Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Karkotuspäätöksen saaneiden valvontaa tehostetaan Ruotsissa – panta jalkaan, jos säilöönottoon ei mahdollisuutta

24.02.2025 |09:53

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden poistamisessa maasta on yksi suuri ja yhteinen ongelma: lähtömaa ei suostu ottamaan vastaan palautettavia kansalaisiaan. Maassa laittomasti oleskeleva henkilö on näin voinut jatkaa vierailuaan, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ruotsissa tähän toivotaan muutosta tiukentamalla lainsäädäntöä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö ei tulevaisuudessa pysty enää katoamaan viranomaisten tutkasta kovinkaan helposti. Ruotsin hallituksen selvityshenkilö Johan Lundmark nimittäin esittää, henkilö voidaan ottaa säilöön jopa 18 kuukauden ajaksi, jos hän ei suostu poistumaan maasta vapaaehtoisesti. Tämä on myös EU:n säännösten mukainen maksimiaika.

Muitakin keinoja maassa laittomasti oleskelevien valvontaan on tiedossa. Henkilölle voidaan muun muassa määritellä tietty alue tai kunta, jossa oleskelu on sallittu. Määräyksen noudattamista seurataan elektronisesti jalkapannalla.

Vauhtia palautuksiin

Ehdotuksessa on mainittu myös erityisosastot, joihin sijoitettaisiin erityisen vaarallisiksi sekä yleiselle turvallisuudelle riskiksi katsotut henkilöt.

– Hyvin toimiva säilöönotto- ja valvontajärjestelmä on tärkeä osa hallituksen työtä varjoyhteiskuntien laajenemisen estämiseksi ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden kotiinpaluun vauhdittamiseksi, sanoi maahanmuuttoministeri Johan Forssell tiedotustilaisuudessa.

– Viime kädessä kyse on siitä, että meillä on tieto siitä, ketkä Ruotsissa oleskelevat, Forssell tiivisti.

Forssellin mukaan todellinen ongelma on se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt eivät palaa vapaaehtoisesti kotimaahansa. Yksinkertaisesti siitä syystä, että kieltäytymisellä ei ole ollut seuraamuksia.

Vaikeuksia vastaanottopäässä

Vuonna 2023 säilöön otettiin Maahanmuuttoviraston mukaan 3 000 henkilöä.

Näiden lisäksi selvittämätön määrä karkotuspäätöksen saaneita henkilöitä liikkuu vapaasti Ruotsissa. Viranomaisten on ollut käytännössä mahdotonta toimittaa heitä takaisin kotimaahansa, koska tietyt valtiot eivät suostu ottamaan vastaan palautettavia kansalaisiaan. Suuria vaikeuksia on varsinkin Afganistanin, Irakin ja Somalian kaltaisten maiden kanssa.

Lainmuutokset astuvat näillä näkymin voimaan heinäkuun alusta vuonna 2026.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Paluuasioiden ja muuttoliikkeen ulkoasiainneuvoksen tehtävä muodostettu – perusteettomasti Suomessa olevien ulkomaalaisten palautukset nostettu tehtävänimikkeen kärkeen

15.08.2024 |12:24
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”

03.07.2025 |12:36
4.
Suomen uutiset logo

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä

04.07.2025 |15:21
7.
Suomen uutiset logo

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa

03.07.2025 |16:15
10.
Suomen uutiset logo

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”

04.07.2025 |08:38

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää