

Heikki Saukkomaa
Toimitus suosittelee
Viikon 50/2014 luetuin
Soini tylytti Rinteen Kreikka-suitsutusta: ”Saako suomalainen sadan vuoden lainan nollakorolla?”
Kaatuvatko Kreikan tuet lopulta suomalaisten veronmaksajien niskaan? Onko hallitus valmis jatkamaan Kreikan tukipakettia, vaikka tämä on vastoin maan lakeja? Näihin kysymyksiin perussuomalaiset vaativat hallitukselta tänään vastausta eduskunnan kyselytunnilla. Kreikan asiat nousivat jälleen polttavan ajankohtaiseksi, koska maa tarvitsee kahden kuukauden lisäajan selvitäkseen velkaohjelmansa viidennen vaiheen ehdoista ja saadakseen viimeisen parin miljardin euron osuuden.
Velkaohjelman toteutumista mutkistaa Kreikan erittäin vaikea sisäpoliittinen asetelma. Maassa järjestetään ennenaikaiset presidentinvaalit joulukuussa. Tällä pyritään rauhoittamaan poliittista tilannetta. Kreikan parlamentti yrittää valita uuden presidentin, mutta jos tämä ei onnistu, maan hallitus kaatuu. Tällöin on mahdollista, että radikaali protestipuolue Syriza nousee valtaan.
– Euron tilanne on ajautunut taas kriisiin. Kreikan tulevat vaalit johtavat todennäköisesti hallituksen kaatumiseen. Kreikan vasemmistopuolue Syriza vaatii tukipakettien kaatamista. Se toisi Suomelle pahimmillaan miljardien eurojen tappiot, Juho Eerola (ps.) alusti.
– Kreikan elvytys ei ole sujunut suunnitellusti. Maa on jatkuvasti ollut myöhässä tai vaikeuksissa tukipakettien ehtona olevien uudistusten toteuttamisessa. Kaikesta tästä lupausten jatkuvasta rikkomisesta huolimatta Suomi ja muut euromaat ovat antaneet Kreikalle taas takauksia. Eli maa, jota ei olisi pitänyt edes hyväksyä euroon, kohdellaan tällä tavoin. Hyväksyykö hallitus Kreikan velkojen anteeksiannon ja kuinka suuret tappiot Suomelle syntyvät, jos Kreikka ei suoriudu maksuistaan, Eerola kysyi.
Rinne: Kreikka suoriutuu hyvin
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vastasi tilanteeseen nähden huomattavan myönteisesti: hänen mukaansa Kreikka suoriutuu tilanteesta suorastaan mainiosti.
– Kreikka on kuluneen vuoden aikana petrannut huomattavasti juoksuaan. Kreikka kykenee huolehtimaan velkojensa maksuista, koroista ja lyhennyksistä. Velvoitteet joita Kreikalta on edellytetty, ovat johtaneet toivottuihin tuloksiin, Rinne väitti.
Hän kuvaa jatkoajan myöntämistä tekniseksi. Tällä hetkellä Kreikka tavoittelee viidennen maksutavoitteen edellytysten täyttymistä.
– Ei ole mitään esteitä, etteikö Kreikka kykenisi kahden kuukauden kuluessa suoriutumaan noista velvoitteista, Rinne väitti.
Päätösvalta hiipunut Brysseliin
Eerola totesi päätösvallan hiipineen näissäkin asioissa Brysseliin.
– Kuten perjantain tukipakettiäänestyksessä nähtiin, yleensä vain perussuomalaiset ovat vastustaneet tätä rahan ja vallan siirtymistä. Jäsenmaksujen ennustetaan kasvavan yli miljardiin euroon ja lisälaskua on tulossa. Uusimpana lisämaksun tuojana on komissaari Jyrki Kataisen (kok.) valmistelema 300 miljardin euron tukipaketti, Eerola syytti.
Eerola sanoi Suomen tarvitsevan kipeästi investointeja, mutta Euroopan Investointipankin EIP:n pääjohtajan kommenttien pohjalta voimme odottaa vain murusia. Hän sanoi, että vaikka virallisten selvitysten mukaan tämä ei lisää yhteisvastuuta, mutta kun viimeksi tällainen järjestely tehtiin, seurauksena oli Yhdysvaltain suuri finanssikriisi.
Hyväksyykö hallitus Kataisen yhteisvastuullisen investointirahaston ja mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta maksumme jatkossa pienenisivät, Eerola kysyi.
Stubb: Ei yhteisvastuuta
