Artikkeli kuva

Suomi ilmoitti marraskuussa keskeyttävänsä kehitysyhteistyön maaohjelman Somalian kanssa. Kuva Mogadishusta helmikuussa 2025. / LEHTIKUVA

Hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä – perussuomalaiset: Vastikkeeton tuki tullut tiensä päähän

11.03.2025 |15:00

Perussuomalaiset jatkaa hallituksessa johdonmukaista linjaansa kehitysyhteistyön sitomisesta selkeisiin ehtoihin, vastavuoroisuuteen ja avun tehokkaaseen hyödyntämiseen. Hallitus vähentää kehitysyhteistyön määrärahoja asteittain sekä kytkee kehittyville maille annettavan tuen kansainvälisen sääntöperustaisen järjestyksen vahvistamiseen ja palautettavien kansalaisten vastaanottamiseen lähtömaissaan.

Eduskunnan täysistunnossa käytiin tänään palautekeskustelu kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteosta. Kansanedustaja Sanna Antikainen korosti perussuomalaisten ryhmäpuheessa selonteon tuovan tervetulleen ja kauan kaivatun suunnanmuutoksen Suomen kehityspolitiikkaan.

– Nyt kehityspolitiikka on yhdistetty kiinteämmin kauppaan, mikä tuo mukanaan uuden, vastuullisemman lähestymistavan. Kehitysyhteistyön tulee ennen kaikkea tukea kehittyvien maiden omavastuullisuutta ja taloudellista riippumattomuutta. Tämä on paitsi Suomen myös avun kohteena olevien maiden etu.

Antikainen painotti, että Suomen on pystyttävä turvaamaan omat toimintaketjunsa kaikissa tilanteissa.

– Maailmantalouden kasvavat riskit tuovat mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia vahvistaa Suomen taloudellista kestävyyttä. Kansainvälisen sääntöpohjaisen kauppajärjestelmän tukemisen ohella meidän on varmistettava, että Suomi kykenee vastaamaan muutoksiin ja turvaamaan elintärkeät toimintaketjunsa kaikissa tilanteissa.

Perussuomalaisten mielestä on tärkeää, että Suomi etsii aktiivisesti monipuolisia taloudellisia kumppanuuksia ja hajautettuja toimitusketjuja, jotka edistävät vientiä, tuontia ja huoltovarmuutta.

– Tämä ei ole pelkästään taloudellinen kysymys – se on myös turvallisuutemme ja kriisinkestävyytemme perusta, Antikainen totesi.

Hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä merkittävästi

Kehittyvien maiden noustessa enenevissä määrin tasavertaisiksi kumppaneiksi on Suomen kyettävä vastaamaan tähän muutokseen. Suomen haastava taloustilanne tuo myös tarpeen kehitysyhteystyön uudelleenkohdentamiselle. Hallitus leikkaa kehitysyhteistyövaroja yhteensä 1,13 miljardia euroa vuosien 2024–2027 välisenä aikana.

– Vaikka määrärahoja vähennetään asteittain, panostamme entistä enemmän strategisiin kumppanuuksiin ja kohdennettuun tukeen – erityisesti kansalaisjärjestöjen kautta, joissa apu tavoittaa tehokkaasti niitä, jotka sitä eniten tarvitsevat, Antikainen sanoi.

Entistä suurempi osa kehitysyhteistyöstä painottuu Ukrainan auttamiseen.

– Ukraina taistelee paitsi oman vapautensa myös koko Euroopan vakauden puolesta. Suomen tuki ulottuu laajasti taloudelliseen ja poliittiseen apuun, humanitaariseen tukeen sekä jälleenrakennukseen.

Kehitysyhteistyö ei saa olla pelkkää varojen jakamista

Perussuomalaisille on tärkeää, että kehitysapu sidotaan vastavuoroisuuteen ja avun tehokkaaseen hyödyntämiseen.

– Suomi jatkaa aktiivista työtään terveydenhuollon ja koulutuksen kehittämiseksi kehittyvissä maissa, edistäen hyvinvointia ja tasa-arvoa. Kehitysyhteistyövarojen tulee kohdistua hankkeisiin, jotka parantavat ihmisten elinolosuhteita konkreettisesti ja mitattavasti, Antikainen painotti.

– Perussuomalaiset on johdonmukaisesti ajanut vastuullista linjaa, jossa apu sidotaan vastavuoroisuuteen ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Kehitysyhteistyön tulee tuottaa mitattavia hyötyjä eikä olla pelkkää varojen jakamista.

Suomen tuki kehittyville maille ei ole itsestäänselvyys

Perussuomalaisten näkemys on, että kehitysyhteistyön pitää hyödyttää molempia osapuolia. Yksipuolinen, vastikkeeton tuki on tullut tiensä päähän.

– Suomen antama tuki kehittyville maille ei ole itsestäänselvyys, vaan se kytketään kansainvälisen sääntöperustaisen järjestyksen vahvistamiseen sekä esimerkiksi palautettavien kansalaisten vastaanottamiseen lähtömaissaan, Antikainen totesi.

– Meidän tulee varmistaa, että yhteistyö hyödyttää aidosti molempia osapuolia ja tukee yhteisiä tavoitteita. Tulevaisuudessa Suomi keskittyy kehittämään kauppasuhteita, jotka tuovat vaurautta ja hyvinvointia sekä meille että kumppanimaille.

Antikainen kiittää hallitusta siitä, että nyt eduskunnan pöydällä on järkevä ja vastuullinen linja, jolla myös kehitysmaat pystyvät hyödyntämään apua parhaalla mahdollisella tavalla.

– Me perussuomalaiset uskomme, että vahvalla osaamisellamme, kestävillä investoinneilla ja rehellisellä yhteistyöllä voimme rakentaa tasavertaisia ja hyödyllisiä suhteita, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?

19.03.2025 |17:06
3.
Suomen uutiset logo

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa

20.03.2025 |14:58
5.
Suomen uutiset logo

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta

17.03.2025 |10:18
10.
Suomen uutiset logo

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan

19.03.2025 |14:59

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää