Kansanedustaja Arja Juvosen mukaan Suomesta lähinnä Norjaan työn perässä muuttaneet ja Suomessa toisiin ammatteihin siirtyneet lähihoitajat ja muutkin sairaanhoidon piirissä olevat saataisiin takaisin kotimaan sairaanhoidon piiriin palkkatasoa nostamalla.

Palkkataso hoitohenkilökunnalla on aina ollut matala. Kun ottaa huomioon työn rasittavuuden, epäsäännöllisen työajan, stressaavan työtahdin ja henkilökunnan toiminnan vajaalla henkilömäärällä, hoitohenkilökunta palaa loppuun ja siirtyy toisiin ammatteihin tai Norjaan, jossa palkkaus on kohdillaan.

– Yksityinen työnvälitysfirma etsi kotimaan kohteeseen hoitohenkilöitä 3 500-4 000 euron kuukausipalkalla, joka vastaa Norjan palkkatasoa, ja hakijoita oli yli 300. Paikat saatiin täytettyä nopeasti. Tästä saadaan näkemys, että hoitohenkilökunta on valmis palaamaan töihin, kun saadaan palkkataso kohdilleen, uskoo kansanedustaja Arja Juvonen.

Koronalisä taisi jäädä lupauksen asteelle

Suomessa palkkataso on 2 200-2 600 euroa ilman lisiä riippuen siitä, onko yksityisen vai kunnallisen toimijan palkkalistoilla.

– Hoitajille luvattu koronalisä taisi jäädä vain lupaukseksi, joten hoitohenkilökunta tuntee jääneensä aika turvattomaan asemaan, vaikka heidän tekemänsä työ on arvokasta ja koskettaa jokaista meistä jossain kohtaa elämää, Juvonen sanoo.

Sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin

Juvosen mukaan on aika laittaa tämä kansallinen epäkohta kuntoon, koska se vaatii vain hyvää tahtoa ja päätöksiä. Hoitajiin sijoitetut eurot kyllä maksavat itsensä takaisin.

– Hallitus voisi jo alkaa toimimaan, eikä vain puhua lupauksista, joita ei laiteta eteenpäin, Juvonen toteaa.

Suomen Uutiset