Pääministeri Alexander Stubb väitti, että kysymyksen virheidenkin oikomiseen menisi pitkä aika. Kyseessä on investointirahasto, johon komissio on sitoutunut 8 plus 8 miljardin pakettiin ja EIP lisää noin 5 miljardia. Vipuvaikutus oletetaan 15:ksi, mistä muodostuisi 300 miljardin paketti.
– Tämä ei lisää Suomen taakkaa eikä ole yhteisvastuullinen. Tällä pyritään saamaan Euroopan talous nousuun mukaan lukien Suomen, Stubb tulkitsi.
Soini: Rinne oli valmis antamaan velat anteeksi
Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei tyytynyt hallituksen selityksiin.
– Nyt ei kyllä ylimielisyyteen olisi varaa. Muistaakseni sanoitte Kataisen pääministeriaikana, että on pölhöpuhetta, etteikö Kreikan tilanne olisi hoidettu, kun ensimmäinen tukipaketti annettiin. Antti Rinne (sd.) sanoi, kun Jutta Urpilainen (sd.) oli vielä valtiovarainministeri, puhuitte velan anteeksiantamisesta ainakin osittain ja laina-ajan pidentämisestä. Kuinka pitkä laina-ajan pitää olla, Soini tivasi ja jatkoi:
– Saako suomalainen pienyrittäjä tai asuntolainan ottaja sata vuotta lainaa nollakorolla vai miten aiotte tehdä? Ja jos Kreikan vasemmistopuolue voittaa vaalit, pidättekö mahdollisena että Kreikka joutuu poistumaan eurosta.
Rinne vastasi, että Kreikka tarvitsee teknisen pidennyksen.
– Jos käy niin, ettei Kreikka kykene täyttämään viidennen tavoitteen ehtoja, se johtaisi pikaiseen ”exitiin”, joka tarkoittaisi tilannetta, joka olisi täysin uusi. Sama koskee Kreikan poliittista tilannetta, Rinne sanoi.
– Nyt on päätetty aikaistaa presidentinvaaleja joulukuuksi. Jos nykyinen hallitseva ryhmittymä voittaa vaalin, Kreikan poliittinen tilanne rauhoittuisi hetkeksi ja Kreikka jatkaisi tällä tiellä. – Toinen vaihtoehto on, että Kreikan parlamentti ei kykenisi valitsemaan presidenttiä. Se johtaisi uusiin vaaleihin ja tilanne olisi aivan uusi, Rinne vastasi.
Turunen: Uskotteko kreikkalaiseen kirjanpitoon?
Kaj Turunen (ps.) totesi, että hallitus ilmoitti olevansa jälleen valmis jatkamaan Kreikan tukipakettia, vaikka se on vastoin maan lakeja. Siksi hallitus toi eduskuntaan käsiteltäväksi asiaa koskevan lain muutoksen.
Kaatuuko Kreikan hallitus?
– Näyttää siltä, että näitä asioita käsitellään listan viimeisinä asioina ja yön pimeinä tunteina, Turunen huomautti.
– Kreikassa on kova paine päästä troikasta eroon. Mutta kun Rinne sanoi, että Kreikan talous on nyt kunnossa. Uskotteko todella, että Kreikan kirjanpito on nyt kunnossa, Turunen kysyi.
Rinne vastasi olleensa keskiviikkona valtiovarainvaliokunnan kuultavana Kreikan tilanteesta. Hän viittasi alivaltiosihteeri Saaren tietoon, että Kreikassa parhaimmin on kehittynyt juuri tilastointi.
– Siellä kaikki on kunnossa. Me uskomme Kreikan tilastoihin, kyllä. Kreikka on itse asiassa taloustilanteeltaan velkamaiden joukossa parhaassa tilanteessa. Talous kasvaa ja se kykenee maksamaan sekä velat että korot. Lyhennykset alkavat kahdeksan vuoden siirtymäajan jälkeen, Rinne kehui.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yale-professorin terveiset: karsikaa euroaluetta

Euroalueen yhteisvastuullinen kriisinratkaisurahasto PS:lle liikaa – epäluottamusesitys hallitukselle

Taas rapsaistiin miljardi euroa suomalaisilta, Sipilän joukot istuivat vaiti – pelkäsikö keskusta pilkkaa?

Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?

Soini: ”Talouden ja teollisuuden kilpailukyky on tuhottu – äänestäjiä huijataan rahastoilla”

Kreikan hallitus kaatui presidentinvaalien takia

Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi

Suomi maksumieheksi Kreikan taloussotkuissa? – Perussuomalaisilta välikysymys
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.