Rahoitusta saaneiden hankkeiden jalokivi on jäänmurtaja Aino, jonka rakentamiselle myönnettiin 42 miljoonaa euroa.
Liikenne- ja viestintäministeriöllä on vastuu jäänmurron kokonaisuudesta ja se valmistelee parhaillaan vanhenevan jäänmurtokaluston uusimisohjelmaa. Jäänmurtajia on mahdollista tilata Liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa olevan erityistehtäväyhtiö Arctian tai Väyläviraston kautta. Arctian jäänmurtajalaivastoon kuuluu tällä hetkellä kahdeksan murtajaa, joista vanhin Voima on ollut käytössä yli 70 vuotta.
Yhteistyötä Ruotsin ja Viron kanssa
Jäänmurtokaluston uusimisohjelmasta on tarkoitus päättää alkusyksystä 2025. Yhteistyötä jäänmurtolaivastojen uudistamiseksi ja operatiivisen koordinoinnin varmistamiseksi tehdään erityisesti Ruotsin ja Viron kanssa.
Suomen jäänmurtajakaluston uusiminen aloitetaan Ainolla, jonka osalta on jo tehty erillinen päätös talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Rakentaminen alkaa vuonna 2026 ja kestää noin 36 kuukautta.
Osa suomalaista huippuosaamista
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne on korostanut jäänmurron keskeistä roolia Suomen ulkomaankaupalle, turvallisuudelle ja huoltovarmuudelle. Jäänmurtajat ovatkin tällä hetkellä usein otsikoissa ja herättävät suurta kiinnostusta monesta syystä. Jäänmurtajille riittää kysyntää paitsi Suomessa, joka on jäätyvärantainen saari, myös globaalisti.
Valtataistelu arktisilla alueilla on paitsi kauppapolitiikkaa, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ja onnistuminen siinä edellyttää jäänmurtokyvykkyyksiä.
– Jäänmurto on nyt kuumempaa kuin koskaan. Se on osa Suomen kriittistä infraa ja meillä on ainutlaatuista osaamista paitsi jäänmurron operoinnissa myös suunnittelussa ja rakentamisessa. Merialueemme on nykyisin myös Naton sisämeri ja tämäkin on huomioitava kun me uudistamme jäänmurtajiamme, Ranne kertoo.