Norjan hallituskriisi päättyi edistyspuolueen lähtöön ja nyt maata johtaa vähemmistöhallitus. Eroon päättyneen riidan taustalla ovat erilaiset käsitykset Isis-yhteyksistä epäillyn naisen ja tämän lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä Syyriasta.

Eropäätöksestä ilmoitti edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen, kun neuvottelut pääministeri Erna Solbergin kanssa olivat päättyneet tuloksettomina. Norjan yleisradion mukaan edistyspuolue saattaa kuitenkin tukea hallitusta oppositiosta käsin.

– Vein edistyspuolueen hallitukseen ja nyt vedän sen sieltä pois, totesi puoluejohtaja Jensen tiedotustilaisuudessa.

– Olemme olleet mukana tehdäksemme oman näköistä politiikkaamme, eikä hallitusvastuu ole ollut itsetarkoitus, hän perusteli ja totesi neljän puolueen yhteistyön vaikeutuneen ajan myötä.

Isis hallituskriisin takana

Hallituskriisin taustalla on ristiriitainen päätös auttaa norjalais-pakistanilaista, Isis-yhteyksistä epäiltyä naista palaamaan lapsineen kotiin al-Holin leiriltä Syyriasta. Naisen toinen lapsi on vakavasti sairas. Edistyspuolue olisi vielä sallinut sairaan lapsen tulla maahan, mutta äidin saapuminen sai Jensenin ”kupin menemään nurin”.

Norjan nykyinen hallitus jatkaa edistyspuolueen lähdöstä huolimatta konservatiivipuolue Høyren ja pääministeri Solbergin johdolla. Muut vähemmistöhallituksen puolueet ovat liberaali Venstre sekä kristilliset. Jensen piti hallituksen jatkamista luonnollisena, eikä tiedotustilaisuudessa vaatinut uusia vaaleja.

SUOMEN UUTISET