Perussuomalaisten kansanedustajat Jari Ronkainen, Olli Immonen, Mika Niikko, Rami Lehto ja Sami Savio olisivat toivoneet suurempia muutoksia Yleisradion asemaan. Parlamentaarinen Satosen työryhmä julkaisi tänään Ylen tehtäviä ja rahoitusta arvioineen loppuraporttiinsa, jonka eduskuntaryhmät hyväksyivät. Kansanedustajat jättivät tänään eduskuntaryhmän ryhmäkokouksen päätökseen eriävän mielipiteen.

Eriävän mielipiteen jättäneet kansanedustajat ovat pettyneitä neuvottelun lopputulokseen. Kansanedustajat huomauttavat, että ruotsinkielisestä tuotannosta olisi ollut mahdollisuus karsia miljoonia.

– Kyseisen tuotannon kustannusten on ilmoitettu olevan kahdeksan prosenttia, mutta kohdennetut kustannukset ovat todellisuudessa 14 prosenttia Ylen budjetista. Kuitenkin ruotsinkielistä väestöä on Suomessa huomattavasti vähemmän, kansanedustajat kommentoivat tiedotteessaan.

Myös monikultturisuusasia hiertää.

– Parlamentaarisen työryhmän tekemän työn tulos ei vastannut tavoitteita, sillä esimerkiksi Ylen budjettia ei leikattu, vaan se pysyy samana kuin ennen, eikä monikulttuurisuuden tukeminen todellisuudessa hävinnyt mihinkään. Ylen kustannukset veronmaksajille ja koko yhteiskunnalle vaikuttaa edelleen olevan pyhä lehmä, johon ei haluta puuttua, vaikka kaikkiin muihin palveluihin julkisella sektorilla joudutaan kohdistamaan leikkauksia. Parlamentaarisella työryhmällä olisi ollut mahdollisuus leikata Ylen budjettia ja tehdä selkeitä linjamuutoksia. Sen sijaan se jäi näpertelemään.

– Monikulttuurisuuden tukemisen poistaminen muuttamalla sanamuotoja on yhtä tyhjän kanssa ja kertoo vain haluttomuudesta luoda poliittista väriä kantamatonta tiedonvälitystä. Tämä hyvin kyseenalainen ideologinen tavoite säilyy edelleen Ylen lainsäädännössä ja toiminnassa, kun monikulttuurisuus korvataan ”kulttuurisella moninaisuudella”.

Kansanedustajien mukaan molempien käsitteiden takaa löytyy sama monikultturismi-ideologia.

– Ei voida enää puhua siitä, että käsite ymmärretään eri tavoin vaan linjaus on nyt vain entistä selkeämpi ja tavoitteellisempi. Mikään ei muuttunut. Myös Yleisradion johto toi ilmi Ylen parlamentaarisen työryhmän kokouksessa, että heidän oletuksensa mukaan mikään ei tule muuttumaan Ylen toiminnassa kyseisen käsitteen vaihdoksen myötä.

Sanavalinta jakaa mielipiteitä

Monikulttuurisuus-termin poistuminen on herättänyt perussuomalaisissa kahdenlaista ilmaa. Useat perussuomalaiset kansanedustajat ovat vastaanottaneet muutoksen merkittävänä ja myönteisenä asiana.

– Yle-laissa suomalaisen kulttuuriperinnön vaaliminen nousee etusijalle, monikulttuurisuus-sana poistuu pykälistä. Tämä on erittäin merkittävä saavutus, jonka tulee näkyä myös Ylen toiminnassa, Ylen parlamentaarisen työryhmän jäsen Ritva Elomaa totesi.

– Ideologiaksi tunnistettu ja tunnustettu monikulttuurisuus siirrettiin yksissä tuumin pois Ylen tehtävistä ja johtotähdeksi lakipykäliin otettiin kansallinen kulttuurin vaaliminen kulttuurien moninaisuuden terveellä tavalla tunnustaen. Tämä on perussuomalaisille iso periaatteellinen saavutus, arvioi puolestaan Vesa-Matti Saarakkala. 

SUOMEN UUTISET