Japanin pääministerin taloudellinen neuvonantaja ja Yale-yliopiston taloustieteiden professori Koichi Hamada ehdottaa eurokriisin ratkaisuksi ongelmamaiden eroamista valuuttaliitosta ja jäljellejäävän liiton tiivistämistä. Hamada esitteli arvionsa tuoreessa Euroalueen optimointi -artikkelissa.

”Euron perustaminen oli virhe.”

Hamadan mielestä euron perustaminen oli virhe, sillä optimaalisella valuutta-alueella työmarkkinoiden joustojen, poliittisen unionin ja alueellisten talousshokkien poissaolon olisi pitänyt korvata kansallisten valuuttakurssien joustomahdollisuus. Valitettavasti euroalueella kaikki nämä kansallisen rahapolitiikan korvaavat tekijät jäivät puuttumaan.

Hamada huomauttaa, että ilman omaa rahapolitiikkaa kriisimaiden on käytännössä mahdotonta selvitä omin avuin niitä kohdanneista talousshokeista. Euroalueella ainoa rahapoliittinen konsti on euron ulkoisen arvon muuttaminen, mutta se ei huomioi millään lailla laajoja eroja valuuttaliittoon kuuluvien maiden taloudellisessa tilanteessa.

Sopimattomat maat ulos eurosta

Euroopan taloudellista yhdentymistä Hamada pitää järkevänä ja onnistuneena projektina, mutta valuuttaliiton tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä kyseenalaisena. Koska euroalue kuitenkin on perustettu, ja sen purkaminen olisi erittäin hankalaa, hän kehottaa Euroopan päättäjiä hyväksymään, että euroalue on nykyisellään suurempi kuin mitä optimaalinen valuutta-alue olisi.

”..nykyiset kriisimaat jatkavat kriisistä toiseen, ja sen seuraukset ja kustannukset kaatuvat valuuttaliiton muille maille.”

Tietyt maat, ainakin Kreikka – todennäköisesti myös Italia ja Espanja – tarvitsevat itsenäisen rahapolitiikan. Mikäli päättäjät eivät hyväksy tätä käsitystä, nykyiset kriisimaat jatkavat kriisistä toiseen, ja sen seuraukset ja kustannukset kaatuvat valuuttaliiton muille maille.

Jäljellejääneille tiiviimpi liitto

Kun euroalueen jäsenet on valittu oikein, seuraava suositus olisi tiivistää jäljelle jäänyt valuuttaliitto nykyistä optimaalisemmaksi poliittisella yhdentymisellä. Lopputuloksena Hamadan mielestä syntyisi vahvempi ja tehokkaampi euroalue, jonka hyödyt oikeasti olisivat suuremmat kuin haitat.

JUHANI HUOPAINEN