Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren vaalikampanja oli monella tapaa historiallinen tapahtuma myös Keski-Suomessa. Koskaan ennen perussuomalaisten historiassa, kannatuksen huippuvuosinakaan, ei kenttää ole saatu aktivoiduksi mukaan vaalityöhön yhtä suurella voimalla ja innolla.

– Meillä oli Keski-Suomen 23 kunnassa pelkästään tammikuussa 45 Laura-tilaisuutta, joista Laura itse ehti osallistua kolmeen, enkä ole ikinä ennen nähnyt mitään vastaavaa. Emme ehkä odottaneetkaan, että Laurasta tässä tilanteessa presidenttiä tulisi, mutta yhteishenki ja porukan yhteenhitsautuminen oli koko puolueen historiassa ainutkertaista, kertoo Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja.

Laura veti väkeä huomattavasti Soinia enemmän

Jatkon kannalta tärkeää oli, että Huhtasaari rökitti mennen tullen niin demarit kuin kepunkin Keski-Suomessa. Ne kolme Laura-tilaisuutta, joihin ehdokas itse osallistui, järjestettiin tarkoituksella ja vertailun vuoksi samoissa kaupungeissa kuin Timo Soinin tilaisuudet puolueen kasvun huippuvuosina kuusi vuotta sitten.

Huhtasaari veti väkeä huomattavasti Soinia enemmän.

– Valtava potentiaalinen kannatuspohja on siis olemassa. Aika moni äänesti näissä vaaleissa Sauli Niinistöä, jopa omasta porukasta. Se tiedettiin jo ennalta. Laura-ilmiöstä kertoo se, että hänelle tuotiin valtavasti lahjoja, kukkia, kotitilan säilykepurkkeja ja myös rahalahjoituksia, joita Laura ei itse halunnut ottaa vastaan, vaan ne ohjattiin Lauran kampanjatiimille vaalityöhön, Kataja kertoo.

– Tällaista henkeä en koskaan nähnyt Soininkaan aikana. Silloinkin ihmiset toki jonkin verran halusivat kuvauttaa itseään ehdokkaan kanssa, mutta Laura-tilaisuuksissa jouduin kerta kaikkiaan repimään ihmisiä pois Lauran kimpusta, jotta ehdokas olisi päässyt ollenkaan lähtemään, Kataja hämmästelee.

Samanlaista hurmosta ei ollut muilla

Laura-ilmiö on täyttä totta. Pekka Kataja ei nähnyt samanlaista hurmosta muiden ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa, ei edes Niinistön, vaikka ne paljon väkeä vetivätkin. Laura veti ihmisiä puoleensa persoonana uskomattomalla tavalla.

– Olen toiminut vaalipäällikkönä jo SMP:n aikaan 80- ja 90-luvuilla ja viimeiset kymmenen vuotta perussuomalaisissa joko vaalipäällikkönä tai piirisihteerinä kaikissa vaaleissa, joten minulla on perspektiiviä tässä asiassa, Kataja mainitsee.

Kiertäessään Keski-Suomen 45 Laura-tilaisuutta Kataja tapasi valtavasti ihmisiä, jotka sanoivat, että Huhtasaaren aika on kuuden vuoden päästä. Nämä ihmiset, jotka tällä kertaa olivat jo päättäneet antaa äänensä Niinistölle, antavat sen seuraavalla kerralla Huhtasaarelle.

– Kun valtamedia niin kerta kaikkiaan yksipuolisella tavalla oli päättänyt nostaa Niinistöä, niin eihän meillä puolueena ollut mitään resursseja vastata siihen. Mutta onhan tulos aivan karmea kepulle ja demareille. Heidän leireissään on nyt mietinnän ja pään raapimisen paikka, Kataja sanoo.

Kepun ja demareiden ylivalta nujerrettu

Keski-Suomen piirissä vaalityötä tehtiin enemmän kuin missään muualla Suomessa. Keski-Suomessa on myös perinteisesti ollut voimassa sellainen periaate, että paikallisyhdistyksille myönnetään rahaa pelkästään toimintaa varten. Rahaa ei jaeta yhtään ilman, ettei sen vastineeksi vaadita tulosta.

– Olen puoluetoimistollekin välittänyt sellaista viestiä, että ottakaa oppia meistä. Keski-Suomi on perinteisesti ollut kepulandiaa ja demarilandiaa. Kummankin puolueen ylivallan olemme pystyneet murtamaan. Sitä ei kymmenen vuotta sitten olisi uskonut kukaan, kertoo Kataja.

Huhtasaaren käsittämätön karisma

Huhtasaaressa ihmisiin vetoaa hänen välittömyytensä ja aitoutensa. Kaikissa julkisissa tenteissä hän on onnistunut luomaan itsestään sympaattisen, välittömän ja välittävän kuvan. Kontrasti on melkoinen verratessa häntä esimerkiksi Merja Kyllöseen tai Tuula Haataiseen, jotka antoivat itsestään kerrassaan kylmän ja etäisen vaikutelman.

– Vaalitilaisuuksissa Laura osaa ottaa yleisönsä. Vai onko niin, että yleisö ottaa Lauran? Joillain ihmisillä sitä vain on karismaa, ja Lauralla sitä todistettavasti on, ja hirveästi onkin. Hän puhuu ihmisille kuin olisi tuntenut heidät iät ja ajat, ja ihmiset kokevat kuin he tuntisivat Lauran. Siinä on joku selittämätön juttu, joka tulee poikimaan seuraavissa vaaleissa todella paljon. Kun vaalitulos oli hyvä, kenttä on nyt aivan täpinöissään ja täynnä intoa eduskuntavaaleihin, Kataja pohtii.

– Haluan antaa suuret kiitokset piirin puolesta Keski-Suomen kaikkien kuntien aktiiveille. Näin helppoa vaalityö ei piirin puolesta ole ollut koskaan.

MIKA MÄNNISTÖ