”Ei tule olemaan kertaluontoinen. Ei hyödytä Suomea.” Tällaisen EU-budjetin osaksi leivotun elpymisrahaston kohtalosta äänestetään pian eduskunnassa. Hyväksytyksi tullessaan paketti muuttaisi koko Euroopan unionin luonnetta, mistä kansanedustaja Sakari Puisto varoittaa.

– Taustalla on idea siitä, että kavennetaan yksittäisten jäsenvaltioiden vaikutuksia päätöksentekoon. Kansallinen suvereniteetti vaarantuu tai ainakin uhkaa heikentyä merkittävästi.

Puisto palauttaa mieliin sen, että vastaava järjestelmä on ollut joidenkin haaveena jo vuosikaudet.

– Tilaisuus siihen on nyt tullut, kun britit eivät enää ole olleet estämässä.

Kansanedustaja Sakari Puisto (ps.) toimittaja Marian Asunnan haastateltavana ”Vaaran viikko”-teemalla (juttu jatkuu kuvan alla):

Youtube, 19 min 53 sek.

Vaarassa Suomen ja EU:n etu

EU-elvytyspaketti on periaatteellinen askel kohti ensimmäistä yhteistä EU-velkaa, jonka jäsenmaat takaavat. Pottia käytetään toisten kuin velan takaajien hyväksi.

Suomen hallitus on ollut vakuuttanut paketin kertaluontoisuudesta, mutta viimeksi eilen EU-komissio kaavailee järjestelmästä pysyvää toimintamallia. Myös demarivaikuttaja Erkki Tuomioja on sanonut ääneen, että elvytysrahastolle voisi olla tarvetta myös tämän kriisin jälkeen.

Sakari Puisto korostaa, että elvytyspaketti on ristiriidassa EU:n omien perussopimusten kanssa. Aiemmin on siis sovittu, ettei toisten maiden veloista vastata eikä EU:n talous pyöri velkarahalla.

– Monen EU-myönteisen pitäisikin vastustaa pakettia, Puisto sanoo ja muistuttaa siitä, että kyseessä on talouden buustaus kun koronashokin akuutti vaihe on jo ohi.

– Elpymisrahasto ei ole Suomen kansallinen etu eikä pitkällä tähtäimellä EU-yhteisönkään etu. Vaarana on, että rikotaan Euroopan sisäistä solidaarisuutta ja taloudenpidon periaatteita murentamalla perussopimusten henkeä.

Pitäisi palata takaisin neuvottelupöytään

Hallitus perustelee huonosti neuvoteltua diiliä yhteisvastuulla ja solidaarisuudella. Samaan aikaan pelotellaan mainehaitalla, markkinahäiriöllä, unioninlaajuisella pyörremyrskyllä, sekasorrolla, EU-rahoituskehyksen kaatumisella ja jopa turvallisuusuhkalla.

– Tämä on enimmäkseen sisäpoliittista liioittelua, Puisto kommentoi.

– Jos EU-paketti hylättäisiin, se olisi uutisissa viikon, kaksi. Sen jälkeen palattaisiin neuvottelupöydän ääreen.

Paketti tulisi uskaltaa hylätä eduskunnassa

Yhtä kaikki Suomessa äänestetään kohta asiassa, joka Sakari Puiston mukaan on tärkein äänestys vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

Kansanedustajat äänestävät äänestäjiensä heille antamalla mandaatilla talouspoliittisesti äärimmäisen tärkeässä asiassa. Äänestystulos vaikuttaa siihen, onko EU tulevaisuudessa velkaunioni, tulonsiirtounioni ja maahanmuuttounioni.

– Paketti tulisi uskaltaa nyt hylätä eduskunnassa, Sakari Puisto sanoo.

MARIA ASUNTA