

Kankaanniemi varoittaa seuraavasta eurokriisistä: ”Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”
Eduskunta keskusteli tänään Suomen pankkivaltuuston kertomuksesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi nosti täysistunnossa esille muun muassa euron ongelmat ja ylivelkaantumisen vaarat.
– ”EKP käyttää kaikki keinonsa euron pelastamiseksi”, lupasi Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi 26.7.2012, Kankaanniemi aloitti.
– Jos Draghi ei meidän piikkiimme olisi tuota lupausta antanut, euro olisi jäänyt historiaan jo viisi vuotta sitten. EKP:n piikki on auki yhä. Jos hän ei olisi lupausta antanut, EKP:lla ei olisi nyt noin 2 300 miljardin euron vastuita roskalainoista eikä Suomen Pankilla olisi noin 56 miljardin euron vastuuta tuosta määrästä. Suomella menisi paremmin kuin on mennyt viime vuosina.
Velkaantuminen kriisimaissa jatkunut
Kankaanniemi huomautti, että Draghin lupaus on pitänyt euron pystyssä, mutta ongelmia se ei ole poistanut.
– Päinvastoin. Niin sanotuissa kriisimaissa velkaantuminen on jatkunut, rakenneuudistuksia ei ole tehty ja korruptio jatkuu. Vastuita vain on siirtynyt EKP:n kautta asiansa hoitaneiden euromaiden veronmaksajille, myös suomalaisille, Kankaanniemi tylytti.
Kaatuuko Italia veronmaksajille?
Tämän päivän syvimmät ongelmat ovat Kankaanniemen mukaan raskaasti velkaantuneessa Italiassa, jossa on myös poliittinen kriisi.
– Italian kansa äänesti Brysselin näkökulmasta väärin. Nyt edessä on vain huonoja vaihtoehtoja ja on kysyttävä, olisiko sittenkin pitänyt antaa euron hajota vuonna 2012.
– Euron luominen ja varsinkin Suomen liittäminen siihen oli suuri virhe. Siitä kantaa vastuun Lipposen ensimmäinen hallitus ja erityisesti sosialidemokraatit ja kokoomus, Kankaanniemi totesi.
Kotitalouksien velkaantuminen kasvanut räjähdysmäisesti
Kankaannimi huomautti, että niin myönteiseltä kuin matala korko tuntuukin, on se osaltaan johtanut erityisesti kotitalouksien rajuun velkaantumiseen.
– Kun vuonna 2003 Vanhasen ensimmäisen hallituksen aloittaessa kotitalouksien velkaantumisaste oli 73 %, se nyt on lähellä 130 %. Siis 15 vuodessa kasvanut liki kaksinkertaiseksi ja kasvaa yhä!
– Kotitalouksien suurin velkataakka on luonnollisesti nuorilla perheillä, joilla on sekä asuntolainaa että opinto- ja kulutusluottoja. Uutena ilmiönä ovat taloyhtiöiden lainat, joiden aiheuttama riski on kasvanut jo erittäin vaaralliseksi.
Euro vaikeuksien edessä – yhteisvastuita ollaan kasvattamassa
Kankaanniemi arvioi, että todennäköisesti euroalueen korkotaso nousee. Se johtaisi hänen mukaansa kriisiin, josta suomalaiset kotitaloudet ja Italian kaltaisen raskaasti velkaantuneet valtiot eivät selviäisi. Yrityksiä ja kuntia ja monia muita tahoja vaikeudet myös kaataisivat.
– Olemme tilanteessa, jossa joudumme toteamaan rehellisesti, että euro ei kestä seuraavaa kriisiä, joka tulee asiantuntijoidenkin mukaan ennen vuotta 2024. Italian tilanteen huomioon ottaen kriisi on jo päällä. Euro kaatuu seuraavaan taantumaan, johon ajaudutaan arvioiden mukaan parissa vuoden sisällä.
– Onko Suomen hallitus todella valmis viemään meidät yhteisvastuuseen tässä tilanteessa, jossa euro nyt on? Tätä perussuomalaiset ei kannata. Löytyykö tästä salista joku, joka on valmis ottamaan yhä suuremmat vastuut muun muassa italialaisten veloista? Ovatko sosialidemokraatit, jotka ajoivat Suomen 20 vuotta sitten euroon? Kankaanniemi kysyi.
”Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”
Kankaanniemen mielestä on syytä tehdä viipymättä suunnitelma euron hajoamisen varalle.
– Sillä voidaan pelastaa jotain, vaikka vastuistaan Suomi ei enää pääse.
– Erityishuoli on kotitalouksista, joiden velkataakka on ylisuuri ja kasvaa. Hallituksen toimenpiteitä tarvitaan, jotta 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun katastrofi ei toistu, Kankaanniemi huomautti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Suomi ei liittynyt Euroopan unioniin maksaakseen toisten velkoja

Ekonomistien raportti: Suomen ero eurovaluutasta on mahdollinen

Immonen: EU-eliitti kaappasi vallan Italiassa eurokriittisiltä vaalivoittajilta

Perussuomalaiset kunnioittavat kansanvaltaa ja osoittavat tukensa Italian vaalivoittajille
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää