

LEHTIKUVA
Immonen: Suomalaista omistajuutta edistettävä
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän peräänkuuluttaa kansankapitalismin ja suomalaisen omistajuuden edistämisestä Suomessa.
Hän kysyy, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, joilla mahdollistettaisiin nykyistä paremmin kansankapitalismin toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa, ja mitkä ovat hallituksen keinot vahvistaa suomalaista omistajuutta.
Kansankapitalismia Suomeen
Immosen mukaan sote-uudistuksen seurauksena on vaarana, että monikansalliset suuryritykset valtaavat entistä vahvemmin suomalaiset terveysmarkkinat. Hänen mielestään viimeistään nyt Suomessa olisi syytä ryhtyä aktiivisemmin pohtimaan, miten kansankapitalismia ja suomalaista omistajuutta voitaisiin edistää nykyistä paremmin.
– Kansankapitalismin edistäminen on keino lisätä suomalaista omistajuutta ja hajauttaa omistajuutta laajalle kansan keskuuteen. Se on keino turvata markkinoiden toiminta mahdollisimman laajapohjaisella tuotannontekijöiden omistuksella. Kansankapitalismilla voidaan vähentää omistajuuden keskittymistä valtiolle tai yksityisille suuromistajille.
– Näin voidaan ehkäistä julkisten tai yksityisten monopolien sekä niistä aiheutuvien ongelmien, kuten epätasa-arvon, syntymistä. Omistajuuden julkinen ja yksityinen keskittyminen aiheuttaa omaisuudettomien ja vähempiosaisten väestöryhmän kasvamisen, joka puolestaan ruokkii luokkaristiriitoja, kansan sisäistä kahtiajakoa ja muita yhteiskunnallisia ongelmia, Immonen perustelee.
Omistajuutta pois ulkomaalaisilta
Kansankapitalismi tarkoittaa järjestelmää, jossa mahdollisimman monella yksittäisellä kansalaisella on mahdollisuus omistaa yritysten osakkeita. Sen myötä myös suomalainen keskiluokka pääsee paremmin tuotannontekijöiden omistajiksi ja hyötymään kapitalismista ja markkinataloudesta.
– Suomessa on alle 800 000 suoraa osakesijoittajaa, ja määrä on pysynyt samana vuosikymmenet. Myös osakesalkkujen koko on pieni, keskimäärin vain muutamia tuhansia euroja. Helsingin pörssin osakkeiden markkina-arvosta yksityishenkilöt omistavat vain muutaman prosentin. Ulkomaalaisten sijoittajien omistajuus on suurinta, sillä heidän hallussaan on Helsingin pörssin osakkeista yli puolet.
– Suomessa tulisi pyrkiä siihen, että omistajuus keskittyisi vahvemmin suomalaisten veronmaksajien käsiin, eikä ulkomaalaisten, jotka pahimmassa tapauksessa eivät jätä edes verojalanjälkeään Suomeen, Immonen toteaa.
Paremmat olosuhteet pk-yrittäjyydelle
Immosen mukaan kansakapitalismilla sekä sijoitustoiminnan ja omistajuuden edellytysten parantamisella Suomeen voitaisiin luoda myös paremmat olosuhteet kotimaiselle pk-yrittäjyydelle.
– Kansalaisille tulisi pyrkiä luomaan paremmat mahdollisuudet ylläpitää itsensä ja perheensä hyvinvointia omaan pääomaansa tukeutuen. Kansalaisille tulisi taata paremmat mahdollisuudet luoda oma varallisuutensa ilman riippuvuutta yksityisistä suuromistajista tai valtiosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten puoluehallitus: Sote-uudistus olisi toteutuessaan katastrofi kansalaisille, kansanterveydelle ja valtiontaloudelle

Huhtasaari tukee julkista terveydenhoitoa – ”Sote-uudistuspakko on saamassa entistä huolestuttavampia piirteitä”

Perussuomalaiset: Sote-uudistuksessa riski suuryhtiöiden monopoleihin maakunnissa

PS laittomasti maassa olevien sote-palveluista: Kansa on oikeassa, mutta päättäjät eivät suostu kuuntelemaan

Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä

Eerola sotesta: Maakunnat pulassa – valinnanvapaus kasvattaa kustannuksia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Demarit vaatii nyt lisää rahaa maahanmuuttajien kotoutumispalveluihin – sisäministeri Mari Rantanen torppaa: Raha ei ole järkevä mittari – ”Tulijoille pitää olla velvoitteita”
SuomiAreenalla keskusteltiin tällä viikolla myös maahanmuutosta ja sisäisestä turvallisuudesta. Sisäministeri Mari Rantanen sanoi maahanmuuton kasvattamisesta haaveilevalle demarien Mikkel Näkkäläjärvelle, että nykyisellä hallituksella on maahanmuuttopolitiikassa paljon siivottavaa demarihallituksen jäljiltä.