

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kaisa Garedewilta toimenpidealoite uudesta ratayhteydestä – taustalla vihervasemmiston torppaamat kaupunginvaltuutettu Joni Parkkosen aloitteet
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan, että hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin eurooppalaisen raideleveyden mukaisen ratahankkeen käynnistämiseksi Helsingin ja Tornion välille Jyväskylän kautta. Aloitteen taustalla ovat Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Joni Parkkosen aloitteet, jotka vihervasemmisto torppasi Keski-Suomessa.
Suomen rautateillä on käytössä 1 524 mm:n raideleveys, joka on eurooppalaista raideleveyttä (1 435 mm) leveämpi, mutta lähellä Venäjän 1 520 mm:n leveyttä. Muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa toimivat ratayhteydet pohjoisen kautta Eurooppaan ovat Suomen turvallisuudelle, huoltovarmuudelle ja teollisuudelle välttämättömiä.
Huoltovarmuus ja sotilaallinen liikkuvuus paranisivat
Kaisa Garedewin ehdotuksen taustalla ovat Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu, fyysikko Joni Parkkosen (ps.) aloitteet maakuntavaltuustolle ja kaupunginvaltuustolle, jotka vihervasemmisto torppasi Keski-Suomessa.
– Parkkosen aloitteissa nostetaan esiin uuden oikoradan monet edut. Helsingistä Lahden, Jyväskylän ja Oulun kautta Tornioon kulkeva uusi rataväylä lyhentäisi ja nopeuttaisi matkaa Helsingistä Tornioon merkittävästi. Uuden radan myötä Suomen yhteys länteen, huoltovarmuus ja sotilaallinen liikkuvuus paranisivat huomattavasti.
– Uutta junarataa voitaisiin rakentaa rauhassa ilman, että se vaikeuttaisi liikennöintiä nykyisellä Tampereen, Seinäjoen ja Kokkolan kautta kulkevalla pääratayhteydellä. Jyväskylän ja Lahden kautta kulkeva reitti toisi samalla merkittävän parannuksen Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen saavutettavuuteen ja olisi suuri kehitysaskel valtakunnalliseen liikennejärjestelmään, Garedew perustelee.
– Euroopan unionin uusi TEN-T-asetus vaatii jäsenmaita selvittämään eurooppalaisen raideleveyden käyttöönottoa. Kun tätä pohdintaa nyt joka tapauksessa ollaan tekemässä, niin mahdollisen uuden radan reittivaihtoehtojakin kannattaa tarkastella avoimin mielin, hän jatkaa.
Nykyinen reitti ei ole optimaalinen
Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Väylävirastolta selvitystä eurooppalaisen raideleveyden ratatarpeesta. Selvityksen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.
Parkkosen mukaan uutta eurooppalaisen raideleveysstandardin mukaista runkoyhteyttä etelästä pohjoiseen ei kannata tehdä nykyisen pääradan rinnalle, johon sitä nyt on kaavailtu, vaan suorinta ja nopeinta reittiä pitkin.
– Nykyinen päärata perustuu ikivanhaan Pohjanmaan rataan, joka ei ole optimaalisin reitti pohjois-eteläsuuntaiselle ratayhteydelle. Nyt olisi oikea hetki rakentaa uusi runkoväylä sinne, missä se palvelee suomalaisia parhaiten, Parkkonen toteaa.
Rahoitusta haettava EU:lta
Eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymisen ja uuden oikoradan kustannus olisi merkittävä, mutta sille voitaisiin Garedewin mukaan hakea rahoitusta EU:lta ja Natolta.
– Koska EU vaatii jäsenmailtaan raideleveyteen liittyviä toimia, niin ehdottomasti niiden toteuttamiseen tulee hyödyntää EU-rahaa. Onneksi meillä on nyt hallitus, joka ymmärtää, että Suomen ei jokaisessa EU-asiassa tarvitse tyytyä vain maksamaan muiden jäsenmaiden hankkeita, vaan rahoitusta on haettava Suomen elinvoimaisuuden vahvistamiseen aina, kun siihen on tilaisuus, Garedew korostaa.
– Suomi on pitkä maa, jonka jokaisen maakunnan saavutettavuus ja elinvoimaisuus on tärkeä varmistaa. Hallitusohjelmassa korostetaan raideliikenteen merkitystä sekä henkilö- että tavaraliikenteen kannalta keskeisenä liikkumisen muotona ja huoltovarmuustekijänä. Eurooppalaisen raideleveyden mukainen oikorata Helsingistä Lahden ja Jyväskylän kautta pohjoiseen tukisi näitä hallituksen tavoitteita, hän summaa.
Garedewin toimenpidealoite keräsi kannatusta yli puoluerajojen. Muita allekirjoittajia ovat Merja Rasinkangas (ps.), Tomi Immonen (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Timo Mehtälä (kesk.), Juha Hänninen (kok.), Petri Honkonen (kesk.), Tuomas Kettunen (kesk.), Olga Oinas-Panuma (kesk.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Olga Oinas-Panuma Joni Parkkonen Juha Hänninen Merja Rasinkangas Timo Mehtälä ratayhteydet raideleveys Tomi Immonen Tuomas Kettunen Petri Honkonen Johanna Ojala-Niemelä Kaisa Garedew toimenpidealoite Jari Ronkainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Itä-Suomen kuuluvuushaasteet otetaan vakavasti – ministeri Ranne: Hallitukselle on tärkeää vahvistaa koko Suomen elinvoimaa ja parantaa kansalaisten arkea

Ministeri Ranne historiallisesta Nato-kokouksesta: Suomen liikenneinfran vahvistaminen lopullisesti osaksi Naton liikennejärjestelmäsuunnittelua

Liikenne- ja viestintäministeri Ranne: Liikenneinvestointien on vahvistettava turvallisuutta

Koskela: Poikittaisratahanke hyödyttäisi koko Suomea – ”Junayhteyksien kokonaisvaltainen kehittäminen on yksi vaihtoehto ainaiselle autoilijoiden kurittamiselle”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää