
Kreikan hallitus kaatui presidentinvaalien takia
Kreikan parlamentti ei saanut kolmannellakaan kierroksella valittua presidenttiä. Maan lakien mukaan tällöin on pidettävä uudet parlamenttivaalit. Ne ajoittuvat tammikuun lopulle. Vaalit voidaan käydä myös helmikuun ensimmäisenä päivänä. Parlamentin äänestystulos presidenttiehdokas Stavros Dimakselle olivat 168-132. Presidentin valintaan olisi tarvittu 180 ääntä.
Kreikan vaaleja edelsi ennennäkemätön esitys
Kreikan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen alkoi uskomattomalta tuntuva näytelmä, jollaista harva ammattikäsikirjoittajakaan saisi luoduksi.
Itsenäisten kreikkalaisten -puolueen (ANEL) kansanedustaja Pavlos Hailikis väitti, että häntä oli yritetty lahjoa noin 2-3 miljoonan euron arvoisella paketilla, jos hän olisi äänestänyt jatkossa Dimasta.
Hailikis oli puolueensa puheenjohtajan kehoituksesta salaa nauhoittanut tapaamisia lahjusten tarjoajan kanssa. Ääni- ja videotallenteet lähetettiin syyttäjälle, mutta niitä ei tutkittu, koska materiaali oli ”laittomasti hankittua”. Hailikis joutuu itse vastaamaan syytteisiin, joita mm. pääministeri Antonis Samaras on häntä vastaan nostanut.
Lahjuskohu jakoi rintamalinjat. Syriza-puolueen puheenjohtaja Aleksis Tsipras halusi asian tutkittavaksi. Joki-puolueen puheenjohtaja Stavros Theodorakis taas kutsui ANEL:ia ja Syrizaa ”rosvojoukoksi”. Pääministeri Samaras ripitti ANEL:n puheenjohtajaa Panos Kammenosta ja Syrizan Tsiprasta näiden harjoittamasta ”terrorismista”.
Lahjuskohun lisäksi ex-pääministeri, sosialidemokraattien Pasok-puolueen Giorgos Papandreou ilmoitti aikeistaan irroittautua Pasokista lähipiirinsä kanssa perustaakseen uuden puolueen. Pasokin nokkamies ja maan varapääministeri Evangelos Venizelos puhui Papandreoulle ennen toista äänestystä kertoen Papandreoulla olevan ”moraalinen velvoite” jatkaa Pasokissa.
Pääministeri Samaras tarjosi ennenaikaisia vaaleja ja hallituspaikkaa
Ensimmäisen äänestyksen jälkeen, sunnuntaina 21. joulukuuta pääministeri Samaras piti televisioidun puheen, jossa hän vetosi kansanedustajia äänestämään Dimaksen puolesta. Samaras ehdotti, että maassa voidaan silloin järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit vuoden 2015 lopulla. Aikataulutetut vaalit käytäisiin kesällä 2016.
Lisäksi hän kertoi mahdollisuudesta laajentaa hallituspohjaansa niihin puolueisiin, jotka päätyisivät äänestämään presidentin puolesta.
Toisen äänestyksen jälkeen äärioikeistolainen Kultainen sarastus -puolue pyöritteli mahdollisuutta äänestää Dimasta. Dimas totesi, ettei hyväksy tulla valituksi presidentiksi näiden äänillä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?

”Kreikan jätettävä euro pelastaakseen itsensä”

Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää