

LEHTIKUVA
Italia äänestää sunnuntaina muutoksesta – äänestäjät haluavat pois politiikan umpikujasta
Italia käy sunnuntaina vaaliuurnille nousevien hintojen, energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Päällimmäisinä äänestäjien mielissä on kuitenkin kyllästyminen koalitiopolitiikkaan, joka on vienyt maan henkiseen ja taloudelliseen umpikujaan. Siksi kansa haluaa muutosta.
Gallupit pantiin hyllylle 15 päivää ennen sunnuntaina pidettäviä Italian parlamenttivaaleja. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Giorgia Melonin Italian veljet -puolue olisi nousemassa maan suurimmaksi, ennen entisen pääministeri Enrico Lettan johtamaa keskustavasemmistolaista Demokraattista puoluetta.
Suuri kysymysmerkki vaaleissa on äänestysprosentti, joka saattaa jäädä modernin Italian alhaisimmaksi. YouTrend-vedonlyöntiyhtiön mukaan viimeisimmät koalitiohallitukset ovat jättäneet italialaiset pettymyksen valtaan, joten välinpitämättömyys poliittista järjestelmää kohtaan on kasvussa.
Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus oli 73 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen. Nyt uurnilla saattaa käydä ainoastaan 66 prosenttia äänioikeutetuista.
Tuet pitävät Italian EU:ssa
Parlamenttivaalien suuret kysymykset liittyvät talouteen, periaatteessa samoihin ongelmiin, joista koko Eurooppa kärsii Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päälle tulevat vielä Euroopan kolmanneksi suurimman kansantalouden krooninen velkaantuminen ja hallinnon tehottomuus saada muutoksia aikaiseksi järjestäytyneen rikollisuuden järsimässä byrokratiassa.
Italia on Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian mahdollisesti ensimmäiselle naispääministerille.
Ulkopolitiikassakin veljet ovat sitoutuneet eurooppalaisiin arvoihin ja ovat yhdessä rintamassa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota sekä energiasotaa vastaan.
Järjestäytynyt rikollisuus on Italian vihollinen
Melonin mukaan hänet ajoi politiikkaan mukaan asianajaja Paolo Borsellinon murha. Borsellino oli mafian vastaisen taistelun keulakuva ja hänen tappamisensa isku Italian tilasta ja suunnasta huolestuneita kansalaisia vastaan.
Italian Veljet -puolueen ja erityisesti Giorgia Melonin edessä on heiluteltu fasistikorttia ja muistutettu puoluejohtajaa tämän uusfasistisesta taustasta Grabatellan työläiskaupunginosassa Roomassa.
Meloni on ilmoittanut vaalikampanjansa aikana, ”ettei hän ole vaara demokratialle”. Itse asiassa valtamedia on ollut enemmän huolissaan veljien mahdollisista hallituskumppaneista eli Matteo Salvininin Legasta ja Silvio Berlusconin Forza Italia- puolueesta.
Riittämättömyyden tunne ajaa eteenpäin
Melonin nuoruuteen kuuluivat katutappelut kommunistien kanssa, sairaalahoitoakin vaatineet haavat sekä murtuneet jäsenet. Häntä liikuttivat tuolloin myös suuret kertomukset, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta.
Melonin kommunisti-isä hylkäsi perheensä. Tämä on tyttären mukaan jättänyt jatkuvan riittämättömyyden tunteen, joka ajaa hänet työskentelemään kellon ympäri.
Myöhemmin mukaan on tullut tervettä itsesuojeluvaistoa ja niinpä Meloni pitää itsestään huolta kuntoilemalla – ja tehokkaasti, kuinkas muuten.
Kova kovaa vastaan
Sekä Italian, että muun Euroopan valtamedia on nostanut jatkuvasti julkisuuteen Giorgia Melonin ja Italian veljien uusfasistisen taustan. Vaihtoehtoja Italian nykymenolle on sen sijaan nostettu esiin vähemmän, jos ollenkaan.
Kansa kuitenkin haluaa muutosta ja siitä saattaa löytyä selitys koalitiopolitiikassa ryvettymättömän puolueen suosioon.
Median julkaisemat pelot saattavat heijastaa myös mafian huolta siitä, että järjestäytyneellä rikollisuudella saattaa pian olla vastassaan henkilö, joka ei pelkää yhteenottoa ja vie Paolo Borsellinon kesken jääneen taistelun loppuun asti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru sormusten herrasta J.R.R. Tolkien kommunistit riittämättömyys uusfasismi Paolo Borsellino Italian vaalit 2022 natsikortti Italian veljet Forza Italia koalitiohallitus Ukrainan sota Venäjän hyökkäys energiakriisi äänestysprosentti Giorgia Meloni Mafia järjestäytynyt rikollisuus valtamedia Lega Matteo Salvini Silvio Berlusconi Enrico Letta Inflaatio Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari Strasbourgissa: ”Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Giorgia Meloni parlamenttivaalien alla: ”Italialaiset ensin” ei ole pelkkä iskulause

Pako Afrikasta on alkanut – Italiaan saapui jopa tuhat laitonta maahantulijaa muutamassa tunnissa

Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Giorgia Meloni voitti Italian parlamenttivaalit: ”Italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää