Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli 26.3. kokouksessaan valtuutetun aloitetta, jossa vaadittiin yli 65-vuotiaiden vammaisten palveluiden järjestämistä vammaispalveluna eikä vanhuspalveluina, silloin kun vammaisuus on ollut ihmisellä jo ennen 65 ikävuotta.

Lautakunnan mukaan yhdenvertaisuuslaki estää sen, että yli 65-vuotiaat vammaiset voisivat saada vammaispalveluna päivätoimintaa. Se olisi lautakunnan näkemyksen mukaan syrjivää muita yli 65-vuotiaita ei-vammattomia kohtaan.

Vammaisuus ei ole etuus

Päivätoiminta vammaispalveluna on asiakkaalle subjektiivinen oikeus ja maksutonta, samoin kuin matkat sinne. Kun päivätoimintaa järjestetään vanhuspalveluina, on palvelu harkinnanvaraista ja maksullista.

Perussuomalaisen valtuustoryhmän mielestä vammaisuus ei ole etuus eikä se poistu vuosien myötä. Valtuustoryhmä haluaa myös muistuttaa, että usein vammaiset ovat hyvin pienituloisia eläkeläisiä ja näin ollen palveluiden maksullisuus on vammaisten elämään merkittävä asia.

– Mikään laki ei estäisi kuntaa tekemästä asukkailleen parempia palveluja kuin laki alimmillaan vaatii, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen.

– Mikäli yhdenvertaisuuslaki estää suomalaisille paremmat palvelut takaavan järkevän toiminnan, on lakia muutettava.

Yhdenvertaisuusshoppailua

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen ihmettelee, että sama laki yhdenvertaisuudesta ei estänyt esimerkiksi laittomasti maassa olevien lain yli menevät palveluja.

– On suorastaan absurdia, että laittomasti maassa oleville tarjotaan lain ylittävät palvelut maksuttomana, samoin kuin HSL:n matkakortit, mutta laki yhdenvertaisuudesta ei takaa samaa kaupungin asukkaille ylipäänsä, Rantanen ihmettelee.

Helsingin Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä yhdenvertaisuuslakia olisi tulkittava siten, että se ei mahdollista yhdenvertaisuusshoppailua poliittisissa kysymyksissä. Muussa tapauksessa laki tulisi päivittää.

SUOMEN UUTISET