Tutkijat ovat pohtineet, miksi jotkut ihmiset ovat koronan superlevittäjiä, kun taas toiset eivät tartuta virusta lainkaan eteenpäin. Tartuntojen leviämisen riski sisätiloissa on moninkertainen ulkoilmaan verrattuna. Huutaminen, huohottaminen tai laulaminen levittävät viruspartikkeleita tehokkaammin kuin tavallinen puhe. Ei siis ihme, että monet tartuntaryppäät liittyvät esimerkiksi kuoroharjoituksiin tai diskoihin.

Yksi esimerkki laulamiseen liittyvästä isosta tartuntaryppäästä tapahtui Mount Vernonin kaupungissa Yhdysvalloissa, jossa 61 ihmistä kokoontui kuoroharjoituksiin. Kuorolaiset viettivät kaksi ja puoli tuntia yhteistä aikaa laulaen ja syöden välillä pikkuleipiä. Yhdellä heistä oli ollut vilustumisoireita jo kolmen päivän ajan. Kuoroharjoituksia seuranneiden viikkojen aikana 53 kuoron jäsentä sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Sairastuneista kolme joutui sairaalaan ja kaksi kuoli.

Vastaavia koronaviruksen ”superlevittäjän” tapauksia on maailmalla raportoitu useita muitakin, liittyen esimerkiksi musiikkitapahtumaan Japanissa ja zumbatunteihin Etelä-Koreassa. Yksi viruksen kantaja saattaa tartuttaa kymmeniä muita, kertoo tiedelehti Science nettiversiossaan.

Läheskään kaikki eivät siirrä tartuntaa eteenpäin

Koronapandemian aikana on puhuttu paljon R-luvusta, joka kuvaa sitä, montako ihmistä koronaviruksen kantaja keskimäärin tartuttaa. Ilman mitään rajoitustoimia R-luku on kolmen kieppeillä. Mutta tämä on vain teoriaa: todellisessa elämässä joku kantajista tartuttaa monia, toinen ei ketään.

– Yleisin tartutettujen määrä on nolla. Suurin osa ihmisistä ei tartuta virusta eteenpäin, kertoo Kalifornian yliopiston tutkija Jamie Lloyd-Smith.

Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa koronaviruksen tartuntaketjuista kuihtuu itsestään. Mutta eivät kaikki.

Kova hengitys levittää virusta ilmaan tehokkaasti

Jotkut ihmiset levittävät ilmaan suuremman määrän viruspartikkeleja kuin muut, ja kauemman aikaa. Tämä voi johtua esimerkiksi heidän immuunijärjestelmänsä ominaisuuksista. Koronavirus leviää pisaratartunnan lisäksi myös pienikokoisempina aerosoleina, jotka voivat jäädä ilmaan leijumaan pitkäksi aikaa. Laulaminen, huutaminen tai huohottaminen levittävät virusta enemmän kuin tavallinen puhe tai hengitys.

Siksi tietynlaiset tilanteet ovat erityisen otollisia tartunnan leviämiselle. Jos suljetussa sisätilassa on tiiviisti koolla paljon ihmisiä, jotka laulavat tai huutavat, tartunta leviää herkästi. Siksi yökerhot, baarit, kuoroharjoitukset ja jumppatunnit ovat vaarallisia paikkoja tartuntariskin kannalta.

Korona leviää ihmisjoukoissa sisätiloissa

Tällä hetkellä pandemiana kiertävän SARS-CoV-2-koronaviruksen ”serkut” SARS ja MERS ovat myös levinneet herkästi sellaisissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä on tiiviinä ryhmänä samassa paikassa sisätiloissa. Tämä on tutkijoiden mukaan hyödyllinen tieto, koska se tarkoittaa, että epidemiaa voidaan hillitä rajoittamalla sisätiloissa tapahtuvia suuria kokoontumisia, mutta esimerkiksi ulkona liikkumista koskevia rajoituksia voidaan höllentää.

Japanissa tehty tutkimus osoittaa, että tartuntariski sisätiloissa on lähes 19-kertainen ulkotiloihin verrattuna. Itse asiassa ulkona tapahtuneista tartuntaryppäistä on hyvin vähän esimerkkejä, joten ulkoilu on hyvä harrastus myös koronapandemian aikana, kunhan ei iltalenkillään eksy suljettuihin sisätiloihin, joissa on paljon ihmisiä pienessä tilassa ja joissa lauletaan, huudetaan tai huohotetaan.

SUOMEN UUTISET