Perussuomalaisten esittämästä kehitysapu-uudistuksesta nousi kova kiista eduskunnan varjobudjettikeskustelussa. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi perussuomalaisten tehneen kädenojennuksen kehitysmaiden asukkaille omalla esityksellään ja hän toivoi, että siihen tartutaan. Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka vapaaehtoisuus voi lisätä saatavaa tukea.

– Ihmiset voivat myös ohjata rahaa toimintaan, jonka he itse hyväksyvät. Kun taas valtiojohtoisesti, katsotaan vaikka näitä kehitysavun kohteita, ei kaikki ole mennyt kuin Strömsössä. Ei ole montakaan viikkoa, kun Harvardissa koulutettu sambialainen naistohtori sanoi, että lopettakaa hyvät ihmiset tällainen asia: se menee korruptioon!

– Me haluamme auttaa katastrofiavussa, naisten koulutuksessa ja tyttöjen aseman parantamisessa. Tämä on sen (uudistuksen) tarkoitus, Soini tähdensi.

”Kuka tässä hurskastelee?”

Tämä nostatti vastaväitteitä niin vasemmalla kuin oikealla; vihreiden, vasemmistoliiton ja demarien keskuudessa. Väitettiin, että perussuomalaiset vievät köyhimmiltä, eivätkä noudata hyviä periaatteita. Soini vastasi tähän.

– Entä tämä 0,7 prosenttia, jota Suomi ei noudata? Jos olisitte tosissanne o,7:n kanssa, tekisitte sellaisen budjetin, jossa 0,7 prosenttia on. Mutta te ette tee! Ja sitten kun joku tekee rakenteellisen uudistuksen, jollaista te haluatte, niin älkää sanoko, että se rakenteellinen uudistus – jossa joku hakee uutta mallia – on väärin, Soini huomautti.

– Sisällöstä voitte olla eri mieltä, mutta tämä 0,7: kun olette siellä hallituksessa olleet, eikä kehitysavun luku ole lähelläkään sitä, niin kuka tässä hurskastelee?

Stubb kehui ja moitti

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kehui keskustelua sinänsä: hän ehdotti harkittavaksi jopa brittiläistä järjestelmää, jossa oppositiolla on varjobudjetin lisäksi myös varjoministerit.

Perussuomalaisia hän kehui hyvistä näkökohdista: panostuksista perusturvaan ja työllisyyden kehittämiseen sekä alle 1 000 euron tulojen vapauttamisesta verosta.

– Ehdotitte myös kasvuyritysten tukemista ja samalla yhteisöveron nostamista, oliko se 22 prosenttiin ja huojentamista sitä muuten. Ajatus on hyvä, mutta sekin tekisi verojärjestelmästämme entistä monimutkaisemman, Stubb huomautti.

Stubb sanoi myös, ettei pitänyt perussuomalaisten kansainvälisyyden vastaisuudesta, etenkin kehitysyhteistyön vastustamisesta. Hänen mielestään kehitysyhteistyötäkin pitää katsoa, mutta myös Suomen sitoumuksista pitää pitää kiinni.

– Siinä olimme eri linjoilla, Stubb sanoi.

Veli-Pekka Leskelä