Taloustoimittaja Jeremy Wagner esittää Telegraph-lehdessä, miten euroalueen velkavuoret ovat kehittyneet epäsuotuisasti, ja miten riskialtis Kreikan tilanne on. Wagnerin mukaan Kreikan ja monen muun maan tulisi jättää euro yhteisesti sopimalla. Huonompi vaihtoehto on, jos eroaalto alkaa poliittisesta höyrykattilasta.

Wagnerin mukaan huonompi vaihtoehto tarjoaa rutkasti epävakautta. Sen myötä muutkin euromaat eroaisivat valuutasta. Euroopan keskuspankkikaan ei välttämättä voi estää euroalueen kaoottista hajoamista sen jälkeen, kun ensimmäinen euromaa jättää yhteisvaluutan ovet paukkuen.

Kreikalla on eurojäsenenä
vain huonoja vaihtoehtoja

Suurin uhka törmäyskurssille on se, että Kreikan ajautuessa ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, Syriza voittaa ja leikkauttaa Kreikan velkoja muille euromaille. Markkinoilla nimittäin uskotaan, että Kreikka ei enää samalla tavalla aiheuttaisi paniikkia muissa kriisimaissa kuin kriisin alkuvuosina.

Wagnerin käsityksen mukaan Syrizan vaatimus jäisi toteutumatta. Syrizalla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin perääntyä vaatimuksissaan tai jättää velat yksipuolisesti maksamatta.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi Kreikan sisäpolitiikalle valtava takaisku. Tuoreimpien kannatuskyselyiden mukaan kolmanneksi suosituin puolue on Kultainen aamunkoitto. Muutosta hakevat kreikkalaiset voisivat kääntyä tämän puolueen kannattajiksi.

Jälkimmäinen vaihtoehto laukaisee puolestaan Wagnerin esittämän huonomman vaihtoehdon. Hän toteaa, että Kreikka ei kuitenkaan pysty maksamaan nykyistä velkaansa, joten jonkinlainen velkasaneeraus on joka tapauksessa edessä – Syrizasta riippumatta. Wagner kirjoittaa, että vain euromaiden pohjoiset maat eivät suostu hyväksymään tätä tosiasiaa.

Euroopan kehitys
kääntyi alas euron myötä

Wagner kirjoittaa Euroopan talousyhteisön havitelleen jaloja päämääriä, kuten demokratian suosimista ja rauhanomaista yhteenkuuluvuutta. Euro käänsi tämän kehityskulun. Epävakaus ja pirstaloituminen ovat syrjäyttäneet yhteistyön ja -ymmärryksen.

Euroopan päättäjien tulisi myöntää virheensä. Yhteisvaluutta ei ole Wagnerin mukaan Jumalan luomana symboli edistykselle. Päättäjien tulisi palauttaa tarpeelliset, kansalliset kelluvat valuutat takaisin.

Kaupan ja kilpailukyvyn epätasapaino korjaantuu Wagnerin mukaan parhaiten luonnollisten valuuttakurssijoustojen kautta. Samasta asiasta kirjoitti suomeksi palkittu toimittaja Jan Hurri otsikolla: ”Euro ei jousta, joten sinä joustat”.

HENRI MYLLYNIEMI