Perussuomalaiset pelattiin ulos STTK:n edustajistosta Tehyn valtuuston kokouksessa tiistaina. Yllättäen kaikki muut puolueet liittoutuivat perussuomalaisia vastaan, eivätkä nämä saaneet lopulta yhtään edustajistopaikkaa, vaikka niitä olisi kuulunut tulla. Perussuomalaisille ei hellinnyt edes varapaikkoja.

Perussuomalaiset osallistuivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa omalla listallaan Tehyn vaaleihin ja saivat läpi kaksi ehdokasta, kansanedustaja Arja Juvosen Espoosta ja Petri Krögerin Hämeenlinnasta. Loput 18 ehdokasta pääsivät kaikki varavaltuutetuiksi.

Syy siihen, että muut puolueet liittoutuivat yksituumaisesti perussuomalaisia vastaan, olivat kesäkuussa pidetyt terveydenhuoltoalan työttömyyskassan vaalit, joissa Petri Kröger valittiin kassan hallitukseen vastoin muiden puolueiden tahtoa, nämä kun olisivat halunneet kassan hallituspaikat muiden puolueiden edustajille.

– Enhän minä voi vaikuttaa siihen, miten meidän jäsenemme äänestävät. Tehy ja työttömyyskassa ovat kaksi eri asiaa. Sain siitä aika paljon lokaa niskaan, kun kuulemma perussuomalaisten ei pitäisi olla koko kassassa eikä ilmeisesti Tehyssäkään, toteaa pettynyt Kröger.

Tehy on poliittista peliä, jota SDP hallitsee

Krögerin valinta kuitenkin suututti muut puolueet, ja kosto seurasi valtuuston kokouksessa viime tiistaina, jossa STTK:n valtuustoon ehdolla ollut perussuomalaisten Markus Pietikäinen sai lopulta vain kaksi ääntä, yhden Arja Juvoselta ja yhden Petri Krögeriltä.

– Tehy on aivan täysin poliittista peliä, jota SDP hallitsee. Ihmetyttää, ajammeko tosiaan hoitajien asiaa. Minusta olisi tärkeää, että ammattiliitossa ajettaisiin yhteistä hyvää ja jätettäisiin se politikointi Arkadianmäelle, Kröger sanoo.

Lapsellista hiekkalaatikkoleikkiä

Krögerin ja Juvosen tultua valituiksi Tehyn valtuustoon oli Kröger vielä täynnä intoa siitä, että viimeinkin perussuomalaiset pääsevät vaikuttamaan asioihin ja tekemään arvokasta työtä hoitajien hyväksi. Vielä silloin hän ei olisi voinut kuvitellakaan todellisuuden olevan tällaista.

– On aivan järkyttävää, että perussuomalaiset halutaan pelata ulos kaikesta. Jäsenethän meidät ovat sinne äänestäneet, ja jäsenillä on oikeus äänestää, ketä haluavat. Tiistai-illan aikana minulle selvisi, että aivan kaikki puolueet olivat liittoutuneet perussuomalaisia vastaan. Lapsellista hiekkalaatikkoleikkiä. Kenellä on isoin puskutraktori pärjää näissäkin kuvioissa, Kröger puuskahtaa.

Tehy hoitajia, ei poliittista peliä varten

Krögerin mielestä Tehyn pitäisi olla olemassa hoitajia eikä poliittista peliä varten. Hoitajat ovat antaneet Tehyn valtuutetuille mandaattinsa toimia heidän hyväkseen. Kröger on todella pettynyt Tehyn harjoittamaan poliittiseen toimintaan.

– Tällainen poliittinen peli vie liikaa energiaa ja liikaa aikaa. Miksei Tehyssä voitaisi vain tehdä yhteistyötä hoitajien hyväksi? Kröger ihmettelee.

Vakava mainehaitta Tehylle

Myös Juvonen on syvästi pettynyt Tehyn valtuuston toimintaan asiassa ja myös kyseenalaisti sen tiistai-iltana puheenjohtajistolle lähettämässään viestissä. Juvonen uskoo asiasta seuraavan Tehylle vakavan mainehaitan.

– On todella sääli ja surullista nähdä, että näin meitä kohdellaan. Törkeyden huippu, sanoo Juvonen.

Mika Männistö