Yle uutisoi maanantaina, että pääkaupunkiseutujen kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat tehneet ”herrasmiessopimuksen”, jonka mukaan lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla.

Espoosta asiaa kommentoi varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila. Hän on jälkeenpäin kertonut käyttäneensä epäonnistunutta ja harhaanjohtavaa tulkintaa.

– Pääkaupunkiseudun lastentarhanopettajia koskettavaa palkkakartellia, sellainenhan tässä on kyseessä, on pidettävä erittäin moitittavana. Tilanne ei ole mitenkään uusi, vaan tuttu myös yleisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön kohdalla. Palkoilla ei kilpailla, eikä niillä houkutella tekijöitä. Jossakin on tehty ns. hiljainen kaappisopimus ja se on olemassa. Tuntuu todella ala-arvoiselta, että on lähdetty tällaiselle linjalle, Espoon kaupunginvaltuutettu, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

Avaa keskustelun palkitsemisesta

Myös OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki kutsui tilannetta Ylen haastattelussa palkkakartelliksi.

– On ikävää kuulla, miten erittäin tärkeän ja vaativan ammattihenkilöstön palkkakehitystä on junailtu. Kysyntä ja tarjonta on haluttu saada kohtaamaan näin: jos me emme saa lastentarhanopettajia tai muita sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöitä, niin ette tekään, Juvonen sanoo.

– Toisaalta tieto on myös hyvästä ja mahdollistaa nyt avoimen keskustelun rahasta ja palkitsemisesta. Haluammeko osaavaa henkilöstöä, joka myös sitoutuu työhönsä?

Henkilöstövajetta voi korjata

Henkilöstövajetta on lastentarhanopettajien lisäksi esimerkiksi vanhustenhoivan työntekijöiden kohdalla.

– Henkilöstövajeeseen on mahdollista vastata. Erilaisia työsuoritukseen perustuvia palkanlisiä on syytä ryhtyä pohtimaan laajasti, Juvonen toteaa.

– Helsingin kaupunki nostaa kissan ensimmäisenä pöydälle myöntämällä tuhannen euron palkanlisän töihin tulevalle lastentarhanopettajalle. Helsingin kaupungin malli ei ole mikään uusi, sillä kaupunki maksoi ylimääräisiä palkanlisiä jo 80-luvun lopulla sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, jotta heitä saatiin houkuteltua raskaille ja vaativille vanhustenhoivaosastoille töihin.

”Pelkkä kutsumus ei elätä”

Juvonen muistuttaa, että myös vuokra-asunnon saamista helpotettiin ja sellaisen sai heti työpaikan saatuaan.

– Nämä ovat monelle työuraansa aloittavalle tai työn perässä muuttavalle henkilölle ratkaisevia ja tärkeitä, Juvonen sanoo.

– Helsingin uusi malli, jossa lastentarhan opettajalle maksetaan tuhannen euron bonus on erittäin hyvä malli ja hyvä alku. Pääkaupunki ymmärtää sen, että rahalla houkutellaan, sillä pelkkä kutsumus ei elätä. Espoon ja Vantaan tulisi ottaa nyt Helsingistä mallia ja ryhtyä kehittämään yhteistyöllä mallia, joka houkuttelee ja palkitsee, eikä junnaa paikoillaan.

SUOMEN UUTISET