Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja Kuopion kaupunginvaltuutettu Samuli Voutila kertoi perjantaina, että Facebook on pyytänyt anteeksi tekemäänsä sensurointia ja palauttanut Voutilan kirjoituksen.

Voutila kirjoitti torstaina Facebook-seinälleen päivityksen, jossa hän otti leikkimielisesti kantaa uutiseen siitä, että mies olisi synnyttänyt Suomessa.

– Eiköhän äijät siis lähdetä mukaan synnytystalkoisiin ja pyöräytetä pari muksua, Voutila kirjoitti.

– Biologisesti se on toki mahdotonta, mutta eihän faktoilla ole mitään merkitystä enää.

Facebook päätti todistaa, että faktoilla on ainakin sen verran merkitystä, että faktojen kertominen johtaa viestin poistamiseen. Facebook poisti viestin väittäen, että kyseessä on ”hyökkäävä julkaisu”, joka kohdistuu ihmisiin ”rodun, etnisyyden, kansallisuuden, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen tai vamman perusteella”. Sensurointi-ilmoituksessa ei tarkemmin eritelty, mistä alakohdasta tässä oli Facebookin mielestä kyse.

Perjantaina Voutila sai Facebookilta uuden viestin, jossa pahoiteltiin sensurointia. Facebook väitti, että poistaminen olisi tapahtunut ”vahingossa” ja ”erehdyksessä”, mikä muistuttaa klassista ”kännissä ja läpällä” -selitystä.

Facebook halusi antaa ymmärtää, että kyseessä olisi ollut jonkun yksittäisen Facebookin työntekijän vahingossa tekemä näppäilyvirhe.

Tosiasiassa kyseessä on uudeksi normaaliksi muodostunut mielipidevaino, jota suvaitsevaisina itseään pitävät ihmiset harjoittavat Facebookin tuella ja kautta. ”Mies ei voi synnyttää” -aiheisia päivityksiä on poistettu muiltakin kirjoittajilta.

Eräs naispuolinen yksityishenkilö sai äskettäin 30 päivän kirjoituskiellon Facebookiin todettuaan, että ”mies ei voi synnyttää”. Poistetussa kirjoituksessa todettiin, että naisilla on kohtu ja vain nainen voi odottaa vauvaa ja synnyttää. Lisäksi kirjoituksessa ihmeteltiin, miksi sukupuolensa muuttanut on halunnut säilyttää kohtunsa. Tämä oli Facebookille liikaa.

Kyseessä ei ole myöskään ensimmäinen kerta, kun Samuli Voutila on Facebookin kanssa napit vastakkain biologisista totuuksista. Viime lokakuussa Facebook poisti Voutilan kirjoituksen, jossa hän totesi, että ”mies ei voi synnyttää lasta”. Lisäksi Voutila sanoi, että maailma ja Suomi ovat menneet sekaisin ja syytti siitä punavihreitä arvoja. Facebook tietenkin poisti Voutilan kirjoituksen ja antoi hänelle kirjoituskiellon.

Tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi torstaisen päivityksen sensuroiminen olisi Facebookin mielestä erehdys.

Toki kyse voi olla siitäkin, että Facebookilla on töissä monenlaisia sensuroijia, ja osalla on liipasinsormi herkemmässä kuin toisilla. Kysymys kuuluukin, että jos Voutilan kirjoitus oli ok, niin mihin periaatteisiin ja sääntöihin nojautuen se ensimmäinen poisto tehtiin?

SUOMEN UUTISET