Kansanedustaja Joakim Vigeliusta koskeva raju, virheellinen väite lähti leviämään sunnuntai-iltana. Selvisi nopeasti, että väite ei pidä paikkaansa. Myös Vigelius itse kiistää selväsanaisesti tapahtuneen. On kuitenkin hämmästyttävää, millä innokkuudella vasemmiston kärkinimet lähtivät levittämään disinformaatiota.

Yksityishenkilön Twitter-tilillä julkaistiin sunnuntai-iltana valokuva 2019 itsenäisyyspäivän soihtukulkueesta. Kuvassa näkyvä, osittain naamioitu mieshenkilö tekee kameraa kohti natsitervehdyksen.

Yksityishenkilö kirjoittaa: ”Kansanedustaja Joakim Vigelius (PS) uusnatsien järjestämällä soihtukulkueella vuonna 2019? Onko sama?”

Valokuva leviää nopeasti eri sosiaalisen median alustoille.

Koska soihtukulkueesta on saatavilla runsaasti valokuva- ja videomateriaalia, selviää nopeasti, että kuvan henkilö ei ole Vigelius vaan toinen henkilö. Asia selviää esimerkiksi PS-Nuorison puheenjohtajan Lauri Laitisen päivityksestä.

Hetken päästä myös Vigelius itse kommentoi, ettei ole kuvassa.

Vihervasemmisto alkoi pomppia peukku-nappulan päällä

Viime aikoina jatkuvasti altavastaajaksi jäänyt vihervasemmisto on ymmärrettävistä syistä innokas löytämään ääriajattelua. Niinpä se ei liiemmin aikaillut, kun Vigeliusta koskeva ensimmäinen viesti pamahti eetteriin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pitkäaikainen työntekijä Taneli Hämäläinen syytti suorasukaisesti Vigeliusta natsitervehdyksen tekijäksi. Sosiaalisessa mediassa erittäin aktiivinen Hämäläinen jakoi yli kymmenelle tuhannelle seuraajalleen ilmiselvää disinformaatiota. Hämäläinen on itse ottanut toistuvasti kantaa disinformaatiota vastaan. Hämäläinen vaati myös Vigeliukselle potkuja perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Mainittakoon tässä yhteydessä sekin, että Anna Kontulan eduskunta-avustajana pitkään toiminut Hämäläinen ilmoitti hakevansa töitä.

Illan häkellyttävimpiin suoritukseen ylsi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Ay-jyrä päätti peukuttaa Taneli Hämäläisen disinformaatiopäivitystä.

Vasemmistoa kannanotoissaan myötäilevä Tiedetädiksi itseään tituleeraava Laura Nissin peukutteli useampaa Vigeliusta leimaavaa Twitter-viestiä.

Samoin SDP:n vimmattuna edusmiehenä pitkään Apu-lehdessä toiminut Saku ”Uuninpankkopoika” Timonen arveli hyväksi ajatukseksi tykätä natsiviestistä, jolla ei ole minkäänlaista totuuspohjaa. Timonen tuuttasi Apu-lehteen vuosien ajan käytännössä päivittäin armotonta SDP-propagandaa. Kiivasmielinen blogisti siirtyi eläkkeelle 2022 loppupuolella.

Myöskään vihreä viestintäasiantuntija Sallamaari Muhonen ei malttanut pidätellä tykkäyspeukkuaan. Viestinnän ammattilainen päätti liittää kasvonsa siihen pitkään nimilistan, jotka jälleen kerran karulla tavalla osoittivat, että vimmattu tunnepohjainen persujen inhoaminen on tärkeämpää kuin tylsässä ja faktapohjaisessa totuudessa pysyminen. Hivenen huvittavaa on, että Muhonen on itse julkaissut kirjan nimeltä Somekohut ja mainekriisit.

Kun väitteen ilmeinen virheellisyys illan aikana paljastui, useampi kävi vähin äänin poistamassa somejakonsa ja peukutuksensa.

SUOMEN UUTISET