

PS ARKISTO
PS-Naiset: Kuluttajahintoja laskettava välittömästi – ostovoima syöksyy etenkin harvemmin asutuilla alueilla
Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio laukkaa Suomessa keskimäärin jo yli seitsemän prosentin vauhtia. Ostovoiman romahtaminen ei kuitenkaan jakaannu tasaisesti, vaan maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa inflaatio voi olla monikertainen esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verrattuna. Harvemmin asutuilla alueilla työmatkat ovat pidempiä, julkista liikennettä ei välttämättä ole lainkaan ja talot lämpenevät usein öljyllä.
Perussuomalaiset Naiset huomauttaa, ettei hallitus ole tehnyt mitään vaikuttavia toimia inflaation kitkemiseksi. Esimerkiksi polttoaineiden hinnat ovat Suomessa Euroopan kärkeä.
Ruuan hinnan on ennustettu kasvavan optimistisissa ennusteissa noin 10 prosenttia tänä vuonna, mutta 20 prosentinkaan nousu ei olisi yllätys.
– Hallitus on levittänyt kätensä ja siirtynyt kuskin paikalta kuljettajan paikalle seuraamaan, kuinka pahasti mennään metsään. Näin voi todeta, kun mitään ei ole tehty hintojen alentamiseksi, PS-Naiset toteavat.
Hinnat siirtyvät ruokaan ja kulutustavaroihin
Ylivoimaisesti suurin inflaation aiheuttaja on polttoaine- ja energiahintojen raju kasvu. Kun hinnat nousevat, ne siirtyvät ajan myötä suoraan kuluttajahintoihin tuotanto- ja logistiikkakustannusten noustessa.
– Perussuomalaiset on jo ennen Ukrainan sotaa vaatinut polttoaine- ja sähköverojen alennuksia, mutta esitykset eivät ole hallituksenne kelvanneet. Vieläkään, vaikka moni muu EU-maa on tehnyt vaikuttavia veroalennuksia, ei Suomessa suostuta tekemään mitään.
– Harvaan asutuilla alueilla erityisesti matalapalkka-alojen houkuttelevuus romahtaa. Usein työmatkoihin voi mennä helposti 100 kilometriä päivässä. Jos auto kuluttaa kuusi litraa satasella, kuukauden pelkkiin työmatkoihin menee yli 300 euroa. Se on valtava siivu esimerkiksi lähihoitajan nettopalkasta, PS-Naiset huomauttaa.
Työn kannattavuus romahtaa
Työnteon kannattavuuden romahtaminen uhkaa PS-Naisten mukaan jo entisestään työvoimapulasta kärsiviä aloja ja kuntien palveluita. Toisekseen se nostaa merkittävästi valtion menoja, jos monen kannattaa nostaa ennemmin työttömyystukia kuin käydä töissä.
– Sosiaalitukien indeksikorotukset eivät auta pienituloista työssäkäyvää perhettä yhtään. Tasapuolisin ja vaikuttavin keino olisi laskea sähkön ja polttoaineiden veroja.
– Suomessa väitetään, etteivät veroalennukset siirry välttämättä hintoihin ja niistä hyötyvät eniten suurituloiset. Miten sitten veroale puree kaikissa muissa maissa ja parantaa nimenomaan tavallisen työssäkäyvän asemaa?
Bruttopalkka ei kerro totuutta
Perussuomalaisten naisjärjestö muistuttaa, ettei suomalaisten palkkataso kompensoi korkeita hintoja. Suomen kova verotus ja kalliit elinkustannukset laskevat netto-ostovoiman lukuisten EU-maiden alapuolelle.
– Samaan aikaan olemme tukipaketeilla auttaneet eteläisen EU:n maita mm. laskemaan verotusta ja parantamaan infraa. Tässä on hallituksen tärkeysjärjestys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinnannousu työn kannustimet veroalennukset kuluttajahinnat indeksikorotukset palkkataso harvaanasutut maakunnat sosiaalituki EU-tukipaketit tärkeysjärjestys ostovoima ruuan hinta matalapalkka-alat Perussuomalaiset Naiset Inflaatio hallitus lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla

Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Työssäkäyvä keskiluokka ahdingossa kohoavien elinkustannusten vuoksi – Purra vaatii päättäjiä kohdistamaan huomion perusasioihin: ”Kaikki tarmo siihen, että tavalliset suomalaiset selviävät”

Junnila: Suomen tulee puolustaa omia perinteitään – joulupukilla on suuri rooli maabrändin vahvistamisessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää