Varakansanedustaja Jari Koskela Satakunnan Perussuomalaisten piirihallituksesta ei voi olla muuta kuin tyytyväinen presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren ja perussuomalaisten vaalimenestykseen Satakunnassa, joka 10,1 prosentin kokonaiskannatuksellaan oli jälleen kerran Suomen ykkönen.

Erityisen hyvin äänestys meni Pohjois-Satakunnassa, Koskelan omalla alueella. Pohjoissatakuntalainen Pomarkku menestyi parhaiten 15,8 prosentin ja pirkanmaalainen Kihniö toiseksi parhaiten 14,1 prosentin kannatuksella, mutta seuraavaksi kovimmat lukemat löytyivätkin taas Pohjois-Satakunnasta, Kankaanpäästä ja Siikaisista (13,0 prosenttia) ja Honkajoelta (12,4 prosenttia). Porissakin Laura ylsi 11,1 prosentin kannatuslukuihin.

– Lukuja kannattaa tulkita siinä suhteessa, että Sauli Niinistön tilanne oli tavattoman poikkeuksellinen. Koskaan ennen Suomen historiassa ei presidenttiehdokas ole mennyt läpi ensimmäisellä kierroksella. Laura pöyhi mennen tullen joukon pitkän linjan ammattipoliitikkoja Pekka Haavistoa lukuun ottamatta. Ensikertalaiselle tulos on poikkeuksellisen hyvä, josta pitää ehdottomasti kiittää myös äänestäjiä, Koskela sanoo.

Kansan syvien tuntojen tulkitsija

Huhtasaari on pärjännyt valtakunnan mittakaavassa hyvin aiemmissakin vaaleissa. Satakunnassa hän on pidetty ehdokas, jolla on kotikonnuillaan vankka kannatus. Satakunnasta Huhtasaari sai 10 000 ääntä jo eduskuntavaaleissa.

– Laura erottui positiivisesti ja toi nuorekkuutta presidentinvaaleihin. Kaikissa vaalikoneissakin hän oli ykkönen ja sillä tavalla kansan syvien rivien tuntojen tulkitsija, vaikka se ei täysin äänestystulokseen saakka realisoitunutkaan. Lauran prosenttiosuus oli silti suurempi kuin kummankin vasemmistopuolueen yhteensä ja keskusta ja Paavo Väyrynenkin jäivät takamatkalle. Että kyllä siinä mielessä pitää olla tulokseen tyytyväinen, Koskela toteaa.

Satakunnassa puhalletaan yhteen hiileen

Satakunnan piiri toimi vaalikampanjan aikana hyvin ja kenttä oli tapahtumissa aktiivisesti mukana. Huhtasaari kiersi Satakuntaa ja omiakin vaalitilaisuuksia järjestettiin.

– Kuten Laura itsekin sanoi, presidentinvaali oli aika kova harjoitus viime kesän tapahtumien jälkeen. Täällä Satakunnassa jakautuminen ei ole juuri vaikuttanut ja tuntuu siltä, ettei sinisiin lähtijöitä paljon ollutkaan. Aika yhtenäisenä olemme pysyneet ja puhallamme vahvasti yhteen hiileen, sanoo Koskela.

Presidentinvaalit ovat pitkälti henkilövaalit, ja Huhtasaari puhutteli äänestäjiä omalla karismallaan ja esiintymisellään, mutta myös oman puolueen ja taustaorganisaation työllä on tärkeä merkitys. Tärkein merkitys on kuitenkin äänestäjillä, jotka vaalien tuloksen ratkaisevat.

– Lauraa äänestettiin melko tasaisesti kaikkialla Suomessa, ja vaalitulos antaa hyvän pohjan seuraaviin eduskuntavaaleihin, Koskela pohtii.

Nuorekas piristysruiske vanhojen valtiomiesten keskellä

Laura Huhtasaari on valovoimainen persoona, jonka nuorekas ja positiivinen esiintymistapa yhdistettynä hänen esiin nostamiinsa arvoihin ja ohjelmaan ovat vedonneet äänestäjiin.

– Laura oli oikein hyvä piristysruiske siellä vanhempien valtiomiesten joukossa ja toi tätä päivää mukaan vaalikampanjaan. Naisiakin oli ehdokkaana useampi, ja oli hienoa, että Laura oli siinäkin joukossa ykkönen. Toivottavasti hänen kannatuksensa kasvu vain jatkuu, niin henkilökohtaisesti kuin myös puolueenkin hyväksi, Koskela toivoo.

Politiikka on joukkuepeliä, ja vaikka raha ei vaaleissa ratkaisekaan, korostui talkootyön merkitys perussuomalaisten vaalikampanjassa aivan erityisesti ja myös realisoitui loistavan vaalituloksen muodossa.

– Kun on hyvä ehdokas, on myös kenttäväellä valtava innostus lähteä tekemään talkoita, Koskela sanoo.

MIKA MÄNNISTÖ