

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kaisa Garedewilta toimenpidealoite uudesta ratayhteydestä – taustalla vihervasemmiston torppaamat kaupunginvaltuutettu Joni Parkkosen aloitteet
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan, että hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin eurooppalaisen raideleveyden mukaisen ratahankkeen käynnistämiseksi Helsingin ja Tornion välille Jyväskylän kautta. Aloitteen taustalla ovat Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Joni Parkkosen aloitteet, jotka vihervasemmisto torppasi Keski-Suomessa.
Suomen rautateillä on käytössä 1 524 mm:n raideleveys, joka on eurooppalaista raideleveyttä (1 435 mm) leveämpi, mutta lähellä Venäjän 1 520 mm:n leveyttä. Muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa toimivat ratayhteydet pohjoisen kautta Eurooppaan ovat Suomen turvallisuudelle, huoltovarmuudelle ja teollisuudelle välttämättömiä.
Huoltovarmuus ja sotilaallinen liikkuvuus paranisivat
Kaisa Garedewin ehdotuksen taustalla ovat Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu, fyysikko Joni Parkkosen (ps.) aloitteet maakuntavaltuustolle ja kaupunginvaltuustolle, jotka vihervasemmisto torppasi Keski-Suomessa.
– Parkkosen aloitteissa nostetaan esiin uuden oikoradan monet edut. Helsingistä Lahden, Jyväskylän ja Oulun kautta Tornioon kulkeva uusi rataväylä lyhentäisi ja nopeuttaisi matkaa Helsingistä Tornioon merkittävästi. Uuden radan myötä Suomen yhteys länteen, huoltovarmuus ja sotilaallinen liikkuvuus paranisivat huomattavasti.
– Uutta junarataa voitaisiin rakentaa rauhassa ilman, että se vaikeuttaisi liikennöintiä nykyisellä Tampereen, Seinäjoen ja Kokkolan kautta kulkevalla pääratayhteydellä. Jyväskylän ja Lahden kautta kulkeva reitti toisi samalla merkittävän parannuksen Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen saavutettavuuteen ja olisi suuri kehitysaskel valtakunnalliseen liikennejärjestelmään, Garedew perustelee.
– Euroopan unionin uusi TEN-T-asetus vaatii jäsenmaita selvittämään eurooppalaisen raideleveyden käyttöönottoa. Kun tätä pohdintaa nyt joka tapauksessa ollaan tekemässä, niin mahdollisen uuden radan reittivaihtoehtojakin kannattaa tarkastella avoimin mielin, hän jatkaa.
Nykyinen reitti ei ole optimaalinen
Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Väylävirastolta selvitystä eurooppalaisen raideleveyden ratatarpeesta. Selvityksen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.
Parkkosen mukaan uutta eurooppalaisen raideleveysstandardin mukaista runkoyhteyttä etelästä pohjoiseen ei kannata tehdä nykyisen pääradan rinnalle, johon sitä nyt on kaavailtu, vaan suorinta ja nopeinta reittiä pitkin.
– Nykyinen päärata perustuu ikivanhaan Pohjanmaan rataan, joka ei ole optimaalisin reitti pohjois-eteläsuuntaiselle ratayhteydelle. Nyt olisi oikea hetki rakentaa uusi runkoväylä sinne, missä se palvelee suomalaisia parhaiten, Parkkonen toteaa.
Rahoitusta haettava EU:lta
Eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymisen ja uuden oikoradan kustannus olisi merkittävä, mutta sille voitaisiin Garedewin mukaan hakea rahoitusta EU:lta ja Natolta.
– Koska EU vaatii jäsenmailtaan raideleveyteen liittyviä toimia, niin ehdottomasti niiden toteuttamiseen tulee hyödyntää EU-rahaa. Onneksi meillä on nyt hallitus, joka ymmärtää, että Suomen ei jokaisessa EU-asiassa tarvitse tyytyä vain maksamaan muiden jäsenmaiden hankkeita, vaan rahoitusta on haettava Suomen elinvoimaisuuden vahvistamiseen aina, kun siihen on tilaisuus, Garedew korostaa.
– Suomi on pitkä maa, jonka jokaisen maakunnan saavutettavuus ja elinvoimaisuus on tärkeä varmistaa. Hallitusohjelmassa korostetaan raideliikenteen merkitystä sekä henkilö- että tavaraliikenteen kannalta keskeisenä liikkumisen muotona ja huoltovarmuustekijänä. Eurooppalaisen raideleveyden mukainen oikorata Helsingistä Lahden ja Jyväskylän kautta pohjoiseen tukisi näitä hallituksen tavoitteita, hän summaa.
Garedewin toimenpidealoite keräsi kannatusta yli puoluerajojen. Muita allekirjoittajia ovat Merja Rasinkangas (ps.), Tomi Immonen (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Timo Mehtälä (kesk.), Juha Hänninen (kok.), Petri Honkonen (kesk.), Tuomas Kettunen (kesk.), Olga Oinas-Panuma (kesk.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Olga Oinas-Panuma Joni Parkkonen Juha Hänninen Merja Rasinkangas Timo Mehtälä ratayhteydet raideleveys Tomi Immonen Tuomas Kettunen Petri Honkonen Johanna Ojala-Niemelä Kaisa Garedew toimenpidealoite Jari Ronkainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Itä-Suomen kuuluvuushaasteet otetaan vakavasti – ministeri Ranne: Hallitukselle on tärkeää vahvistaa koko Suomen elinvoimaa ja parantaa kansalaisten arkea

Ministeri Ranne historiallisesta Nato-kokouksesta: Suomen liikenneinfran vahvistaminen lopullisesti osaksi Naton liikennejärjestelmäsuunnittelua

Liikenne- ja viestintäministeri Ranne: Liikenneinvestointien on vahvistettava turvallisuutta

Koskela: Poikittaisratahanke hyödyttäisi koko Suomea – “Junayhteyksien kokonaisvaltainen kehittäminen on yksi vaihtoehto ainaiselle autoilijoiden kurittamiselle”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää