

PS ARKISTO
Koposen kansalaisaloitteelle vihreää valoa asiantuntijoilta
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen kansalaisaloite lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttumisesta alakouluissa on ollut eduskunnan sivistysvaliokunnan käsittelyssä tällä viikolla.
Kyseessä on Ari Koposen itsensä tekemä aloite, jonka hän käynnisti aikana, jolloin hän ei ollut vielä edes ehdolla eduskuntaan.
– Kun lapsi voi hyvin, kenenkään ei tarvitse kiusata. Jopa aikuisten on vaikea välillä pyytää ja hakea apua, lapset ovat tässä vielä huonompia. Eikä vastuuta ei voida edes jättää lapsille. Aikuisten täytyy toimia esimerkkinä ja kysyä lapselta kuinka tämä voi, selosti valiokunnan julkisessa kuulemisessa 19.2. toinen kansalaisaloitteen alullepanijoista, opettaja ja ratkaisukeskeinen terapeutti Katja Kykkänen.
Tämän viikon valiokunnan kokouksissa on ollut useita asiantuntijatahoja kertomassa näkemyksiään Koposen kansalaisaloitteesta, kuten Opetushallituksesta, Kuntaliitosta, Suomen rehtorit RY:stä ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta.
Pilotista halutaan laajempi kokeilu
Kykkäsen ja Koposen tavoitteena on saattaa Keravalla 2018 kokeilussa ollut pilotti laajempaan kokeiluun mikäli hankkeelle löytyy rahoitus. Monet asiantuntijat näyttivät kansalaisaloitteelle vihreää valoa, kuten Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Iltan toimitusjohtaja Petri Virtanen. Virtasen mielestä uuden tyyppisiä näkökulmia tulisi todella kannustaa ja saattaa kokeiluun.
Kansalaisaloitteen kaltaisia kokeiluhankkeita on tarkoituksenmukaista tukea. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että Keravalla kokeiltua pilottia laajennetaan ja sen kaltaista toimintaa testataan edelleen joillakin muilla paikkakunnilla esimerkiksi kahden vuoden ajan, ehdotti Virtanen.
Myös valiokunnan jäsenet yhtyivät vakavaan huoleen koulukiusaamisesta ja nuorten syrjäytymisestä.
– Aloite tuo meidät Suomen tärkeimmän asian äärelle, on hyvä miettiä miten muutamme toimintatapoja, kommentoi valiokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.).
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Ritva Elomaa koulukiusaamisesta: ”Lapset ja nuoret on opetettava huomioimaan toiset ja ymmärtämään tekojensa seurauksia”

Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä

Peltokangas: ”Kivakoulu” ei estä kiusaamista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.