

Jujutsua, moottoripyöräilyä ja teoreettista fysiikkaa harrastava Riikka Purran erityisavustaja Jussi Lindgren on parhaimmillaan paineen alla: “Kyllä tämä on minulle unelmaduuni”
Mitä voi päätellä miehestä, joka harrastaa moottoripyöräilyä, kontaktitaistelulajeja ja kuntosalia - ja käy MPK:n reserviläisharjoituksissa?
Ei ihan ensimmäiseksi ehkä sitä, että miehen suuri rakkaus on teoreettinen fysiikka.
Eikä sitä, että hän kirjoittaa kirjoja taloustieteestä.
Eikä nyt sitäkään, että hän on luonut pitkän uran valtion virkamiehenä – korkealla statuksella.
Jussi Lindgren on ja tekee kaikkea tätä. Hänet tunnetaan perussuomalaisesta ajatusmaailmastaan ja nykyisestä tehtävästään Riikka Purran erityisavustajana.
Nyt hän on myös ehdokkaana kuntavaaleissa.
”Unelmaduuni ja älykkäät työkaverit”
Lindgren on pitkän linjan ekonomisti ja analyytikko, joka on palvellut valtiovarainministeriötä vuodesta 2009. Hänellä on useiden vuosien kokemus myös valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osastolta, EU-komissiosta sekä Eurooppa-neuvoston valmistelutehtävistä.
Nyt Lindgren tosin on omista töistään virkavapaalla, sillä valtiovarainministeri Purra kutsui hänet avustajakseen elokuussa 2023.
Talouspolitiikkaan liittyvät analyysit ja neuvottelut täyttävät Lindgrenin päivän. Niistä hän nauttii. Purran erityisavustajan pesti tuo tietenkin oman lisäkierroksensa työn imuun. Hän kertoo olevansa parhaimmillaan paineen alla, eivätkä stressi tai poliittiset kiistakysymykset vie yöunia.
– Kyllä tämä on minulle unelmaduuni. Eikä vähiten sen takia, että työkaverini ministeriössä ovat hauskoja ja älykkäitä, Lindgren sanoo.
Ajattelemista ja pohtimista hän harrastaa myös mökkeillessään, joka kuuluu hänen lempipuuhiinsa 1 250-kuutioisella BMW R -pyörällä ajamisen lisäksi. Eikä mielessä aina pyöri jokin kiehtova yhtälö, vaan esimerkiksi vaaliteemat, jotka tulevat pysymään Lindgrenille tärkeinä vielä huhtikuun 13. päivän jälkeenkin.
Politiikasta puhuessaan Lindgren kuulostaa melkein Elon Muskilta: hän tehostaisi valtionhallintoa, vaatisi maahanmuuttajia huolehtimaan kotoutumisestaan itse, lopettaisi kehitysavun ja leikkaisi järjestöiltä lisää.
Toki Lindgren pistäisi myös peruskoulun järjestykseen.
– Nyt taso on laskettu niin alas, että suoritukseksi riittää patjalla makaaminen.
”Matematiikka on kaunista”
Akateemisissa piireissä Lindgrenin talouspolitiikkaa ja taloustieteen teorioita esittelevä kirja on otettu hyvin vastaan. ”Ohjaustalous vai näkymätön käsi” -teos sai kehuja poliittisen kentän kaikilta laidoilta, eikä ihme. Kirjallaan Lindgren halusi nimenomaan avata ja selventää taloustieteen käsitteitä ja kieltä myös suurelle yleisölle, ja onnistuukin siinä.
Lindgrenin tausta talouden ja siihen kuuluvan matematiikan käsittelyyn on paras mahdollinen: hän on maisteri taloustieteestä, mutta opiskellut fysiikkaa ja väitellyt tekniikan tohtoriksi.
Kyseinen yhdistelmä ei tosin ole aivan poikkeuksellinen. Moni tunnettu ekonomisti on suorittanut tutkinnon myös fysiikasta ja päinvastoin. Syy on yksinkertainen: vaikka talous tutkii ihmisen luomaa järjestelmää ja fysiikka elotonta luontoa, käytetään kummallakin alalla samoja matemaattisia menetelmiä.
Niistä Lindgren oli kiinnostunut jo kouluikäisenä. Siksi hän aikanaan pyrki kotikaupunkinsa Kuopion IB-lukioon, joka on keskitasoa vaativampi opinahjo. Noista vuosista Lindgren on erityisen kiitollinen silloiselle fysiikan opettajalleen Antti Savinaiselle.
Läpi lukion säilynyt rakkaus matematiikkaan näkyy Lindgrenin X-tilistäkin, jonne hän postaa kauniina pitämiään fysiikan ja taloustieteen kaavoja kommentein varustettuna.
Mutkalliselta näyttävät postaukset eivät aiheuta yhtä paljon reaktioita kuin Lindgrenin perussuomalaiset näkemykset maahanmuutosta tai verotuksesta. Siltä kuitenkin näyttää, että myös Lindgrenin matematiikkapainotteiset, tieteenhistoriaan keskittyvät tviitit ovat saavuttaneet oman uskollisen yleisönsä.
Tarkin ja vaativin lukijakunta Lindgrenin korkealentoisille pohdinnoille löytyy kuitenkin fyysikkojen maailmanlaajuisesta tutkijayhteisöstä. Moottoripyörämiehen tuorein tieteellinen artikkeli Maxwellin yhtälöiden ja Einsteinin kenttäteorian yhtymäkohdista ilmestyi kansainvälisessä fysiikan julkaisusarjassa 2025 – vertaisarvioituna tietenkin.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- teoreettinen fysiikka Albert Einstein James Clerk Maxwell Antti Savinainen kuntavaalit 2025 Jussi Lindgren valtionhallinto taloustiede Elon Musk Peruskoulu Riikka Purra kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miko Bergbom ja Niko Ohvo: Etelärantaa ja Hakaniemeä yhdistää rakkaus halpatyövoimaa kohtaan

PERUSASIAA-avausjaksossa Vilhelm Junnila ja Mikael Lith: näin Trumpin sisäpolitiikka vaikuttaa Suomeen
Uuden ohjelmasarjan ensimmäisessä avausjaksossa pääsemme seuraamaan kansanedustaja (ps) Vilhelm Junnilan ja ministerin erityisavustaja Mikael Lithin ulkopoliittista analyysia.

Vahva perusturvaosaaja, pitkäaikainen KD-puoluesihteeri Asmo Maanselkä perussuomalaisten tiimiin: ”Tulen intohimoisesti työskentelemään työllisyysasteen saamiseksi nousuun”
Valtiovarainministeri Riikka Purra on kutsunut kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisterin Asmo Maanselän erityisavustajakseen. Maanselkä tulee perussuomalaisten ministeriryhmän avustajaksi asuntosijoitusalan Avain-yhtiöiden markkinointi- ja viestintäpäällikön toimesta. Moni muistaa kuitenkin Maanselän kristillisdemokraattien puoluesihteerinä vuosilta 2011-2021.

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää