

Jujutsua, moottoripyöräilyä ja teoreettista fysiikkaa harrastava Riikka Purran erityisavustaja Jussi Lindgren on parhaimmillaan paineen alla: ”Kyllä tämä on minulle unelmaduuni”
Mitä voi päätellä miehestä, joka harrastaa moottoripyöräilyä, kontaktitaistelulajeja ja kuntosalia - ja käy MPK:n reserviläisharjoituksissa?
Ei ihan ensimmäiseksi ehkä sitä, että miehen suuri rakkaus on teoreettinen fysiikka.
Eikä sitä, että hän kirjoittaa kirjoja taloustieteestä.
Eikä nyt sitäkään, että hän on luonut pitkän uran valtion virkamiehenä – korkealla statuksella.
Jussi Lindgren on ja tekee kaikkea tätä. Hänet tunnetaan perussuomalaisesta ajatusmaailmastaan ja nykyisestä tehtävästään Riikka Purran erityisavustajana.
Nyt hän on myös ehdokkaana kuntavaaleissa.
”Unelmaduuni ja älykkäät työkaverit”
Lindgren on pitkän linjan ekonomisti ja analyytikko, joka on palvellut valtiovarainministeriötä vuodesta 2009. Hänellä on useiden vuosien kokemus myös valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osastolta, EU-komissiosta sekä Eurooppa-neuvoston valmistelutehtävistä.
Nyt Lindgren tosin on omista töistään virkavapaalla, sillä valtiovarainministeri Purra kutsui hänet avustajakseen elokuussa 2023.
Talouspolitiikkaan liittyvät analyysit ja neuvottelut täyttävät Lindgrenin päivän. Niistä hän nauttii. Purran erityisavustajan pesti tuo tietenkin oman lisäkierroksensa työn imuun. Hän kertoo olevansa parhaimmillaan paineen alla, eivätkä stressi tai poliittiset kiistakysymykset vie yöunia.
– Kyllä tämä on minulle unelmaduuni. Eikä vähiten sen takia, että työkaverini ministeriössä ovat hauskoja ja älykkäitä, Lindgren sanoo.
Ajattelemista ja pohtimista hän harrastaa myös mökkeillessään, joka kuuluu hänen lempipuuhiinsa 1 250-kuutioisella BMW R -pyörällä ajamisen lisäksi. Eikä mielessä aina pyöri jokin kiehtova yhtälö, vaan esimerkiksi vaaliteemat, jotka tulevat pysymään Lindgrenille tärkeinä vielä huhtikuun 13. päivän jälkeenkin.
Politiikasta puhuessaan Lindgren kuulostaa melkein Elon Muskilta: hän tehostaisi valtionhallintoa, vaatisi maahanmuuttajia huolehtimaan kotoutumisestaan itse, lopettaisi kehitysavun ja leikkaisi järjestöiltä lisää.
Toki Lindgren pistäisi myös peruskoulun järjestykseen.
– Nyt taso on laskettu niin alas, että suoritukseksi riittää patjalla makaaminen.
”Matematiikka on kaunista”
Akateemisissa piireissä Lindgrenin talouspolitiikkaa ja taloustieteen teorioita esittelevä kirja on otettu hyvin vastaan. ”Ohjaustalous vai näkymätön käsi” -teos sai kehuja poliittisen kentän kaikilta laidoilta, eikä ihme. Kirjallaan Lindgren halusi nimenomaan avata ja selventää taloustieteen käsitteitä ja kieltä myös suurelle yleisölle, ja onnistuukin siinä.
Lindgrenin tausta talouden ja siihen kuuluvan matematiikan käsittelyyn on paras mahdollinen: hän on maisteri taloustieteestä, mutta opiskellut fysiikkaa ja väitellyt tekniikan tohtoriksi.
Kyseinen yhdistelmä ei tosin ole aivan poikkeuksellinen. Moni tunnettu ekonomisti on suorittanut tutkinnon myös fysiikasta ja päinvastoin. Syy on yksinkertainen: vaikka talous tutkii ihmisen luomaa järjestelmää ja fysiikka elotonta luontoa, käytetään kummallakin alalla samoja matemaattisia menetelmiä.
Niistä Lindgren oli kiinnostunut jo kouluikäisenä. Siksi hän aikanaan pyrki kotikaupunkinsa Kuopion IB-lukioon, joka on keskitasoa vaativampi opinahjo. Noista vuosista Lindgren on erityisen kiitollinen silloiselle fysiikan opettajalleen Antti Savinaiselle.
Läpi lukion säilynyt rakkaus matematiikkaan näkyy Lindgrenin X-tilistäkin, jonne hän postaa kauniina pitämiään fysiikan ja taloustieteen kaavoja kommentein varustettuna.
Mutkalliselta näyttävät postaukset eivät aiheuta yhtä paljon reaktioita kuin Lindgrenin perussuomalaiset näkemykset maahanmuutosta tai verotuksesta. Siltä kuitenkin näyttää, että myös Lindgrenin matematiikkapainotteiset, tieteenhistoriaan keskittyvät tviitit ovat saavuttaneet oman uskollisen yleisönsä.
Tarkin ja vaativin lukijakunta Lindgrenin korkealentoisille pohdinnoille löytyy kuitenkin fyysikkojen maailmanlaajuisesta tutkijayhteisöstä. Moottoripyörämiehen tuorein tieteellinen artikkeli Maxwellin yhtälöiden ja Einsteinin kenttäteorian yhtymäkohdista ilmestyi kansainvälisessä fysiikan julkaisusarjassa 2025 – vertaisarvioituna tietenkin.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- teoreettinen fysiikka Albert Einstein James Clerk Maxwell Antti Savinainen kuntavaalit 2025 Jussi Lindgren valtionhallinto taloustiede Elon Musk Peruskoulu Riikka Purra kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miko Bergbom ja Niko Ohvo: Etelärantaa ja Hakaniemeä yhdistää rakkaus halpatyövoimaa kohtaan

PERUSASIAA-avausjaksossa Vilhelm Junnila ja Mikael Lith: näin Trumpin sisäpolitiikka vaikuttaa Suomeen
Uuden ohjelmasarjan ensimmäisessä avausjaksossa pääsemme seuraamaan kansanedustaja (ps) Vilhelm Junnilan ja ministerin erityisavustaja Mikael Lithin ulkopoliittista analyysia.

Vahva perusturvaosaaja, pitkäaikainen KD-puoluesihteeri Asmo Maanselkä perussuomalaisten tiimiin: ”Tulen intohimoisesti työskentelemään työllisyysasteen saamiseksi nousuun”
Valtiovarainministeri Riikka Purra on kutsunut kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisterin Asmo Maanselän erityisavustajakseen. Maanselkä tulee perussuomalaisten ministeriryhmän avustajaksi asuntosijoitusalan Avain-yhtiöiden markkinointi- ja viestintäpäällikön toimesta. Moni muistaa kuitenkin Maanselän kristillisdemokraattien puoluesihteerinä vuosilta 2011-2021.

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.