

Jujutsua, moottoripyöräilyä ja teoreettista fysiikkaa harrastava Riikka Purran erityisavustaja Jussi Lindgren on parhaimmillaan paineen alla: “Kyllä tämä on minulle unelmaduuni”
Mitä voi päätellä miehestä, joka harrastaa moottoripyöräilyä, kontaktitaistelulajeja ja kuntosalia - ja käy MPK:n reserviläisharjoituksissa?
Ei ihan ensimmäiseksi ehkä sitä, että miehen suuri rakkaus on teoreettinen fysiikka.
Eikä sitä, että hän kirjoittaa kirjoja taloustieteestä.
Eikä nyt sitäkään, että hän on luonut pitkän uran valtion virkamiehenä – korkealla statuksella.
Jussi Lindgren on ja tekee kaikkea tätä. Hänet tunnetaan perussuomalaisesta ajatusmaailmastaan ja nykyisestä tehtävästään Riikka Purran erityisavustajana.
Nyt hän on myös ehdokkaana kuntavaaleissa.
”Unelmaduuni ja älykkäät työkaverit”
Lindgren on pitkän linjan ekonomisti ja analyytikko, joka on palvellut valtiovarainministeriötä vuodesta 2009. Hänellä on useiden vuosien kokemus myös valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osastolta, EU-komissiosta sekä Eurooppa-neuvoston valmistelutehtävistä.
Nyt Lindgren tosin on omista töistään virkavapaalla, sillä valtiovarainministeri Purra kutsui hänet avustajakseen elokuussa 2023.
Talouspolitiikkaan liittyvät analyysit ja neuvottelut täyttävät Lindgrenin päivän. Niistä hän nauttii. Purran erityisavustajan pesti tuo tietenkin oman lisäkierroksensa työn imuun. Hän kertoo olevansa parhaimmillaan paineen alla, eivätkä stressi tai poliittiset kiistakysymykset vie yöunia.
– Kyllä tämä on minulle unelmaduuni. Eikä vähiten sen takia, että työkaverini ministeriössä ovat hauskoja ja älykkäitä, Lindgren sanoo.
Ajattelemista ja pohtimista hän harrastaa myös mökkeillessään, joka kuuluu hänen lempipuuhiinsa 1 250-kuutioisella BMW R -pyörällä ajamisen lisäksi. Eikä mielessä aina pyöri jokin kiehtova yhtälö, vaan esimerkiksi vaaliteemat, jotka tulevat pysymään Lindgrenille tärkeinä vielä huhtikuun 13. päivän jälkeenkin.
Politiikasta puhuessaan Lindgren kuulostaa melkein Elon Muskilta: hän tehostaisi valtionhallintoa, vaatisi maahanmuuttajia huolehtimaan kotoutumisestaan itse, lopettaisi kehitysavun ja leikkaisi järjestöiltä lisää.
Toki Lindgren pistäisi myös peruskoulun järjestykseen.
– Nyt taso on laskettu niin alas, että suoritukseksi riittää patjalla makaaminen.
”Matematiikka on kaunista”
Akateemisissa piireissä Lindgrenin talouspolitiikkaa ja taloustieteen teorioita esittelevä kirja on otettu hyvin vastaan. ”Ohjaustalous vai näkymätön käsi” -teos sai kehuja poliittisen kentän kaikilta laidoilta, eikä ihme. Kirjallaan Lindgren halusi nimenomaan avata ja selventää taloustieteen käsitteitä ja kieltä myös suurelle yleisölle, ja onnistuukin siinä.
Lindgrenin tausta talouden ja siihen kuuluvan matematiikan käsittelyyn on paras mahdollinen: hän on maisteri taloustieteestä, mutta opiskellut fysiikkaa ja väitellyt tekniikan tohtoriksi.
Kyseinen yhdistelmä ei tosin ole aivan poikkeuksellinen. Moni tunnettu ekonomisti on suorittanut tutkinnon myös fysiikasta ja päinvastoin. Syy on yksinkertainen: vaikka talous tutkii ihmisen luomaa järjestelmää ja fysiikka elotonta luontoa, käytetään kummallakin alalla samoja matemaattisia menetelmiä.
Niistä Lindgren oli kiinnostunut jo kouluikäisenä. Siksi hän aikanaan pyrki kotikaupunkinsa Kuopion IB-lukioon, joka on keskitasoa vaativampi opinahjo. Noista vuosista Lindgren on erityisen kiitollinen silloiselle fysiikan opettajalleen Antti Savinaiselle.
Läpi lukion säilynyt rakkaus matematiikkaan näkyy Lindgrenin X-tilistäkin, jonne hän postaa kauniina pitämiään fysiikan ja taloustieteen kaavoja kommentein varustettuna.
Mutkalliselta näyttävät postaukset eivät aiheuta yhtä paljon reaktioita kuin Lindgrenin perussuomalaiset näkemykset maahanmuutosta tai verotuksesta. Siltä kuitenkin näyttää, että myös Lindgrenin matematiikkapainotteiset, tieteenhistoriaan keskittyvät tviitit ovat saavuttaneet oman uskollisen yleisönsä.
Tarkin ja vaativin lukijakunta Lindgrenin korkealentoisille pohdinnoille löytyy kuitenkin fyysikkojen maailmanlaajuisesta tutkijayhteisöstä. Moottoripyörämiehen tuorein tieteellinen artikkeli Maxwellin yhtälöiden ja Einsteinin kenttäteorian yhtymäkohdista ilmestyi kansainvälisessä fysiikan julkaisusarjassa 2025 – vertaisarvioituna tietenkin.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- teoreettinen fysiikka Albert Einstein James Clerk Maxwell Antti Savinainen kuntavaalit 2025 Jussi Lindgren valtionhallinto taloustiede Elon Musk Peruskoulu Riikka Purra kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miko Bergbom ja Niko Ohvo: Etelärantaa ja Hakaniemeä yhdistää rakkaus halpatyövoimaa kohtaan

PERUSASIAA-avausjaksossa Vilhelm Junnila ja Mikael Lith: näin Trumpin sisäpolitiikka vaikuttaa Suomeen
Uuden ohjelmasarjan ensimmäisessä avausjaksossa pääsemme seuraamaan kansanedustaja (ps) Vilhelm Junnilan ja ministerin erityisavustaja Mikael Lithin ulkopoliittista analyysia.

Vahva perusturvaosaaja, pitkäaikainen KD-puoluesihteeri Asmo Maanselkä perussuomalaisten tiimiin: ”Tulen intohimoisesti työskentelemään työllisyysasteen saamiseksi nousuun”
Valtiovarainministeri Riikka Purra on kutsunut kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisterin Asmo Maanselän erityisavustajakseen. Maanselkä tulee perussuomalaisten ministeriryhmän avustajaksi asuntosijoitusalan Avain-yhtiöiden markkinointi- ja viestintäpäällikön toimesta. Moni muistaa kuitenkin Maanselän kristillisdemokraattien puoluesihteerinä vuosilta 2011-2021.

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.