Norjan turvallisuuspoliisi PST pidätti välittömästi ISIS-yhteyksistä epäillyn norjalaisnaisen, kun tämä saapui Oslon Gardemoenin lentokentälle lauantain vastaisena yönä. Naisen mukana olleet kaksi lasta otettiin viranomaisten huostaan. Kansallismielinen edistyspuolue on uhannut erota Norjan hallituksesta protestina naisen palauttamispäätöstä vastaan.

ISIS-epäilty 29-vuotias, norjalais-pakistanilaisen taustan omaava nainen matkusti Syyriaan vuoden 2012 lopulla. Hän oli naimisissa ISIS-terroristijärjestön keulakuviin kuuluneen Bastian Vasquezin kanssa. Vasquez kuoli vuonna 2015. Nainen avioitui pian uudestaan ja sai toisen lapsensa.

-Heidät autettiin kotiin humanitaarisista syistä, koska toinen lapsista on vakavasti sairas. Olen iloinen ja helpottunut, kun voimme nyt saattaa päätökseen tämän sitkeää konsulityötä vaatineen tapauksen, sanoo konservatiivipuolueeseen kuuluva ulkoministeri Ine Eriksen Søreide Verdens Gang -lehden mukaan. Hallitus on päättänyt aiemmin, ettei ISIS-naisia auteta palaamaan kotiin al-Holin leiriltä.

Hallituskriisiin ratkaisu maanantaina

Maanantaina tunnelmat ovat kaikkea muuta kuin vapautuneet, kun edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen tapaa pääministeri Erna Solbergin. Tapaamisessa edistyspuolue lyö keskusta-oikeistolaista konservatiivipuoluetta edustavan pääministerin eteen vaatimuslistan, jonka hylkääminen saattaa kaataa Norjan hallituksen.

Edistyspuolueen tärkeimpiin kuuluvan Romsdalin piirin puheenjohtaja Frank Sve aikoo hillitä itsensä ja odottaa maanantain kokouksen tuloksia, ennen kuin vetää lopulliset johtopäätöksensä.

-Hyväksyn erimielisyydet, mutta olen hyvin yllättynyt kolmen muun hallituspuolueen edesottamuksista. Miten he ovat antaneet asioiden mennä tällaiseen jamaan, jossa terroristi on voittaja, tämähän on lähes käsittämätöntä, Sve manaa.

SUOMEN UUTISET