

LEHTIKUVA
Immonen: Suomalaista omistajuutta edistettävä
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän peräänkuuluttaa kansankapitalismin ja suomalaisen omistajuuden edistämisestä Suomessa.
Hän kysyy, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, joilla mahdollistettaisiin nykyistä paremmin kansankapitalismin toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa, ja mitkä ovat hallituksen keinot vahvistaa suomalaista omistajuutta.
Kansankapitalismia Suomeen
Immosen mukaan sote-uudistuksen seurauksena on vaarana, että monikansalliset suuryritykset valtaavat entistä vahvemmin suomalaiset terveysmarkkinat. Hänen mielestään viimeistään nyt Suomessa olisi syytä ryhtyä aktiivisemmin pohtimaan, miten kansankapitalismia ja suomalaista omistajuutta voitaisiin edistää nykyistä paremmin.
– Kansankapitalismin edistäminen on keino lisätä suomalaista omistajuutta ja hajauttaa omistajuutta laajalle kansan keskuuteen. Se on keino turvata markkinoiden toiminta mahdollisimman laajapohjaisella tuotannontekijöiden omistuksella. Kansankapitalismilla voidaan vähentää omistajuuden keskittymistä valtiolle tai yksityisille suuromistajille.
– Näin voidaan ehkäistä julkisten tai yksityisten monopolien sekä niistä aiheutuvien ongelmien, kuten epätasa-arvon, syntymistä. Omistajuuden julkinen ja yksityinen keskittyminen aiheuttaa omaisuudettomien ja vähempiosaisten väestöryhmän kasvamisen, joka puolestaan ruokkii luokkaristiriitoja, kansan sisäistä kahtiajakoa ja muita yhteiskunnallisia ongelmia, Immonen perustelee.
Omistajuutta pois ulkomaalaisilta
Kansankapitalismi tarkoittaa järjestelmää, jossa mahdollisimman monella yksittäisellä kansalaisella on mahdollisuus omistaa yritysten osakkeita. Sen myötä myös suomalainen keskiluokka pääsee paremmin tuotannontekijöiden omistajiksi ja hyötymään kapitalismista ja markkinataloudesta.
– Suomessa on alle 800 000 suoraa osakesijoittajaa, ja määrä on pysynyt samana vuosikymmenet. Myös osakesalkkujen koko on pieni, keskimäärin vain muutamia tuhansia euroja. Helsingin pörssin osakkeiden markkina-arvosta yksityishenkilöt omistavat vain muutaman prosentin. Ulkomaalaisten sijoittajien omistajuus on suurinta, sillä heidän hallussaan on Helsingin pörssin osakkeista yli puolet.
– Suomessa tulisi pyrkiä siihen, että omistajuus keskittyisi vahvemmin suomalaisten veronmaksajien käsiin, eikä ulkomaalaisten, jotka pahimmassa tapauksessa eivät jätä edes verojalanjälkeään Suomeen, Immonen toteaa.
Paremmat olosuhteet pk-yrittäjyydelle
Immosen mukaan kansakapitalismilla sekä sijoitustoiminnan ja omistajuuden edellytysten parantamisella Suomeen voitaisiin luoda myös paremmat olosuhteet kotimaiselle pk-yrittäjyydelle.
– Kansalaisille tulisi pyrkiä luomaan paremmat mahdollisuudet ylläpitää itsensä ja perheensä hyvinvointia omaan pääomaansa tukeutuen. Kansalaisille tulisi taata paremmat mahdollisuudet luoda oma varallisuutensa ilman riippuvuutta yksityisistä suuromistajista tai valtiosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten puoluehallitus: Sote-uudistus olisi toteutuessaan katastrofi kansalaisille, kansanterveydelle ja valtiontaloudelle

Huhtasaari tukee julkista terveydenhoitoa – “Sote-uudistuspakko on saamassa entistä huolestuttavampia piirteitä”

Perussuomalaiset: Sote-uudistuksessa riski suuryhtiöiden monopoleihin maakunnissa

PS laittomasti maassa olevien sote-palveluista: Kansa on oikeassa, mutta päättäjät eivät suostu kuuntelemaan

Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä

Eerola sotesta: Maakunnat pulassa – valinnanvapaus kasvattaa kustannuksia
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Antikainen: Puola irtautuu Ottawan sopimuksesta – Suomen toimittava samoin
Puolan pääministeri Donald Tusk on ilmoittanut Puolan parlamentissa, että hän haluaa maan irtautuvan jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Tusk on pyytänyt Puolan puolustusministeriötä aloittamaan valmistelut sopimuksesta irtautumiseksi.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".