Juutalaisen seurakunnan mukaan Euroopassa ja Suomessa on ”yksilöitä ja ryhmiä”, joiden vuoksi turvallisuusinfrastruktuuria on jouduttu parantamaan isoilla rahasummilla jo vuosia. Mistä ryhmistä on kyse, selviää tutkimalla itse tilastoja.

– Jos kyseessä olisi mikä tahansa muu koulu, seurakunta tai kulttuurikeskus, ei Suomessa kulkua tarvitsisi juuri valvoa. Emme kuitenkaan ole mikä tahansa muu paikka, seurakunta perustelee Facebook-seinällään.

Helsingin juutalainen seurakunta Helsingin Kampissa ylläpitää tiloissaan päiväkotia, peruskoulua, kulttuurikeskusta sekä synagogaa. Tiloissa vierailevat seurakunnan palveluja käyttävien lasten, näiden vanhempien, nuorten ja vanhusten lisäksi vuosittain toistasataa vierailevaa koululais- ja turistiryhmää.

– Jo pelkästään uutisia seuraamalla tiedetään, että maailmalla, Euroopassa ja Suomessakin on yksilöitä ja ryhmiä, joiden vuoksi Helsingin juutalainen seurakunta on jo vuosia joutunut nopealla tahdilla parantamaan turvallisuusinfrastruktuuriaan, palkannut turvallisuushenkilökuntaa sekä rekrytoinut vapaaehtoisia valvomaan seurakuntakeskuksessa käyvien ihmisten turvallisuutta.

Mistä yksilöistä ja ryhmistä on kyse? Ja miksi Helsingin juutalainen seurakunta joutuu puhumaan Euroopassa vallitsevasta antisemitismista epämääräisesti vihjaillen?

Muslimien antisemitismi on Ranskassa tabu

Ranskassa mikä tahansa viittaus muslimien antisemitismiin voi johtaa syytteeseen, kirjoittaa kirjailija ja journalisti Yves Mamou Gatestone Instituten sivustolla. Helmikuussa 2017 historiantutkija Georges Bensoussania syytettiin “rasistiseen vihaan kiihottamisesta”, koska hän kertoi radioväittelyssä, kuinka laajalti levinnyttä antisemitismi Ranskan muslimiperheissä on.

Ranskan sisäministeriön tietojen mukaan moka kolmannen rasistisen rikoksen uhri Ranskassa vuonna 2016 oli juutalainen, vaikka juutalaiset muodostavat alle prosentin koko Ranskan väestöstä. Ylivoimainen enemmistö hyökkääjistä on muslimeita, Mamou kirjoittaa.

Ranskassa juutalaisten vaino on johtanut siihen, että tuhannet juutalaiset ovat muuttaneet Israeliin, Kanadaan, Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Figaro-lehden mukaan vuosina 2012-2014 lähes 20 000 Ranskan juutalaista lähti Israeliin.

Eikä tässä kaikki: juutalaiset ovat joutuneet muuttamaan myös Ranskan sisällä, Mamou kirjoittaa. Pariisin metropolialueen 350 000 juutalaisesta 60 000 on joutunut viimeisen vuosikymmenen aikana muuttamaan varsinkin pääkaupunkia ympäröivistä maahanmuuttajalähiöistä turvallisemmille alueille.

Vasemmisto on oikeistoa antisemitistisempi

Oslon yliopiston tänä vuonna julkaistu tutkimus juutalaisten kohtelusta Ranskassa, Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vahvistaa, että useimmissa tapauksissa juutalaisiin kohdistuneen väkivallanteon tai uhkauksen takana oli äärimuslimi.

Äärikristityt ja äärioikeistolaiset olivat vain harvoin juutalaisvastaisten tekojen tekijöitä. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa juutalaisvastaisten hyökkäysten ja uhkausten takana oli jopa joka neljännessä tapauksessa vasemmistolainen tekijä.

SUOMEN UUTISET