole mitään väärää. Jotkut mielipiteet toki ovat paremmin perusteltuja kuin toiset, mutta demokratiassa mielipiteen laatua ei lasketa. Kun kansalainen kysyy minulta, miksi hänen pitäisi äänestää perussuomalaisia, olen vastannut, että hänen kannattaa äänestää meitä, jos hän haluaa perussuomalaista politiikkaa. Jos hän aidosti haluaa aivan toisenlaista politiikkaa, hänen kannattaa pohtia muita vaihtoehtoja.
Perussuomalaiset on Suomen poliittisin puolue. Me tuomme lisäarvoa yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska me eroamme kaikista muista puolueista. Kieltäydymme olemasta yksi mafiaperhe muiden joukossa kilpailemassa siitä, kuka saa kahmia julkista rahaa, virkanimityksiä ja muita hillotolppia seuraavien neljän vuoden aikana. Meillä on linja, ohjelma ja arvopohja, jotka pysyvät samoina sekä vaalien alla että niiden jälkeen. Juuri tämän vuoksi on niin helppoa olla perussuomalainen; ei tarvitse joka aamu miettiä, mitä mieltä tänään kannattaisi olla.
Olemme isänmaallinen, kansallismielinen puolue. Meidän mielestämme Suomi-nimisen valtion ensisijainen tehtävä on edistää ja puolustaa suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Keinojamme näiden tavoitteiden edistämiseksi ovat tiukka maahanmuuttopolitiikka, vastuullinen julkisen rahan käyttö ja maltillinen ilmastopolitiikka, joka tukee suomalaista teollisuutta ja työllisyyttä eikä kasvata jo ennestään kohtuuttomia asumis- ja liikkumiskustannuksia.
Meitä perussuomalaisia arvostellaan usein populismista ja siitä, että tarjoamme yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin ongelmiin. Todellisuudessa kaikki ongelmat eivät ole monimutkaisia. Niitä vain kutsutaan sellaisiksi, jotta voitaisiin vältellä niihin puuttumista. Perussuomalaisten vaaliohjelmissa määritellään selkeästi ongelmien juurisyyt ja esitetään konkreettiset, realistiset keinot, joilla niihin vaikutetaan.
Jos et kannata perussuomalaisten linjauksia, sinun on syytä äänestää jotakin muuta puoluetta. Mutta jos kannatat niitä, sinun ei pidä uskoa, että joku muu puolue ajaisi niitä. Muut puolueet nimittäin tulevat vaalien jälkeen tekemään sitä samaa, mitä ne ovat tehneet tähänkin asti. Perussuomalaista politiikkaa saa vain äänestämällä perussuomalaisia.
Jussi Halla-aho
puheenjohtaja (ps.)
Kolumni on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 3/19.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Yrityksille on luotava olosuhteet menestyä, jolloin niillä on mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään

Puoluejohtajilta kysyttiin HS:n vaalitentissä, minkä ohjeen he antaisivat Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille – näin Jussi Halla-aho vastasi

Jussi Halla-aho hallitusspekulaatioista: parasta äänestää perussuomalaiset niin suureksi, että ilman sitä ei saada hallitusta kasaan

Putkonen: Kabineteissa sovittiin etukäteen vaalituloksen mitätöimisestä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.