Valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) ei löytynyt kunnon vastausta kysymykseen, joutuvatko suomalaiset pankkien asiakkaat ja veronmaksajat Venäjän talouskriisin maksumiehiksi pankkiunionin kautta.

Asiasta kysyi eduskunnan kyselytunnin aluksi perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela.

– VM:n ennusteet ovat näyttäneet Suomen tilanteesta liian hyvää kuvaa. Ruplan romahdus ei voi olla vaikuttamatta Suomen tilanteeseen. Suomen tilanne ei parane muutamassa kuukaudessa. Venäjä vie vähäisenkin kasvun eväät, Lohela pohjusti.

– Mutta Suomen heikkoa kehitystä ei voi selittää vain globaaleilla vaikutuksilla. Olette kyllä yrittäneet, mutta ette ole onnistuneet tekemään tarvittavia toimia Suomen kääntämiseen kasvu-uralle. Aiotteko ryhtyä konkreettisiin, nopeisiin ja tehokkaisiin toimiin Suomen suunnan muuttamiseksi, ja mitä ne toimet ovat?

Rinne vastasi, että taustalla on seitsemän vuoden heikko kehitys. Vuoden 2009 romahduksesta ei ole toivuttu ja aiemmasta trendistä jäädään nyt 30 miljardia jälkeen. Rinne sanoi, että ennen vaaleja tulee vielä toimia, joita VM valmistelee.

Lohela: 100 miljardin velat

Lohela muistutti, että Venäjällä on runsaasti uhanalaisia velkoja, jotka voivat kaatua eurooppalaisten pankkien ja viime kädessä veronmaksajien hoidettaviksi.

marialohela_jarnomela27691953

Kuva: Maria Lohela ja Ville Vähämäki.

– Länsieurooppalaisilla pankeilla on erilaisia saatavia Venäjältä yli 100 miljardia euroa ja suurin osa on Ranskassa. Nyt näiden sijoitusten ja pankkien kohtalo on kyseenalainen.

– Yhteisvastuullinen EU:n pankkiunioni, jota perussuomalaiset vastusti, takaa, että suomalaiset veronmaksajat pääsevät jatkossakin maksamaan laskuja. Nämä kauniit periaatteet, ettei pankkikriisejä anneta veronmaksajien vaan suursijoittajien maksettaviksi, unohtuivat esimerkiksi Kreikan kohdalla. Onko se mielestänne oikein? Ja kuinka suureksi summa voi kasvaa Venäjän kohdalla? Lohela kysyi.

Soini: Toinen pankkitukikierros edessä?

Rinne vastasi, että Venäjän talouskehitys on laskenut vuodesta 2012 asti. Suomen talouskasvua se heikentää puolesta yhteen prosenttiyksikköä.

– Meillä on tarkka tieto siitä, millä tavalla eri maissa on pankeilla riskejä, jotka liittyvät Venäjään. Nyt näyttää, että ne voidaan hallita pankkien omin toimin, Rinne väitti.

Tässä vaiheessa Rinteen väitteisiin puuttui perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

– Te ette vastannut Lohelan kysymykseen. Siteeraan palkittua toimittaja Jan Hurria: Europäättäjät naamioivat nämä yhteensä satojen miljardien tukipaketit euromaiden pelastuspaketeiksi. Venäjällä tätä temppua ei voi sellaisenaan toistaa, koska se ei ole euromaa eikä edes EU:n jäsenmaa, vaan päinvastoin, Venäjä on EU:n epäsuosioon joutunut ja pakotteiden painostama ulkovalta.

– Voitteko te nyt taata suomalaisille veronmaksajille, ettemme lähde nyt toiselle pankkitukikierrokselle pelastamaan ranskalaisia ja italialaisia pankkeja? Ja voitteko kertoa, millainen pankkiunioni on sellaisille EU-maille, jotka eivät ole eurossa, kuten Tanska, Ruotsi ja Iso-Britannia? Mihin vastuisiin meidät on uitettu pankkiunionin kautta? Soini kysyi.

Kreikka jälleen kädet ojossa

Rinteen mielestä pankkiunioni tarkoittaa sitä, että tavalliset suomalaiset eivät joudu maksamaan, vaan sijoittajat maksavat ja sen lisäksi pankit kantavat itse vastuunsa.

Perussuomalaisten Kauko Tuupainen muistutti, että vuonna 2010 EU-maat tukivat Kreikkaa 110 miljardilla ja seuraavana vuonna 140 miljardilla. Kreikalle myönnettiin 30 vuotta maksuaikaa.

– Miten on mahdollista, että nyt näyttää EU olevan taas tukemassa Kreikkaa?

Pankin asiakaskin
on veronmaksaja

Mauri Pekkarinen (kesk.) kysyi, joutuuko suomalainen pankin asiakas Pihtiputaallakin osallistumaan pankkien pelastamiseen Portugalissa.

– Pankkiunioni rakennettiin siksi, ettei tavallinen suomalainen joudu maksamaan, Rinne selitteli.

Soini palautti Rinteen maan pinnalle.

– Onko suomalainen tallettaja veronmaksaja? On – niin Pihtiputaalla kuin joka puolella. Sanottiin, että pankkiunioni estää nämä kriisit, mutta ei se estä, vaan se löytää niille maksajat. Onko tämä teistä oikein, että maksamme kriisejä, joita emme ole aiheuttaneet? Soini kysyi.

Kreikka voi päästä
eurosta ulos

Rinne toisti taas, että pankkiunioni on tehty takaamaan, etteivät tavalliset suomalaiset joutuisi maksamaan.

Ben Zyskowicz (kok.) kysyi vielä, antaako Rinne mahdollisuuden Kreikalle lähteä eurosta ulos, jos se ei täytä sitoumuksiaan.

– Jos tulee likainen exit, niin ilman muuta, Rinne vastasi.

VELI-PEKKA LESKELÄ