

Henri Myllyniemi
IMF:n Lagarde pitää Kreikan euroeroa mahdollisena
Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde pitää Kreikan eroamista yhteisvaluutta eurosta mahdollisena. Hän ei usko Kreikan ja muiden euromaiden pääsevän lähiaikoina ratkaisuun Kreikan talousohjelmasta. Lagarden mukaan Kreikan lähtö ei kuitenkaan tarkoittaisi koko yhteisvaluutan hajoamista.
IMF on tarjonnut Kreikalle lisää maksuaikaa pitkin kesäkuuta erääntyville tukiluottoerille. Erääntyviä luottoja on kesäkuussa yhteensä noin 1,6 miljardia euroa. Uusi takaraja on kesäkuun loppu.
Euromaitakin painostetaan sopuun
IMF lähti Kreikan ohjelmaan katsomalla rahaston omia rahoitussääntöjä läpi sormien. IMF on nyt tiukentanut lainakriteereitään. Samalla IMF on hoputtanut muita euromaita löysäämään Kreikan ohjelmaa joiltain osin, jotta ratkaisu nykyiseen pattitilanteeseen löytyisi.
IMF:n lisäksi Yhdysvallat on kehottanut euromaita hieromaan sovintoa Kreikan kanssa. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew ei usko, että Kreikka tai muut euromaat tahallaan keikuttelisivat venettä. Hän toivoi europäättäjiltä kuitenkin joustavampaa asennetta Kreikkaa kohtaan.
Toisin kuin Lagarde, Lew ei pysty varmuudella sanomaan mitä Kreikan poistuminen eurosta merkitsisi. Hän toivoikin osapuolten tekevän kaikkensa, ettei Kreikka lipsahda ulos eurosta “vahingossa”.
Lew’n ulostulo sai Saksan takajaloilleen. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble jyrisi, että kyseessä on Euroopan, eikä Yhdysvaltain asia.
Syrizan rivit alkavat rakoilla
Kreikan päähallituspuolue Syrizan sisällä on alkanut kiehua. Vasemmistopuolueen sisällä on oma umpivasemmistolainen ryhmänsä, jossa Kreikan ja muiden euromaiden välisen neuvottelun takkuaminen on ollut piinaavaa seurattavaa.
– Olisiko se nyt niin suuri katastrofi? Panagiotis Lafazanis, maan energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri kysyi puolueensa hätäkokouksessa Kreikan euroeron seurauksista.
Lafazanis johtaa tätä puolueen vasemmistosiipeä. Pääministeri Aleksis Tsipras tarvitsee kaikkia puolueensa jäseniä, sillä yhteishallitus Itsenäiset Kreikkalaiset -puolueen kanssa on enemmistöltään hyvin kapea.
Puolue äänesti jatkosuunnitelmista. Pääministeri Tsipras sai luottamuksen jatkaa neuvotteluja muiden euromaiden kanssa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huippututkija: Euroalue on täysi katastrofi

Euromaat Kreikalle: IMF:n oltava mukana Kreikan ohjelmassa

FT: Ateena menetti Euroopan komission
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.