Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen kansalaisaloite lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttumisesta alakouluissa on ollut eduskunnan sivistysvaliokunnan käsittelyssä tällä viikolla.


Kyseessä on Ari Koposen itsensä tekemä aloite, jonka hän käynnisti aikana, jolloin hän ei ollut vielä edes ehdolla eduskuntaan.

– Kun lapsi voi hyvin, kenenkään ei tarvitse kiusata. Jopa aikuisten on vaikea välillä pyytää ja hakea apua, lapset ovat tässä vielä huonompia. Eikä vastuuta ei voida edes jättää lapsille. Aikuisten täytyy toimia esimerkkinä ja kysyä lapselta kuinka tämä voi, selosti valiokunnan julkisessa kuulemisessa 19.2. toinen kansalaisaloitteen alullepanijoista, opettaja ja ratkaisukeskeinen terapeutti Katja Kykkänen.

Tämän viikon valiokunnan kokouksissa on ollut useita asiantuntijatahoja kertomassa näkemyksiään Koposen kansalaisaloitteesta, kuten Opetushallituksesta, Kuntaliitosta, Suomen rehtorit RY:stä ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta.

Pilotista halutaan laajempi kokeilu

Kykkäsen ja Koposen tavoitteena on saattaa Keravalla 2018 kokeilussa ollut pilotti laajempaan kokeiluun mikäli hankkeelle löytyy rahoitus. Monet asiantuntijat näyttivät kansalaisaloitteelle vihreää valoa, kuten Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Iltan toimitusjohtaja Petri Virtanen. Virtasen mielestä uuden tyyppisiä näkökulmia tulisi todella kannustaa ja saattaa kokeiluun.

Kansalaisaloitteen kaltaisia kokeiluhankkeita on tarkoituksenmukaista tukea. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että Keravalla kokeiltua pilottia laajennetaan ja sen kaltaista toimintaa testataan edelleen joillakin muilla paikkakunnilla esimerkiksi kahden vuoden ajan, ehdotti Virtanen.

Myös valiokunnan jäsenet yhtyivät vakavaan huoleen koulukiusaamisesta ja nuorten syrjäytymisestä.

– Aloite tuo meidät Suomen tärkeimmän asian äärelle, on hyvä miettiä miten muutamme toimintatapoja, kommentoi valiokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.).

SUOMEN UUTISET