

LEHTIKUVA
Halla-aho: Yrityksille on luotava olosuhteet menestyä, jolloin niillä on mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Helsingin Sanomien vaalitentissä, että perussuomalaiset eivät halua lietsoa turhaa vastakkainasettelua työntekijöiden ja yrittäjien välille. – Yhteiskunnassa on löydettävissä ratkaisuja, jotka hyödyttävät kumpaakin osapuolta, Halla-aho sanoi.
Helsingin Sanomien järjestämässä HS vaalitentissä tiistaina aiheena olivat enimmäkseen työhön ja talouteen liittyvät asiat.
Puoluejohtajilta kysyttiin, pitääkö hallituksen viedä työelämälaki läpi, vaikka SAK tai elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sitä vastustaisi. Perussuomalaisten vastaus kysymykseen oli kielteinen, mutta Jussi Halla-aho selvitti tarkemmin, mistä on kysymys.
– Me emme ole sen enempää SAK:n kuin EK:n poliittinen jatke, emmekä saa kummaltakaan tukea. Haluamme ylläpitää sopimisen kulttuuria työmarkkinoilla.
-Historiallisista syistä suomalainen työmarkkinajärjestelmä on raskas, mutta jos sitä yritetään väkisin murtaa sanelulla, niin se johtaa huonoihin lopputuloksiin, kuten on nähty tälläkin kaudella, Halla-aho sanoi.
Palkkaansa tyytyväinen duunari on yrittäjän etu
Halla-aho korosti, että perussuomalaiset eivät pidä siitä, että työntekijöiden ja yrittäjien välillä lietsotaan turhaa vastakkainasettelua.
– Yhteiskunnassa on paljon uhkia, ongelmia ja haasteita, jotka kohdistuvat yhtä lailla yrittäjiin ja duunareihin. Vastaavasti on löydettävissä ratkaisuja, jotka hyödyttävät kumpaakin osapuolta.
– On ihan selvää, että palkkaansa ja työehtoihinsa tyytyväinen duunari on yrittäjän etu. Ja menestyvä yrittäjä on työntekijänsä etu. Meidän on pyrittävä veropolitiikalla, ilmasto- ja energiapolitiikalla ja ylipäätään kaikilla politiikan sektoreilla luomaan olosuhteet, joissa yritykset voivat menestyä, jolloin niillä on samalla mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään, Halla-aho sanoi.
Yritysten kilpailukyky säilytettävä
Halla-aho on aiemmin suhtautunut varauksellisesti työehtosopimusten yleissitovuuteen, ja HS vaalitentissä häneltä erikseen kysyttiin tarkennusta näkemykseen.
Halla-aho sanoi, ettei hän ole ideologisesti ripustautunut yleissitovuuteen.
– Petteri Orpo on antanut mielikuvan, että työntekijän etujen mukaista olisi vapaasti sopia työehdoista sen sijaan, että joku muu neuvottelisi ne hänen puolestaan, olen tästä hieman eri mieltä.
– Työehtosopimuksissa säädetään minimitaso eikä mikään estä maksamasta työntekijälle parempaa palkkaa. Joustojen lisääminen tarkoittaa yleensä sitä, että palkat joustavat alaspäin. Tämä ei ole hyvä asia työntekijän kannalta eikä myöskään julkisen talouden kannalta.
Halla-aho korosti edelleen, että yritysten kilpailukyky täytyy pyrkiä säilyttämään, jolloin ne myös voivat maksaa asianmukaista palkkaa työntekijöilleen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työelämän jousto vaalitentti työntekijät palkka Yritykset Julkinen talous perussuomalaiset Jussi Halla-aho HS työehtosopimus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Yhteiskunta pystyy huolehtimaan heikoista, vanhuksista, lapsista ja sairaista vain, jos julkisen rahan kippaaminen toissijaisiin menokohteisiin lopetetaan

Immonen: Pienipalkkaisten duunareiden köyhyysongelmaan puututtava – “Ulkomainen halpatyövoima on ongelma”

Perussuomalaiset: Työllisyys- ja osallisuusaste yli 75 prosenttiin jo tulevalla hallituskaudella

Halla-aho: Kaiken politiikan pitäisi tähdätä siihen, että yritykset voivat hyvin ja ne työllistävät ihmisiä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.