Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Jaana Strandman: Aurinkovoimaloiden vähimmäisetäisyys lakiin – puistot sijoitettava riittävän kauas asutuksesta

05.07.2025 |11:42

Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandmanin toimenpidealoitteessa ehdotetaan, että lakiin kirjattaisiin aurinkovoimaloille vähimmäisetäisyys vakituisesta asutuksesta - esimerkiksi 300 metriä.

Suomessa aurinkovoimaloiden sijoittamiselle ei ole nykyisin laissa määriteltyjä minimietäisyyksiä. Jokaisen teollisen aurinkovoimalan osalta etäisyydet asutukseen arvioidaan tapauskohtaisesti kaavoituksen, ympäristövaikutusten ja visuaalisten vaikutusten perusteella.

Tämä on kuitenkin osoittautunut asukkaiden kannalta liian väljäksi sääntelyksi, sillä suuriakin aurinkovoimaloita voidaan sijoittaa lähelle asutusta ilman selkeitä rajoituksia.

Parantaa asukkaiden oikeusturvaa

Tyypillisesti suuret aurinkopuistot rakennetaan muutaman kilometrin päähän asutuskeskuksista, mutta pienemmät järjestelmät voivat sijaita huomattavasti lähempänä. Aurinkovoimaloiden määrän odotetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina, mikä lisää asukkaiden huolia niiden vaikutuksista.

– Esitän hallituksessa toimenpidealoitetta, joka tähtää aurinkovoimaloiden vähimmäisetäisyyden säätämiseen lakiin vakituisen asutuksen osalta. Aloitteen tavoitteena on parantaa asukkaiden oikeusturvaa, ennustettavuutta ja kiinteistöjen omistajien varmuutta aurinkovoimaloiden sijoittamisessa, Jaana Strandman kertoo ja jatkaa:

– Monet asukkaat kokevat aurinkovoimalat maisemallisesti häiritseviksi ja toivovat, että puistot sijoitetaan riittävän kauas – yleensä vähintään 300–500 metrin päähän asuinrakennuksista. Haittoja voi aiheutua esimerkiksi heijastumisesta, melusta, alueen esteettisyyden muutoksesta ja mahdollisista turvallisuusriskien kokemuksista. Lisäksi pelätään, että kiinteistöjen arvo laskee, jos lähiympäristö muuttuu teollisen näköiseksi.

Aurinkoenergia ei ole riittävän tehokasta

Strandmanin toimenpidealoitteessa ehdotetaan, että lakiin kirjattaisiin aurinkovoimaloille vähimmäisetäisyys vakituisesta asutuksesta – esimerkiksi 300 metriä.

– Tämä antaisi kiinteistöjen omistajille selkeän ennakko-odotuksen siitä, voiko heidän välittömään läheisyyteensä rakentaa aurinkovoimalan. Vähimmäisetäisyyden säätäminen tukisi asukkaiden oikeusturvaa ja lisäisi ennustettavuutta alueiden suunnittelussa.

– Aloite korostaa tarvetta tasapainottaa uusiutuvan energian kehittämistä ja asukkaiden hyvinvointia. Aurinkovoimaloiden lisääntyminen on yksi muoto kohti kestävämpää energiantuotantoa. Aurinkoenergia ei kuitenkaan ole yksistään Suomen olosuhteissa riittävän tehokas tai toimintavarma energialähde, Strandman sanoo.

Strandmanin mukaan aloite on herättänyt kiinnostusta, ja sen toivotaan johtavan konkreettisiin lakimuutoksiin, jotka selkeyttävät aurinkovoimaloiden sijoittamista Suomessa.

PS ARKISTO

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Purra ehdottaa Kainuun uraaniesiintymien hyödyntämistä – ”Edullinen sähköenergiamme voisi tarjota paljon mahdollisuuksia uudelle teollisuudelle”

30.09.2024 |13:31
Suomen uutiset logo

Bergbom: Veronmaksajaa ei saa kurittaa liikaa ilmastotoimilla – ”Tavallinen suomalainen ei pysy vihreän ilmastokiihkon tahdissa mukana”

03.07.2025 |11:37

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”

03.07.2025 |12:36
5.
Suomen uutiset logo

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä

04.07.2025 |15:21

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää