Perjantaisen epäluottamuslauseen tulos ei lopultakaan suuresti yllättänyt, vaikka nyt äänestettiinkin epäsuositun hallituksen luottamuksesta. Perussuomalaisten tekemän epäluottamuslauseen puolesta äänestivät perussuomalaisten lisäksi vain vasenryhmä ja muutospuolue.

Epäluottamusäänestyksessä oli kyse siitä, onko hallituksella eduskunnan tuki euroalueen yhteisvastuulliseen kriisinratkaisumekanismiin.

Vihreät ilmoittivat jo etukäteen äänestävänsä hallituksen esityksen puolesta. Keskusta ja vasemmistoliitto äänestivät tyhjää. Tulos ei hämmästyttänyt kansanedustaja Pentti Kettusta (ps.).

– Tukea olisin odottanut lähinnä keskustalta, mutta hekin ovat sitoneet kätensä. Hehän äänestivät Suomen EU:hun liittymisen puolesta jo vuonna 1994, joten keskustalaisten kädet olivat sidotut, Kettunen totesi.

Mutta edes hallituksen kaatamisen mielessäkään? Petaavatko he tulevaa hallitusta?

– En usko, että hallitusta niinkään – mutta jos he muuttavat linjaansa, on pelko että kokoomus ja SDP rupeavat pilkkamaan heitä, Kettunen arvioi.

Suomen osuus miljardiluokkaa

Perussuomalaiset eivät hyväksy yhteisvastuuta eivätkä halua, että suomalaiset kantavat vastuuta esimerkiksi ranskalaisten, italialaisten tai kreikkalaisten pankkijärjestelmistä. Perussuomalaiset ovat esittäneet, että jokaisella EU-maalla tulisi olla oma pankkikriisien ratkaisumekanismi.

Suomen osuus suunniteltuun 55 miljardin rahastoon on n. 1,2 miljardia euroa, mutta pahimmassa tapauksessa se voi olla kymmeniä miljardeja. Tästä rahastosta on tarkoitus hoitaa euroalueella kriisipankkien saneerauskulut.

Kuva: Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Veli-Pekka Leskelä