Italiassa on muodostunut oranssiliiveiksi kutsuttu kansalaisliike. Liike vaatii maan välitöntä euroeroa sekä maan hallituksen välitöntä eroa. Liike vastustaa myös koronarajoituksia niiden tuomien taloushaittojen vuoksi. Liike on järjestänyt noin 30 mielenilmausta eri puolilla maata viime viikonloppuna.

Liikkeen keulakuvaksi on muodostunut monessa liemessä keitetty Antonio Pappalardo. Hän on toiminut korkea-arvoisena upseerina ja kansanedustajana.

Suomen Uutiset tavoitti Italiassa asuvan Antti Pinomaan taustoittamaan liikkeen tavoitteita. Pinomaa kertoo italialaisten vastustavan eurojäsenyyttä, mutta arvelee torikokousten olevan tehoton reitti oranssiliivien euroerotavotteille.

– Eurosta ja EU:sta kaikki haluavat eroon, mutta eiköhän siitä päätetä paremmin oikeistoblokin turvin kuin toreilla, hän toteaa.

Milanon lähellä sijaitsevassa Aronassa asuva Pinomaa kertoo, ettei ole kotikulmillaan havainnut oranssiliivejä.

Hänen mainitsemaansa oikeistoblokkiin kuuluvat tällä hetkellä oppositiossa olevat Liitto, Italian veljet ja Eteenpäin Italia -puolueet. Blokin kannatus on noussut viime parlamenttivaalien jälkeen ja se on tällä hetkellä noin 50 prosenttia. Blokin sisällä kannatus on kanavoitunut ärhäkämpään suuntaan viimeisen 12 kuukauden aikana.

Pinomaa kuitenkin arvelee hallituksen jatkon olevan veitsen terällä. Hallituksen kaksi pääpuoluetta ovat vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike ja heidän arkkivihollisensa sosiaalidemokraatit. Lisäksi hallituksessa istuu demareista irtaantunut ex-pääministeri Matteo Renzin pieni Elävä Italia -puolue. Puolue irtaantui sosiaalidemokraateista viime syyskuussa.

Oranssiliivit toimii aktiivisesti Facebookissa.

Henri Alakylä