Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ruoan hinnan noususta ja kansalaisten tukemisesta.

– Ukrainan sodan seuraukset ovat näkyneet suomalaisten kuluttajien lompakoissa. Jo ennen sähkön ja polttoaineen hinnat olivat nousussa, mutta sodan myötä vaikutus on ollut entistä suurempi. Maataloudessa on taisteltu kasvavien kustannusten kanssa jo pitempään, kansanedustaja Jussi Wihonen avaa nykymenoa.

Inflaatio iskee montaa reittiä

– Inflaatio näkyy erityisesti ruoan hinnassa. Kasvaneet kustannukset ovat vaikuttaneet tuotteen hintaan jo moneen kertaan ennen kuin se päätyy kuluttajan ostoskoriin. Paine hinnankorotuksiin on suuri, kun esimerkiksi polttoainekustannukset kiusaavat niin tuottajia kuin kaupan alaakin, Wihonen toteaa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan ruoan hinta nousee tänä vuonna noin 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa keskimääräiselle kotitaloudelle 500 euron lisälaskua vuodessa. On annettu arvioita vieläkin suuremmasta hinnannoususta. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen arvioi nousun olevan jopa 15-20 prosenttia.

– Jo 500 euron lisälasku on erityisesti pienituloisille varsin merkittävä, ja summa tuntuu varmasti keskituloisissakin talouksissa. Ja kun lisälaskua tulee myös liikkumisesta ja lämmittämisestä, on moni kotitalous tiukan paikan edessä, Wihonen sanoo.

Veronalennukset tyrmätty

Kotitalouksien tukemiseksi on väläytelty muun muassa veronalennuksia, jotka monet ekonomistit ovat tyrmänneet. Perusteluina on esitetty, että myös rikkaat hyötyisivät alennuksista ja valtio menettäisi verotuloina miljoonia, jopa miljardeja euroja. Kuluttajan osa on arvioiden mukaan vain kestää tilanne.

Wihonen toteaa tilanteen olevan vakava, eikä nykymeno hellitä ihan hetkeen.

– Kansalaiset toivovat valtion tukevan heitä vaikeina aikoina, ja toivottavaa olisi, että jonkinlainen ratkaisu ruoan hintakriisiin löytyisi. Jos veronalennuksiin ei pystytä, niin valtion tulisi ainakin tarkastella omia menojaan ja veronkorotustarpeitaan. Vai tuleeko kansalaisten vain kestää tilanne?

Mitä hallitus aikoo tehdä?

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, miten se aikoo tukea kansalaisia kiihtyvässä inflaatiossa ja millä toimilla se aikoo ja pystyy hillitsemään ruoan hinnan nopeaa kasvua.

Wihonen tiedustelee myös, ovatko veronalennukset, edes väliaikaiset, poissa hallituksen työkalupakista nykyisessä tilanteessa ja miten hallitus aikoo hillitä valtion menoja kasvavien kustannusten myötä.

– Aikooko hallitus välttää veronkorotuksia vallitsevassa tilanteessa? Wihonen kysyy edelleen.

Suomen Uutiset