

Perussuomalaisten Juho Eerola (vas), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja Riva Elomaa eduskunnan täysistunnossa. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Ritva Elomaa Yle-neuvottelutuloksesta: ”Päätös ulkopuolisista ohjelmaostoista merkittävä”
Perussuomalaiset saivat tavoitteitaan läpi Yle-työryhmässä, joka luovutti päätöksensä torstaina. Mutta ne eivät syntyneet helposti, kertoo työryhmän jäsenenä toiminut Ritva ”Kike” Elomaa. Hän istui Arto Satosen (kok.) johtamassa työryhmässä yhdessä Teuvo Hakkaraisen (ps.) kanssa.
Perussuomalaiset vaativat työryhmässä monikulttuurisuuden edistämisen poistamista Ylen tehtävistä. Se haluttiin korvata kansallisen kulttuurin vaalimisella.
– Vihreät olivat vähällä lopettaa neuvottelut kokonaan, kun he kuulivat maininnan monikulttuurisuudesta ja menojen jäädytyksestä, Elomaa paljasti torstaina, kun työryhmä oli loppujen lopuksi hyväksynyt yksimielisen mietinnön.
Elomaa muistuttaa, että kyseessä oli parlamentaarinen työryhmä, johon kuului kahdeksan puoluetta, eikä siinä toimittu hallitus-oppositio-asetelmassa.
Siispä jokaisen osapuolen täytyi tehdä kompromisseja saadakseen jotakin läpi. Näinpä vihreätkin joutuivat taipumaan monikulttuurisuuden poistamiseen Ylen tehtävistä.
Rahoitusta leikattiin indeksien kautta
Monikulttuurisuuden ohella toinen suuri tavoite oli rahoituksen leikkaaminen. Varsinaiseen leikkaukseen ei kuitenkaan pystytty, mutta samaan vaikutukseen päästään jäädyttämällä rahoituksen indeksikorotukset vaalikauden ajaksi.
Vaikutuksen suuruus jää riippumaan inflaation määrästä, mutta leikkauksen arvo voi nousta ehkä 40 miljoonaan euroon. Sellaisen luvun Arto Satonen mainitsi tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä eduskunnassa. Vuonna 2020 aiotaan palata jälleen normaaleihin indeksikorotuksiin.
– Rahoitus ei tuona aikana ainakaan kasva. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös aiempi päätös vapauttaa 300 000 pienituloista kansalaista Yle-verosta, Elomaa sanoo.
– Merkittävä oli myös päätös lisätä Ylen ulkopuolisia ostoja 30-35 prosenttia. Se on suuri asia. Määräyksellä tähdätään siihen, että ostetaan ohjelmia kotimaisilta yhtiöiltä, vaikka kotimaisuusehtoa ei voi lakiin kirjatakaan, Elomaa sanoi.
Satonen arvioi, että ostojen arvo nousisi yli 60 miljoonaan euroon.
Kansallinen kulttuuri monikulttuurisuuden sijaan
Monikulttuurisuus-sana korvattiin kansallisen kulttuurin turvaamisella. Se oli tärkeä asia paitsi symbolisesti myös siksi, että kun sana tulee Yle-lakiin, sillä on painoarvoa, johon voi viitata.
– Se nostettiin Ylen tehtävissä ensimmäiseksi asiaksi, mikä oli meille tärkeä asia – vaikka vihreät meinasivat lopettaa neuvottelut kokonaan, kun se ei heille olisi sopinut, Elomaa paljastaa.
Toisena kohtana tulee suvaitsevaisuus, kolmanneksi yhteisvastuu, neljänneksi tasavertaisuus ja viidenneksi kulttuurien moninaisuus.
Perussuomalaisille erityisen tärkeä asia oli, vaikka ei lain tasolle nousekaan, STT:n aseman turvaaminen. Tavoite on, että Yle tulisi takaisin STT:n asiakkaaksi tai kansallinen tiedonvälitys turvattaisiin muuten.
– On tärkeää, ettei STT häviäisi. Tarkoitus on myös, että Yle pyrkisi yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa, kun muut mediat ovat vaikeuksissa. Olisi hyvä, ettei Yle olisi markkinoilla yksin eivätkä myöskään kaupalliset, vaan että molemmat säilyisivät, Elomaa korostaa.
Tarkoitus olisi turvata kaupallisten TV-uutisten toimittaminen: kilpailu parantaa uutisoinnin laatua, Elomaa korostaa.
Ylen maakuntasivut poistuvat markkinoilta
Yle linjasi äskettäin itse, että se luopuu alueellisista uutissivustoistaan.
– Työryhmä pitää tätä päätöstä perusteltuna, Elomaa sanoi.
Hän tulkitsi Ylen ottaneen vaarin maakuntalehtien suuren huolen omasta kilpailukyvystään. Asiakkaat eivät välttämättä ole halunneet maksaa maakuntalehtien uutisista, jos Yle julkaisee vastaavia uutisia ilmaiseksi myös maakunnissa.
– Tämä oli hyvä. Olemme olleet huolissamme maakuntalehdistä, jotka ovat olleet helisemässä Ylen lisättyä nettitarjontaansa, Elomaa sanoo.
Välttämätöntä olisi myös alentaa digisisältöjen alv samalle tasolle paperilehtien kanssa.
Julkinen palvelu kuuluu kaikille
– Tärkeä linjaus oli, että julkisen palvelun pitää olla kaikkien kansalaisten tavoitettavissa yhtäläisin ehdoin asuinpaikasta, sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta riippumatta, Elomaa korosti.
Myös hallintoneuvoston asemaa vahvistettiin. Se päättää yhtiön strategiasta. Samalla määrättiin, että sen täytyy käyttää säännöllisesti hyväkseen ulkopuolisia asiantuntijoita eduskunnan valiokuntien tapaan aina, kun päätetään uusia asioita tai määritellään Ylen tehtäviä.
Elomaan mukaan työryhmän neuvotteluissa perussuomalaiset saivat jonkin verran vastakaikua kristillisdemokraateilta. Erimielisyyksistä huolimatta työryhmä pääsi yksimieliseen lopulta kannanottoon, joka hyväksyttiin kaikissa eduskuntaryhmissä. Myös perussuomalaisten ryhmässä yhteinen kanta voitti, Elomaa sanoi.
Yhteinen kanta linjattiin äänestyksen jälkeen demokraattisessa järjestyksessä, ryhmäjohtaja Sampo Terho sanoi.
– Ryhmä on linjansa päättänyt – pulinat pois, Terho totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vesa-Matti Saarakkala: ”Monikulttuurisuuden aika Ylessä on ohi”

Kansanedustajaviisikko harmissaan Yle-ratkaisusta: ”Juuri mikään ei muuttunut”

Simon Elo tyytyväinen Yle-ratkaisuun: ”Enemmän rahaa suomalaiselle osaamiselle ja Ylen pöhöttäminen päättyy!”

Yle-työryhmä päätyi kompromissiin – nämä asiat muuttuvat

Juho Eerola Yle-lain sanamuutoksista: ”Monikulttuurisuus on ideologia, jossa enemmistö kustantaa vähemmistön toiseuden”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.