Suomen Uutiset kysyi kansalaisilta Koronavilkun käytettävyydestä. Useimmat vastaajat kertoivat sen olleen nopeasti ladattava ja helppokäyttönen. Muutama käyttäjä epäili akun hupenemista.

Yksi iPhoneensa “koronatinderin” ladannut oli poistanut ohjelman päivän käytön jälkeen, sillä akku oli huvennut “pelottavan nopeasti”. Muutama vastaaja kertoi puolestaan jääneensä vanhan puhelimen vuoksi ilman latausmahdollisuutta. Heidän puhelimiensa mallit olivat iPhone 5s ja iPhone 6.

Ylen mukaan kehittäjien puhelimissa virrankulutus on vaihdellut kolmen ja kymmenen prosentin välillä suhteessa muuhun kulutukseen. Uutisen mukaan virrankulutus voi myös vaihdella puhelinmallin mukaan.

Applen Hopeinen Omena -tukiryhmässä Facebookissa akun kulumisesta käytiin myös keskustelua. Suurin osa käyttäjistä piti akun kulumista maltillisena ja käyttäjien omien puhelimien tekemien kulutusanalyysien mukaan luultu akkusyöppö olikin Koronavilkku -sovelluksen sijaan Facebook.

Näihin puhelimiin lataus ei onnistu

Koronavilkkua ei saa kaikkiin älypuhelimiin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppapakotteiden vuoksi viime vuoden toukokuun jälkeen julkaistuihin Huawein puhelimiin ei voi ladata sovelluksia Googlen Play-kauppasta. THL:n mukaan asiaa selvitetään.

iPhonen kohdalla ongelma koskee taas vanhimpia malleja, niistä esimerkkinä iPhone 6, johon ei saa ladattua sovelluksen vaatimaa alkuvuodesta julkaistua Ios 13.5 -käyttöjärjestelmää.
Koronavilkku ei toimi myöskään vanhoissa Windowsin puhelimissa.

Näin se toimii

Koronavilkku tunnistaa vain mahdollisia altistumistilanteita, mutta altistumisen varsinainen todennäköisyys arvioidaan yhdessä terveydenhuollon kanssa. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa lähikontakteista eikä sellaisia henkilötietoja, jonka avulla altistuneet voidaan yhdistää tartuntaketjuun ilman erillistä haastattelua.

Sovelluksen käyttäjä ei saa tietoa henkilöstä, jolla on vahvistettu tartunta tai tietoa ajankohdasta, jolloin mahdollinen altistuminen on tapahtunut.

Sovellus ei seuraa yksittäisten käyttäjien sijaintia ja liikkumista. Se hyödyntää paikkatietojen sijaan bluetooth-teknologiaa ja tunnistaa, jos kaksi mobiililaitetta on ollut lähempänä kuin kahden metrin päässä toisistaan vähintään 15 minuuttia.

Koronavilkun voi ladata: koronavilkku.fi -osoitteesta ja hakusanalla Koronavilkku tai Coronablinkern Google Play tai Apple App Store – sovelluskaupoista.

SUOMEN UUTISET