

LEHTIKUVA
Koponen: Tarvitsemme kansallisen syntyvyysstrategian
Suomalaisten syntyvyys on alhaisemmalla tasolla kuin 150 vuoteen. Suurten ikäluokkien syntyessä Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli yli 3, kun taas viime vuonna vastaava luku oli enää 1,32. Kansanedustaja Ari Koponen toivoo uudelta hallitukselta kansallista syntyvyysstrategiaa.
– Nopeasti heikentyvä väestörakenne haastaa hyvinvointijärjestelmän ylläpitämisen, yhteiskunnan taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden. Huoltosuhde on vääristynyt, kun iäkkäiden osuus väestöstä on vuosi vuodelta suurempi. Pienemmät ikäluokat joutuvat kustantamaan kasvavan vanhusväestön eläkkeet, terveydenhuollon ja hoivan, Ari Koponen toteaa.
Työllisyys ja talous kuntoon
Suomi tukee lapsiperheitä monin eri tavoin esimerkiksi lapsilisillä, vanhempainvapailla, neuvoloilla ja päivähoidolla. Valtiolla on silti varsin vähän keinoja lisätä syntyvyyttä. On kuitenkin tutkittu, että työllisyyden parantaminen sekä työelämän joustavuuden lisääminen vaikuttavat positiivisesti syntyvyyteen, kun taas taloudellinen epävarmuus vähentää syntyvyyttä.
Perhepolitiikalla voidaan tukea perheitä, jotta ne pystyvät hankkimaan haluamansa määrän lapsia ilman että taloudelliset ongelmat ovat esteenä.
– Samalla kun yhteiskunnan on sopeuduttava ja varauduttava pienevään lapsilukuun, tulisi meidän entistä voimakkaammin tukea perheellistymistä, vuonna 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus oli tästä hyvä esimerkki, kiittelee Koponen.
Lapsiperheille verohuojennuksia
Perussuomalaiset ovat ehdottaneet sosiaalipoliittisessa ohjelmassaan vanhempien eläkekertymien tasaisempaa jakamista kotonaolovuosilta sekä vanhempainvapaan kustannusten tasaamista nais- ja miesvaltaisten alojen kesken.
Myös verohelpotuksia lastenteon kannustamiseksi tulisi kokeilla niin, että ihminen maksaa ansiotuloveroa sitä vähemmän, mitä enemmän perheessä on lapsia.
– Mikäli verohuojennukset eivät vaikuttaisi lapsilukuun, politiikka olisi silti kasvattanut lapsiperheiden käteen jäävien tulojen määrää ja lisännyt ostovoimaa, kertoo Koponen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lulu Ranne: Verolla ja velalla tämä maa ei nouse

Epäsuotuisaa väestönkehitystä ei korjata maahanmuutolla – ”Ilman suomalaisia lapsia ei ole suomalaista tulevaisuutta”

PS: Lapsiperheiden verotusta kevennettävä lapsimäärän mukaan – ”Nyt tarvitaan määrätietoisia tekoja perheiden hyväksi”

Perhe on yhteiskunnan perusta – ”Suomessa tarvitaan toimia suomalaisten syntyvyyden nostamiseksi”

Perussuomalainen Nuoriso vaatii enemmän tukea lapsiperheille: ”Väestökato uhkaa Suomea”

Suomalaisten syntyvyys romahtaa – Koponen: Mallia otettava maista, joissa kehityksen suunta on saatu taitettua

SDP haluaa leikata lapsiperheiltä – ministeri Tavio tyrmää esityksen kotihoidontuen rajaamisesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää