Venäläisen ydinsukellusvene Orelin koko miehistö on asetettu karanteeniin tartuntavaaran takia. Hollantilainen sukellusvene Dolfijn joutui puolestaan keskeyttämään NATO-harjoitukset, kun usealla miehistön jäsenellä epäiltiin koronatartuntaa. Pandemian uusista ulottuvuuksista kertovat New Barents Observer ja DutchNews.

Ydinsukellusveneet voivat seilata merten syvyyksissä kuukausia vailla käyntiä satamassa. Nyt kuitenkin venäläisen, risteilyohjuksin varustetun ydinsukellusvene Orelin koko miehistö on karanteenissa. Syynä on huoltopysähdys tukikohdassa ja mahdollisesti virusta kantavan ”vieraan henkilön” visiitti aluksen sisätiloissa.

Myös telakka karanteeniin

Voi vain kuvitella, millaisia seurauksia on hengenvaarallisen pandemian riehumisesta sukellusveneen suljetussa tilassa. Orelissa on 100 hengen miehistö, joka käytännössä elää ja työskentelee tiiviisti yhdessä, mahdollisuutta ottaa etäisyyttä toisiinsa. Näissä oloissa koronaviruksen nopea leviäminen on enemmän kuin todennäköistä.

Oscar-II luokan hyökkäyssukellusvene Orel on tiettävästi edelleen telakan laiturissa Zapadnaja Litsan tukikohdassa, 45 kilometriä Norjan rajasta, lähellä entistä Läntisen Litsan suomalaiskylää. Myös uivan telakan ja viereisen sukellusveneen miehistö ovat karanteenissa, varmuuden vuoksi.

Hollantilaisveneen sotaharjoitus keskeytyi

Hollannin laivaston sukellusvene Dolfijn joutui keskeyttämään osallistumisensa NATO:n sotaharjoituksen Pohjanmerellä koronaepäilyjen takia. Veneen 58 hengen miehistöstä 15 sai pandemiaan kuuluvia, lieviä oireita. Heistä kahdeksalla todettiin testeissä akuutti tai entinen koronatartunta, kertoo maan puolustusministeriö.

Sukellusvene joutui palaamaan tukikohtaansa Den Helderiin kaksi viikkoa etuajassa. Koko miehistö asetettiin saman tien karanteeniin.

SUOMEN UUTISET