

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Kommentti: Paateron paluu on demareilta käsittämätön veivaus -suomalaisille tarjoillaan valheellista näytelmää
KOMMENTTI | Suomen politiikan hullut päivät jatkuvat. Aivan äskettäin ministerinpaikalta eronnut Sirpa Paatero on tekemässä paluuta. SDP:n puoluevaltuusto päätti tänään esittää häntä kuntaministeriksi. Vain yhdeksän päivää sitten hän jättäytyi sairauslomalle ja erosi. Taustalla on klassinen vallankaappaus.
Tänään julkistettiin demareiden uudet ministerinimet, ja niiden joukossa on hämmästyttävä valinta. Edukunnalle muunneltua totuutta puhunut Sirpa Paatero (sdp.) nousee jälleen ministeriksi. SDP:n toiminta on ennenkuulumatonta. Paateron erosta on yhdeksän päivää, ja ex-pääministeri Antti Rinteen (sdp.) erosta kolme. Ministerit eivät eroa kevein perustein, vaan syvällisen harkinnan jälkeen. Normaalitilanteessa ei tulisi kuuloonkaan, että hän ponnahtaa takaisin valtioneuvoston jäseneksi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Vaikka julkisuudessa näytellään iloisia kasvoja, SDP:ssä kuohuu pinnan alla rajusti. Puolueessa on juuri toteutettu klassinen coup d’état – vallankaappaus. Vaaleilla valittu johtaja Antti Rinne on syrjäytetty.
Puolue ei itse paljasta, mitä suljettujen ovien takana puhutaan, mutta voimme päätellä jotain viime päivien tapahtumista.
Ensinnäkin: Paateron nostaminen ministeriksi puhuu voimakkaasti sen puolesta, että hänellä on jatkuvasti ollut puolue-elimien luottamus. Valinta kertoo myös rivien välissä siitä, että Antti Rinteellä, joka yritti peitellä omia virheitään tuuppaamalla Paateron bussin alle, ei samanlaista luottamusta ollut.
Paateron häätäminen oli monelle demarille niin sanotusti viimeinen pisara.
Kuten Suomen Uutiset aiemmassa analyysissään totesi, juuri kukaan Rinteen omasta puolueesta ei ole aikaisemmin tullut pääministerin tueksi kriisin aikana. Jopa hallituskumppanipuolueet RKP ja vihreät ovat antaneet enemmän julkista tukea Rinteelle kuin tämän omat joukot.
Johtopäätös on selvä. SDP ei tukenut omaa pääministeriään Antti Rinnettä, ja antoi keskustan kaataa hänet. Viis jäsendemokratiasta, viis eduskuntavaalien voittamisesta. Rinteen oli aika mennä. SDP:n ei tarvinnut liata käsiään, joten muodollisena pyövelinä toimi keskustapuheenjohtaja Katri Kulmuni.
Manööveriin tarvittiin melkoinen määrä piruetteja, myös puolueiden välisiä. Suomalaisille on tarjoiltu äiteläisen siirappista, valheellista näytelmää.
“Keskustan Kurvinen: ‘Punamulta on parhaimmillaan kuin kaurapuuro voisilmällä’ – SDP ja keskusta pääsivät sopuun Rinne-riidan jälkeen”, kertoo Maikkarin otsikko.
Uskoo ken haluaa.
Jos politiikasta haluaa saada selvää, kannattaa kaikkein vähiten uskoa sitä, mitä poliitikot kertovat. Kannattaa ennemminkin seurata sitä, mitä he tekevät. Kun puheet ja teot ovat ristiriidassa, syntyy mahdollisuus kurkistaa kulissien taakse ja katsella vallan todellista, rujoa olemusta.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sanna Marin voitti SDP:n pääministerivaalin äänin 32-29

Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin

Perussuomalaiset: Hallitus on viemässä Suomea turmioon vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.