Suomessa elää tällä hetkellä iso joukko työntekijöitä, jotka joutuvat tulemaan toimeen erittäin pienellä palkalla. Matalapalkkatyöt, työn silppuuntuminen ja yksinyrittäminen ovat lisänneet työssäkäyvien köyhien määrän ainakin 60 000:een. Köyhyys koskettaa erityisesti hoitoalalla, palvelualoilla, siivousalalla ja kaupan kassoilla työskenteleviä, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Pienipalkkaisille duunareille veronkevennyksiä

Immosen mukaan työssäkäyvien köyhien määrän lisääntyminen on ongelma, johon poliittisten päättäjien on puututtava välittömästi.

– Keinoja tilanteen korjaamiseksi on monia. Yksi on pienipalkkaisten duunareiden verotuksen keventäminen. Osa-aikaisilla pienipalkkaisilla ja silpputöissä olevilla tilanteen auttamiseksi tärkeä lähtökohta olisi sosiaaliturvan, ansioiden ja niistä suoritettavan verotuksen parempi yhteensovittaminen, Immonen korostaa.

– Jos nykyiseltä hallitukselta ei löydy halua tai kykyä korjata ongelmaa, seuraavan hallituksen on korjattava tilanne. Tarvitsemme pidemmällä aika välillä Suomeen kokonaisvaltaisen sosiaaliturvauudistuksen, ja tämä asia linkittyy oleellisesti siihen.

Työvoiman saatavuusharkinnasta pidettävä kiinni

Immosen mukaan vanhat puolueet haluavat luopua ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta ja sallia ulkomaisen halpatyövoiman virtaamisen Suomeen, jotta maassamme voitaisiin sen varjolla ohittaa pienipalkkaisia duunareita koskettava köyhyysongelma.

– Tällainen kiero poliittinen peli suomalaisten työntekijöiden kustannuksella on saatava loppumaan. Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta on pidettävä kiinni, ja suomalaisten pienipalkkaisten duunareiden köyhyysongelma korjattava. Se olisi oikea askel kohti oikeudenmukaisempaa ja parempaa yhteiskuntaa.

Hallitus haaveilee halpatyövoimareservistä

Immosen mukaan ulkomainen halpatyövoiman heikentää suomalaisten työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla.

– Nykyhallitus kehittää koko ajan uusia maahanmuuttolinjauksia, joilla se pyrkii heikentämään suomalaisten duunarien asemaa. Näyttää siltä, että hallitus pyrkii luomaan Suomeen eräänlaisen halpatyövoimareservin, jonka piiristä liike-elämä voi tarvittaessa värvätä työntekijöitä mahdollisten taloudellisten nousukausien aikana. Tällä halpatyövoimareservin olemassaololla hallitus pyrkii pitämään kilpailukykyä haittaavat palkankorotukset kurissa.

Asumiskustannukset karanneet käsistä

Immonen näkee työntekijöiden kannalta ongelmallisena myös sen, että asumiskustannukset varsinkin pääkaupunkiseudulla kasvavat ja asuntoja ei ole saatavilla kohtuuhintaan keskeisillä paikoilla.

– Erityisesti pienipalkkaisten työntekijöiden on entistä vaikeampaa löytää itselleen kohtuuhintaista asuntoa hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Yksi keskeinen ongelma on se, että yhteiskunnan tukien varassa elävien maahanmuuttajien määrä pääkaupunkiseudulla ja samoilla asuntomarkkinoilla on kasvanut. Tämä on yksi syy siihen, miksi perussuomalaiset peräänkuuluttavat julkista taloutta kuormittavan maahanmuuton lopettamista. Nykyinen humanitaarinen maahanmuutto heikentää julkista taloutta, ei paranna sitä.

– Kun työntekijät joutuvat asumaan kauempana työpaikoistaan, liikkumisen kustannukset kasvavat. Tämä on todellinen ongelma. Suomessa tarvitaan nykyistä pitkäjänteisempää asuntopolitiikkaa, joka ottaa nämä ongelmat huomioon, Immonen sanoo.

SUOMEN UUTISET