
Isis vei lopulta Norjan hallituskriisiin – kansallismieliset lähtevät hallituksesta
Norjan hallituskriisi päättyi edistyspuolueen lähtöön ja nyt maata johtaa vähemmistöhallitus. Eroon päättyneen riidan taustalla ovat erilaiset käsitykset Isis-yhteyksistä epäillyn naisen ja tämän lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä Syyriasta.
Eropäätöksestä ilmoitti edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen, kun neuvottelut pääministeri Erna Solbergin kanssa olivat päättyneet tuloksettomina. Norjan yleisradion mukaan edistyspuolue saattaa kuitenkin tukea hallitusta oppositiosta käsin.
– Vein edistyspuolueen hallitukseen ja nyt vedän sen sieltä pois, totesi puoluejohtaja Jensen tiedotustilaisuudessa.
– Olemme olleet mukana tehdäksemme oman näköistä politiikkaamme, eikä hallitusvastuu ole ollut itsetarkoitus, hän perusteli ja totesi neljän puolueen yhteistyön vaikeutuneen ajan myötä.
Isis hallituskriisin takana
Hallituskriisin taustalla on ristiriitainen päätös auttaa norjalais-pakistanilaista, Isis-yhteyksistä epäiltyä naista palaamaan lapsineen kotiin al-Holin leiriltä Syyriasta. Naisen toinen lapsi on vakavasti sairas. Edistyspuolue olisi vielä sallinut sairaan lapsen tulla maahan, mutta äidin saapuminen sai Jensenin ”kupin menemään nurin”.
Norjan nykyinen hallitus jatkaa edistyspuolueen lähdöstä huolimatta konservatiivipuolue Høyren ja pääministeri Solbergin johdolla. Muut vähemmistöhallituksen puolueet ovat liberaali Venstre sekä kristilliset. Jensen piti hallituksen jatkamista luonnollisena, eikä tiedotustilaisuudessa vaatinut uusia vaaleja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Norjan hallituskriisi kärjistyy: ISIS-äiti palasi kahden lapsensa kanssa kotiin Osloon

Vauhti senkun kiihtyy – joka viides Ruotsissa asuva syntynyt ulkomailla

Ranne arvostelee Pohjoismaiden yhteistä visiota: Realismi hakusessa ja vaaleanpunaiset lasit päässä

Pohjoismaiset tutkimukset: Maahanmuutto lisää rikollisuutta

Isisläisiä kuljettava lento al-Holista saapuu – Purra: ”Valtion ylin johto tekee salaisia operaatioita, jotta maahan saadaan tuotua todennäköisiä terroristeja piilossa kansalaisten katseilta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.