Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Immonen: Joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työaikaa koskeva epäkohta korjattava

11.02.2020 |12:10

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta toimenpiteitä joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työajan korjaamiseksi siten, että heidän työtehtäviinsä kuuluviin matkoihin kuluva aika lasketaan työajaksi.

Nykymuotoinen poliisin joukkojenhallinta eli jouha-toiminta sai alkunsa 1990-luvulla. Joukkojenhallintajoukkuetta käytetään hallitsemaan, ohjaamaan ja hajottamaan suurta väkijoukkoa sekä esimerkiksi kulkueiden saattamiseen ja alueiden eristämiseen. Yleisimpiä tehtäviä ovat mielenosoitukset, valtiovierailut ja jotkut korkean riskin urheilutapahtumat. Poliisin joukkojenhallinta eli jouha-joukkueita liikutellaan tarvittaessa ympäri Suomen.

– Poliisihallituksen muuttunut linjaus, jossa siirtymiseen käytettävät ajotunnit eivät enää kerrytä poliisien työaikaa on herättänyt henkilökunnan keskuudessa epäselvyyttä, harmistumista ja huolestumista muun muassa oikeusturvasta. Tämän takia joukkojenhallintakoulutuksen saaneita poliiseja on jopa siirtynyt muihin tehtäviin, koska pitkien päivien tekemistä ilman vastaavaa työaikamerkintää ei nähdä kannattavana, Olli Immonen sanoo.

Ylipitkiä työpäiviä

Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana Helsingissä järjestettyjä kokouksia saavuttiin turvaamaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, esimerkiksi Oulusta. Vastaavasti Helsingistä ajettiin viime toukokuussa Rovaniemelle Arktisen neuvoston ministerikokoukseen ja viime kesäkuussa Tampereella pelattuun EURO2020 Suomi-Bosnia karsintaotteluun.

– Poliisien työpäivistä tulee pitkiä. Aiemmin matka-aika merkittiin työajaksi kaikille autossa oleville, mutta Poliisihallitus on uudistanut linjaansa. Matka-aikaa ei enää pidetä työsuorituksena muiden kuin kuljettajan kohdalla. Näin siitäkin huolimatta, että autossa kuljetetaan jopa satojen kilojen edestä varusteita, jotka ovat poliisimiesten vastuulla, ja lähtö virkamatkalle tapahtuu työnantajan määräämänä virantoimituspaikalta, Immonen hämmästelee.

Henkilöstö harmissaan

Ajon aikana on myös ollut vakiintunut käytäntö kuunnella hätäkeskuksesta välittyviä tehtäviä, ja jos matkan aikana tapahtuu jotain, poliisi on valmiina toimimaan huolimatta kyseisestä työaikamääräyksestä. Joskus matkan aikana on jouduttu pysähtymään ja hoitamaan esimerkiksi jotakin isompaa tehtävää, jota varten olisi muuten pitänyt hälyttää useampi partio paikalle.

– Henkilöstö on ollut Poliisihallituksen uudesta linjauksesta harmissaan. Esimiehille ja liittoon on tullut paljon kyselyjä. Työnantajan järjestely on henkilöstön mielestä keinotekoinen. Huolta aiheuttaa myös virkamiehen oikeusturva. Matkan aikana voi tapahtua jotakin yllättävää. On myös epäselvyyttä siitä, missä vaiheessa tarkalleen ottaen työsuoritus alkaa. Oulussa joukkojenhallintakoulutuksen saaneita poliiseja on siirtynyt muihin tehtäviin, koska pitkien päivien tekemistä ei nähdä kannattavana, jos niistä ei kerry työtunteja.

– Poliisien työaikaa koskeva Poliisihallituksen linjaus on korjattava siten, että joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työtehtäviin kuuluviin matkoihin kuluva aika lasketaan tulevaisuudessa työajaksi. Turvallisuuskustannuksista ei tulisi säästää henkilöstön kustannuksella, Immonen sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat