

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kansanedustajat Garedew ja Seppänen ehdottavat sosiaaliseen mediaan 15 vuoden ikärajaa: ”Aikuisten on saatava kontrolli takaisin ja suojeltava lapsia”
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen sosiaalisen median kieltämiseksi alle 15-vuotiailta sekä ikärajojen noudattamisen valvonnan tehostamiseksi. Aloitteen toisena allekirjoittajana mukana on opettajataustainen sivistysvaliokunnan jäsen Sara Seppänen (ps.).
Tällä hetkellä suurimmassa osassa sosiaalisen median sovelluksia ikäraja on 13 vuotta. Ikärajan valvonta on puutteellista, joten käytännössä monet paljon sitä nuoremmatkin lapset viettävät aikaansa loputtomien videovirtojen ja vaarojen ulottuvilla.
Aloitteen mukaan sosiaalisen median käyttö alkoi yleistyä räjähdysmäisesti 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Samaan aikaan alkoivat yleistyä suomalaisnuorten mielenterveysongelmat. Kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, huumekauppa ja väkivalta ovat vain yhden pyyhkäisyn päässä. Vuorovaikutustaitojen ja keskittymiskyvyn heikkeneminen näkyvät jo räikeästi koulumaailmassa.
– Aikuisten on saatava kontrolli takaisin ja suojeltava lapsia. Olemme luisumassa koko ajan syvemmälle kulttuuriin, jossa algoritmit ja influensserit kasvattavat nuoremme. Lapsia on jopa kuollut sosiaalisen median sisällön ja hengenvaarallisten TikTok-haasteiden seurauksena. Tämä kehitys on saatava pysähtymään, Kaisa Garedew painottaa.
Aiheuttaa vakavia haittoja kasvaville lapsille
Sara Seppänen on Garedewin kanssa samoilla linjoilla.
– Sosiaalinen media aiheuttaa vakavia haittoja kasvavien lasten ja nuorten hyvinvointiin. Aivoterveydestä huolehtiminen on meidän aikuisten vastuulla, niin koulussa kuin kotona, Seppänen perustelee.
Ikärajat ovat puhuttaneet muuallakin maailmassa. Norjassa ollaan pohtimassa samaa ikärajan nostoa. Tanskan pääministeri on nostanut aiheen esiin EU:n tasolla. Australiassa puolestaan hyväksyttiin loppuvuodesta laki, joka tulee kieltämään sosiaalisen median käytön alle 16-vuotiailta ja vaatii rangaistuksen uhalla sosiaalisen median toimijoita ryhtymään toimiin estääkseen liian nuoria australialaisia luomasta sometilejä.
– Tässä kysymyksessä Suomi voisi toimia suunnannäyttäjänä. Lasten hengellä ja mielenterveydellä leikkimisen on loputtava, Garedew toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sara Seppänen lasten ja nuorten hyvinvointi TikTok ikäraja mielenterveysongelmat Kaisa Garedew kiusaaminen huumekauppa toimenpidealoite Sosiaalinen media Seksuaalinen häirintä Väkivalta Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkysen jälkeen eduskuntaan nouseva Merja Rasinkangas: ”Lapsia on liian paljon tuuliajolla ja vähän heitteilläkin”

Perussuomalaiset panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin – Pia Sillanpää: On puututtava mielenterveysongelmien juurisyihin
Lasten ja nuorten tarpeet on otettu laajasti huomioon hallituksen vuoden 2025 talousarvioesityksessä. Talousarviota koskevassa keskustelussa perussuomalaiset painottivat vahvasti lasten ja nuorten hyvinvoinnin merkitystä. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Sillanpää nosti puheessaan esiin vakavasti oireilevat nuoret, joiden kuntouttavan palvelun perustamiseen hallitus tekee 2,5 miljoonan euron lisäyksen.

Strandman: Mielenterveysongelmat tulee ottaa vakavasti ja korjata nimenomaan niiden juurisyitä
Kotimaisen ruuantuotannon, hyvien huoltoyhteyksien, saavutettavuuden, laajojen raaka-ainevarastojen sekä toimivan energianjakelun on oltava Suomessa kunnossa varauduttaessa mahdollisiin kriisiaikoihin. Näiden materialististen asioiden varjoon jää kansalaisten henkinen kriisinkestävyys, joka perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandmanin mielestä onkin monimutkaisempi ja haastavampi asia mitattavaksi.

Kännykkälaki etenee – vai eteneekö?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää